- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с недобросъвестен съсед
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с недобросъвестен съсед
Здравейте! Преди повече от две години съседите ми ме помолиха да приберат свой багаж в гаража ми. Разреших им (напълно безвъзмездно) и до този момент не са си го изнесли. Преди три месеца си купих кола и ги помолих да ми го освободят. Отговориха ми, че няма къде да го приберат. През това време те купиха два гаража - в единия прибират колата си, а другият отдават под наем. Проявих разбиране, макар, че моята кола е на улицата. Днес подадох жалба в полицията да ми съдействат да изнесат нещата си, като приложих нотариален акт - в РПУ приеха жалбата ми, но ми обясниха, че ще ги предупредят, т.к. само това било в правата им. Посъветваха ме да потърся съдействието на съдия-изпълнител. Бихте ли ми обяснили какво точно да предприема? Благодаря.
- MariLena
- Нов потребител
Да си ангажирате адвокат , да осъдите съседите си , да си извадите изпълнителен лист и да се обърнете към съдебен изпълнител!Може и по реда на чл.126ж(2)ГПК
- REVOLUTION
- Активен потребител
Хубава работа! Има ли някакъв писмен документ (договор или др.) с което се ангажирате да съхранявате техни вещи? Ако няма - изкарвате вещите пред къщата им и да се спасяват. Не се сещам за член от който и да е закон, по който могат да ви подведат под отговорност.
Ако някой юрист може да ме опровергае нека го направи.
- drrahnev
- Младши потребител
drrahnev написа:Хубава работа! Има ли някакъв писмен документ (договор или др.) с което се ангажирате да съхранявате техни вещи? Ако няма - изкарвате вещите пред къщата им и да се спасяват. Не се сещам за член от който и да е закон, по който могат да ви подведат под отговорност.
Охххххх.Каквото и да правите не следвайте този съвет, че после горчиво ще съжалявате!
- REVOLUTION
- Активен потребител
за съвета по "изкарването на вещите"-недейте, ще страдате
договорът за влог е простичък реален и безвъзмезедн договор.Все още има правни отношения, които подлежат на установяване и със свидетелски показания.Напишете им покана по удостоверим за получаването начин да си вземат в подходящ срок нещата като им обърнете внимание, че можете да сезирате съда по чл.255, ал.2 от ЗЗД или ще използвате друг правен способ, който адвокатът Ви ще измисли.
договорът за влог е простичък реален и безвъзмезедн договор.Все още има правни отношения, които подлежат на установяване и със свидетелски показания.Напишете им покана по удостоверим за получаването начин да си вземат в подходящ срок нещата като им обърнете внимание, че можете да сезирате съда по чл.255, ал.2 от ЗЗД или ще използвате друг правен способ, който адвокатът Ви ще измисли.
- kpavlova
- Активен потребител
drrahnev написа:Хубава работа! Има ли някакъв писмен документ (договор или др.) с което се ангажирате да съхранявате техни вещи? Ако няма - изкарвате вещите пред къщата им и да се спасяват. Не се сещам за член от който и да е закон, по който могат да ви подведат под отговорност.
Как Ви се струва обвинение в престъпление по чл. 323 от НК - самоуправство ? А ако съседите кажат "няма ми това, няма ми онова" - ето и обвинение в престъпление по чл. 194 или 195 от НК - кражба ? Не обърквайте човека с такива съвети, че ще стане беля.
- system
- Активен потребител
Алтернативното на кражбата - престъпление по чл. 205 от НК - обсебване, ако питащият вече е във владение на гаража си и намиращите се там вещи
- system
- Активен потребител
Няма ненаказано добро.
По начало можете да преместите другаде вещите/ в друго Ваше помещение и НЕ НА УЛИЦАТА, но съставете опис и да го приподпишат свидетели/ БЕЗ ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТЕ И УНИЩОЖАВАТЕ.Нямате уговорка да ги пазите в конкретния гараж, а да ги съхранявате в свободно помещение/ ако разбира се имате такова/.Това го направете след поканата и изтичането на срока в нея.
По начало можете да преместите другаде вещите/ в друго Ваше помещение и НЕ НА УЛИЦАТА, но съставете опис и да го приподпишат свидетели/ БЕЗ ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТЕ И УНИЩОЖАВАТЕ.Нямате уговорка да ги пазите в конкретния гараж, а да ги съхранявате в свободно помещение/ ако разбира се имате такова/.Това го направете след поканата и изтичането на срока в нея.
- kpavlova
- Активен потребител
Според мен по-скоро става дума за заем за послужване . отколкото договор за влог.Изпратете им покана да освободят гаража(най-добре нотариална , но може и по друг начин) , след това ако откажат , молба по чл.126ж(2)ГПК. За времето , след получаване на поканата(тя трябва да съдържа подходящ срок) ,в което багажа остава в гаража ви , съседите ще ви дължат обезщетение.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Зависи от уговорките- пазенето на движимите вещи ли е предмет /поверени ли са ви да ги пазите / или ползването на помещението/ т.е. дали ли сте им достъп до помещението.Това има значение за квалификацията и защитата Ви.А Вас наистина Ви устройства повече да е заем за послужване, както е писано по-горе от REVOLUTION.
- kpavlova
- Активен потребител
kpavlova написа:Зависи от уговорките- пазенето на движимите вещи ли е предмет /поверени ли са ви да ги пазите / или ползването на помещението/ т.е. дали ли сте им достъп до помещението.
Точно!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети. Щом до сега не съм изнесла багажа им, значи няма да го направя никога. Изясни ми се, че ще трябва да потърся адвокат, а оттам нататък той си знае работата. Още веднъж благодаря!:)
- MariLena
- Нов потребител
В вашия случай не съм убеден в помоща която би ви свършил адвокат. Както и кога във времето ще се освободи гаража, за хонорара ...
Потърсете си добро, яко и здраво момче на което е необходим гараж за един месец да си отремонтира нещо дребно по колата. Сключете договор за наем с момчето и той ще ви исчисти гаража от боклуците.
Потърсете си добро, яко и здраво момче на което е необходим гараж за един месец да си отремонтира нещо дребно по колата. Сключете договор за наем с момчето и той ще ви исчисти гаража от боклуците.
- iwanow
- Потребител
Съгласих се да приберат старата си гарнитура - диван, фотьойли, табуретки и други по-дребни неща, както и велосипед. Дадох им и ключ от гаража, за да могат да си взимат велосипеда, когато им потрябва. (Обяснявам тези подробности, т.к. не съм наясно с юридическите термини). Днес бях при ваш колега, който ми каза същото, което ме съветвате и вие - само чрез съд гаражът може да бъде освободен. Ще изчакам до "другата седмица"...ако не, на 30.01. имам среща с колегата ви.
- MariLena
- Нов потребител
Много е хубаво,когато хората се вслушват в съветите на колегите.Да ти е кеф да консултираш,когато въпросите се задават човешки и най-важното-има една човешка благодарност!!!
Думите на MariLena: Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети. са доказателството за това.
Успех и дано компетентните органи си свършат работата!!!
Думите на MariLena: Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети. са доказателството за това.
Успех и дано компетентните органи си свършат работата!!!
- punisher
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|