начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

проблем със съсобственост

Казуси за недвижими имоти

проблем със съсобственост

Мнениеот stmle » 15 Яну 2008, 20:40

Имам следния проблем;

Притежавам къща в гр. София, която се намира в общ парцел с друга къща- притежание на двама собственици. Къщата ми беше градоред в много лошо състояние. Аз започнах сериозен ремонт за укрепване и повдигнах таванския етаж с 1,5 м като обаче спазих кота корниз. В това време съседката от съседната къща се оплака от мен в общината. Пододох проект в общината, но те изискват съгласието на съсобствениците на парцела. Минах през всички инстанции като ХЕИ, ВиК и т.н. до инженерен проект. Като стигнах до арх. ме върнаха заради съгласие от съсобственици. Всички са съгласни с изключение на въпросната съседка - възрастна жена.
Тя самата е изградила цял незаконен етаж като с това е обсебила тавана на другите собственици на къщата и въпреки това, тя не е съгласна с моя строеж. Нейния етаж е построен още по соц време и никой от предишните собственици не се е оплакал, защото мъжа и е бил партиец. Тя отказва да даде съгласие и непрекъснато вика представители на различни инстанции. Написаха ми акт за незаконно строителство. Тогава аз се оплаках от нея и на нея и извадиха свидетелство за търпимост.
Излиза , че нямам право да укрепя собствения си имот без нейно съгласие, та дори и той да ми се срути на главата.Уверявям ви къщата ми беше в наистина лошо състояние. А съседката която е обсебила тавана на собствениците от другата къща минава метър с някакво свидетелство за търпимост без никакви строителни книжа.

Има ли начин да се узакони строежа ми без нейното съгласие? Има ли значение, че все пак сме две отделни сгради. Двете къщи отстоят на 5м разстояние.
Благодаря предварително!
stmle
Нов потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 12:07

Повдигането на таванския етаж не е единствения проблем. Всяко укрепване на конструкцията, подмяна на конструктивни елементи - напр. смяната на гредореда с бетонна плоча, укрепване на стени, изливане на колони и т. н., се счита за ОСНОВЕН РЕМОНТ по смисъла на § 5 т. 42 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройството на територията. Основният ремонт е строеж по смисъла на § 5 точка 38 от същите разпоредби. За строеж се изисква разрешение съгласно § 148 от ЗУТ. Прав сте - без това разрешение нямате право да укрепвате сградата си. Дори и да приемем, че за Вашия конкретен строеж/ремонт не се е изисквало съгласие на останалите съсобственици, като сте го започнали без разрешение за строеж, Вие сте извършили незаконен строеж, съгласно чл. 225 ал. 2 т. 2 от ЗУТ.
А тна нея са й издалви удостоверение за търпимонт на съществуващата сграда - нейна собственост, защото отговаря на изискванията на § 16 от Преходните разпоредби на ЗУТ. Този параграф в случая няма да ви помогне, ззащото касае "стари" (отпреди 1988 г.) строежи, а Вашият ремонт е отсега.
system
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 12:13

Извинявайте за грешките, но си забравих очилата.

И още нещо, макар че никога не съм си позволявал да го казвам досега: stmle, защо не се консултирахте със специалист ? по мои данни в София има 5000 адвоката, дори да приемем, че само 1/10 от тях се занимават със ЗУТ, всеки щеше да Ви напъти. И да не е адвокат - архитектът или строителният инженер пак щеше да Ви свърши работа, те са наясно с тази материя. Парите ли Ви досвидяха ? Сега има да препускате по учреждения и със сигурност ще се изръсите десет пъти повече. Съжалявам, дано не Ви засегна.
system
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 12:19

Допълвам още нещо и с това приключвам: ако ремонтът, който сте направили, е след 22.07.2003 г., НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО УЗАКОНИТЕ - § 184 ал. 1 от Закона за изменение и допълнение на ЗУТ, ДВ бр. 65 от 22.07.2003 г.. Дори при опасност къщата да Ви се срути на главата. По-скоро в последния случай общината ще Ви накара да я съборите за Ваша сметка - чл. 195 от ЗУТ.
system
Активен потребител

Мнениеот georgi07 » 16 Яну 2008, 15:06

Дам ,бабката яко ви е стиснала, да не казвам къде.Най-големият ви проблем идва от съсобствеността на земята.Според чл.183 от ЗУТ може да строите ако тя се съгласи писмено и това съгласие се завери пред нотариус.Така че дори и да премахнете надстройката и внесете проекти пак няма да постигнете нищо без съгласието и.
Опитайте да поговорите с нея.
Съществува и един друг вариант, който е по ръба на закона и може и да не мине пред контролните органи.
georgi07
Потребител

Мнениеот georgi07 » 16 Яну 2008, 15:07

Дам ,бабката яко ви е стиснала, да не казвам къде.Най-големият ви проблем идва от съсобствеността на земята.Според чл.183 от ЗУТ може да строите ако тя се съгласи писмено и това съгласие се завери пред нотариус.Така че дори и да премахнете надстройката и внесете проекти пак няма да постигнете нищо без съгласието и.
Опитайте да поговорите с нея.
Съществува и един друг вариант, който е по ръба на закона и може и да не мине пред контролните органи.
Ако се интересувате пише на лични.
georgi07
Потребител

относно проблема ми

Мнениеот stmle » 16 Яну 2008, 23:27

Напротив, търсил съм многократно помощ от различни адвокати. Дори съм се съветвал със самите служители в общината. Един от адвокатите ме посъветва да съдя общината, защото не са издали отговор относно проектите ми в законноустановения срок. От самата община ме посъветваха да подам оплакване срещу съседката и ето какво се получи; тя има свидетелство за търпимост за една съборетина без никакви строителни книжа, а аз съм извън закона. Общо взето едните ме съветват да атакувам съседката, а други общината, защото и от тяхна страна има пропуски. Например, когото преди две-три години течеше срок по амнистия на незаконните строежи, моите книжа бяха в общината вече от доста време и ми даваха отговор от рода, "Не е взето решение по вашия въпрос. Еди-кой си го няма на работа" - и така с месеци.
Бетонните колони в самата къща съм изливал преди 2003 година.
Със самата съседка не мисла, че мога да се разбера. Тя смята, че крада ток и вода от нея и въпреки, че идваха 5-6 пъти от съответните институции на проверка, и те не успяха да я убедят в обратното. Просто престанаха да идват на адреса.
Друг адвокат ме посъветва да наема независим строителен надзор. Тогава ще стане; думата на независимия надзор срещу тази на институциите.

Така, че не знам каква позиция да взема и кого да послушам, за да изляза от тази каша. Не търся безплатно разрешение на проблема ми. Просто не зная коя посока е верната след толкова адвокатски съвети.Има ли някаква давност на наказателните постановления, които са ми издадени?
stmle
Нов потребител

Мнениеот system » 17 Яну 2008, 09:57

Трябвало е да се съветвате с адвокати или другите специалисти ПРЕДИ ИЗОБЩО ДА ЗАПОЧНЕТЕ РЕМОНТА НА КЪЩАТА. Тогва щяха да ви обяснят какво можете да правите без разрешение за строеж, за какво се иска разрешение и ако не вземете разрешение, как впоследствие можете да узаконите строежа в сроковете по § 184 от ЗИДЗУТ ДВ бр. 65 от 22.07.2003 г.
Съседката има свидетелство за търпимост, защото строежът й е бил без строителни книжа, но преди 1987 г. - § 16 от Преходните разпоредби на ЗУТ.
Като сте изградили колонте преди 2003 г., трябвало е да поискате узаконяване в шестмесечен срок, считано от влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗУТ ДВ бр. 65 от 22.07.2003 г. След този срок НЕ МОЖЕТЕ ДА УЗАКОНЯВАТЕ !
system
Активен потребител

Мнениеот iwanow » 17 Яну 2008, 12:25

Здрвейте,
stmle
Вашия проблем не е нерешим независимо от вашия неуспех към момента. Всеки проблем може да бъде решен по законов път, административен, дипломатичен и война. До момента адвокатите и чиновниците които сте ползвали не са се справили поради ред причини, вероятно финансови или други. Имате още два шанса използвайте. Надеждата умира последна.
iwanow
Потребител

Мнениеот siren » 24 Яну 2008, 11:59

Мене живо ме интересува във вашият случай, необходимо ли е съгласието на съседката ви? Ако по отношение на къщите не съществува съсобственост, земята тогава не се ли приема като общи части, обслужващи сградите? Друг е въпроса в общината как мислят :roll: Защото все си мисля, че с документацията може някак да се оправите, но с крив човек като съседката, по никакъв начин.
siren
Младши потребител

Мнениеот system » 24 Яну 2008, 12:24

siren написа:Мене живо ме интересува във вашият случай, необходимо ли е съгласието на съседката ви? Ако по отношение на къщите не съществува съсобственост, земята тогава не се ли приема като общи части, обслужващи сградите? Друг е въпроса в общината как мислят :roll: Защото все си мисля, че с документацията може някак да се оправите, но с крив човек като съседката, по никакъв начин.

Проблемът не е в това дали съседката е съгласна или не. Проблемът е, че ТОЙ Е ЗАПОЧНАЛ ОСНОВЕН РЕМОНТ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ и затова ремонтът е НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ. Дори да няма нужда да се иска съгласието на съседката, тя може да сезира ДНСК (както е направила) и ДНСК да констатира незаконния строеж, да забрани ползването му и дори да постанови премахването му.
system
Активен потребител

Назад към Имотни казуси