начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Как да съм сигурен???

Казуси за недвижими имоти

Как да съм сигурен???

Мнениеот nikommm » 14 Яну 2008, 00:15

Появи се възможност да закупя гарсониера, към която имам особен интерес по отношение на блока и етажа в който се намира (съседна е на апартамента на родителите ми). Насочих се към кандидатстване за ипотечен кредит. Нормалния срок, за който очаквам да ми бъде отпуснат същият е около 20 дни. Но накратко:
Ден първи:
1. Съседът ми се обажда и ми обявява, че я продава.
2. Аз се съгласявам.
Ден втори:
1. В банката съм, подавам молба за предварителна оценка на гарсониерата с цел отпускане на ипотечен кредит.
2. Съседът ми обявява, че една голяма част от сумата, за която сме се спазарили, ще му бъде необходима до 6 дни, защото имал да погасява на свой ред задължения, защото той също си купува апартамент (по-голям).
Ден трети:
1. От колеги, приятели и роднини вземам назаем необходимата ми сума. Парите са налице.
И оттук възниква проблемът. След консултация с банков специалист се оказва, че по-изгодният вариант да кандидатствам за ипотечен кредит е този, при който жилището все още не е моя собственост, защото по този начин ще мога да убедя банката, че това е целта на тегления кредит. (Искам да уточня, че задължително трябва да изтегля ипотечния заем, защото трябва да върна парите на хората от които съм ги взел). Що се отнася до възможността да му платя жилището и да извършим сделката, да се сдобия с документът за собственост - нотариален акт, неизгодното се състои в това, че ако ипотекирам след това току що закупеното жилище вече ще се касае за т.нар. универсален ипотечен кредит, лихвите по който са значително по-високи от първоначално описания вариант.
Та молбата ми е, при така създалата се ситуация, по какъв начин може да се постигне следното - аз да му дам частта от парите, които иска в 6-дневен срок, да не стана собственик преди получаването на ипотечния кредит, като в същото време това "даване" на пари да бъде отразено в съответен документ, от който да е видно, че аз съм ги дал. Какъв договор е най-добре да се сключи? Предварителен не става, защото банката ще види колко пари съм дал и ще ми отпусне като ипотечен кредит само малката оставаща част. Помогнете!
nikommm
Нов потребител

Мнениеот iankov » 14 Яну 2008, 17:16

Можете да прибегнете до запис на заповед.
iankov
Младши потребител

Мнениеот punisher » 14 Яну 2008, 18:08

Колега,iankov,запис на заповед???::::)))))) :D
А ти-mikommm-потърси си адвокат,занимаващ се с вещно право и недв.имоти,а не да описваш ден по ден стъпките на незнанието си:::)) :roll:
punisher
Потребител

Мнениеот nikommm » 14 Яну 2008, 19:49

punisher, гениално! Как не се сетих по-рано???? А що се отнася до знание или не такова, не приемам оценката категорично, ама хайде да не се заяждаме.
nikommm
Нов потребител

Мнениеот neviadv » 14 Яну 2008, 21:35

Здравейте, нещата които искам да кажа са няколко:
1-во идеята която дава punisher не е никак лоша, макар и направена по неподходящ начин.Голям проблем на нашето общество е да се правим, че разбираме от всичко, в случая питащия хем си признава, че не знае какво да прави, хем не иска да се обърне към адвокат, най-вероятно защото не му се плаща, моля да съм извинена, ако причината е друга, но най-често е така.
2-ро аз също предлагам предварителен договор, като има начин това, че сте му дали по-голяма част средствата да не пречи да получите желания размер на кредита, по-скор най-малко два начина.
Но предвид на това, че аз си изкарвам "хляба и салама" точно с такива договори и сделки не бих дала повече безплатна консултация, не защото искам пари от конкретния човек, а защото трябва да се научим, че всеки разбира от нещо и с това си изкарва парите, не е редно да го лишаваме от тази възможност, поемайки много по-големи финансови рискаве, отколкото е хонорара на един адвокат или една агенция за недвижими имоти.
neviadv
Младши потребител

Мнениеот stefanbg » 25 Яну 2008, 17:12

poli_g въпреки че съм юрист, но в момента се занимавам с недвижими имоти и искам да ви кажа че до този момент съм се натъквал на толкова "компетентни" адвокати, а не разбирам какво имате против агенциите
stefanbg
Нов потребител

Мнениеот gery » 25 Яну 2008, 17:41

Аз бих предложила - ипотека! :)
gery
Потребител

Назад към Имотни казуси