Здравейте, ако има някой вещ по вещно право, ще съм му много благодарна ако ми помогне в решаването на следния казус:
става въпрос за един недвижим имот за който сградата е собственост на община, а земята след решение на съда на физическо лице. Въпроса е следния в случая може ли да се прилага чл.92 от Закона за собственосста след като Общината си има документ за собственост за сградата или възниква съсобственост за целия имот?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.92 от Закона за собствеността
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Няма място за приложение на чл. 92 ЗС.
Съгласно чл. 92 собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.
В случая е налице това "друго" и не става дума за един недвижим имот, както сте посочили, а има два обекта на правото на собственост. Общината е носител на правото на собственост върху сградата, а физическото лице - собственик на земята.
Поради това че правото на собственост върху всеки един от тези два обекта принадлежи на отделни лица, няма и съсобственост било върху земята, било върху сградата, тъй като общината не притежава идеални части от земята, а физическоо лице не притежава идаелни части от собствеността върху сградата.
Съгласно чл. 92 собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.
В случая е налице това "друго" и не става дума за един недвижим имот, както сте посочили, а има два обекта на правото на собственост. Общината е носител на правото на собственост върху сградата, а физическото лице - собственик на земята.
Поради това че правото на собственост върху всеки един от тези два обекта принадлежи на отделни лица, няма и съсобственост било върху земята, било върху сградата, тъй като общината не притежава идеални части от земята, а физическоо лице не притежава идаелни части от собствеността върху сградата.
- orleanski
- Младши потребител
В унисон с казаното от колегата, мога да допълня, че щом Общината има акт за собственост, докато той не бъде оспорен по съдебен ред и евентуално отменен, попадате под разпоредбите на чл. 63 и сл. ЗС - Собственост върху постройка
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!!!
Аз също предполагах, че случая не би трябвало да попада под разпоредбите на чл.92 от ЗС, но исках да чуя и др. мнение т.к. не съм юрист по професия, но работата ми, въпреки че е административна е пряко свързана с вещното право.
А за препратката към чл.63 от ЗС/Собственост върху постройка, отделно от земята под нея, може да се създаде и чрез доброволна делба/ ме притеснява тъй като вече стана ясно, че няма съсобственост на имот.
Но за да не ви притеснявам повече ще се потопя в дълбините на ЗОС-а и ЗС за да намеря "вратичката" за решаване на проблема .
Лека седмица желая на всички!!!
А за препратката към чл.63 от ЗС/Собственост върху постройка, отделно от земята под нея, може да се създаде и чрез доброволна делба/ ме притеснява тъй като вече стана ясно, че няма съсобственост на имот.
Но за да не ви притеснявам повече ще се потопя в дълбините на ЗОС-а и ЗС за да намеря "вратичката" за решаване на проблема .
Лека седмица желая на всички!!!
- adriana07
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|