Ако собственик ме е упълномощил да му продам имота за 15000лв.,
когато му предавам парите трябва ли да му искам разписка?
Или с акта на упълномощаване собственика си е сложил главата в
торбата безвъзвратно.Става въпрос при класическо пълномощно-
да продаде на каквато и да е цена и на лице което намери за добре.
Уверявам Ви , че въпросът е чисто теоретичен.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
разписка
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: разписка
petrovkl написа:Ако собственик ме е упълномощил да му продам имота за 15000лв.,когато му предавам парите трябва ли да му искам разписка?
Да трябва. Ако нямате разписка, то той може да Ви осъди за 15 000 лева.
petrovkl написа:Става въпрос при класическо пълномощно-
В този случай трябва с разписка да му дадете сумата, която е вписана в нотариалния акт като продажна цена.
- totomanov
- Младши потребител
totomanov написа: В този случай трябва с разписка да му дадете сумата, която е вписана в нотариалния акт като продажна цена.
Не мисля.
Трябва да му предадете действителната продажна цена.
Иначе....ще се запознавате с лекари - травматолози.
Теоретична е възможността - разбира се.
А може и с патоанатоми.
- stroitel
- Потребител
petrovkl написа:Става въпрос при класическо пълномощно-
В пълномощното пише ли, че Вие трябва на получите парите. Ако не пише като купувач не бих ви дал и 1 лв.
- iwanow
- Потребител
stroitel написа: Не мисля.
Трябва да му предадете действителната продажна цена.
Иначе....ще се запознавате с лекари - травматолози.
Теоретична е възможността - разбира се.
А може и с патоанатоми.
Интересно как собственика ще разбере за колко е продаден имота???
Купувача до смърт ще твърди че цената в НА е действителна иначе прави нарушение на закона.
Пълномощника на продавача също до смърт ще твърди че цената в НА е действителна иначе ще трябва да плати действителната цена на собственика.
Прецаканият си е собственика, защото е подписал, че продава имота на каквато и да е цена и на лице което намери за добре.
- totomanov
- Младши потребител
Пълномощника на продавача също до смърт ще твърди ...
Така и трябва totomanov,но И ТИ - заедно с него.
Собственика се е доверил,ИМАЛ Е ДОВЕРИЕ,разчитал е на компетентноста и уменията на пълномощника ако щеш - и затова вие го наказвате.
"Храни куче да те лае."
- stroitel
- Потребител
Не става въпрос за разлика в действителна и нотариална цена.Явно всичко се свежда до текста на пълномощното. Приемаме ,че съм упълномощен и да получа парите.
- petrovkl
- Младши потребител
Като млад дознател имах следния случай:
" Бивш боксьор от средно ниво обръща обикновен спор в бой. Нанася множество удари - всички "лека телесна повреда". Потърпевшия / П / в защитата си удря само 3-4 пъти,но избива зъб.... - "средна телесна повреда".
Боят продължава 2-3 минути,сами спират и си отиват.П , като всеки мъж, не упреква никого за синините,охлузванията. Не вади и медицинско.
Боксьора вади медицинско и след около месец подава жалба в прокуратурата и почва един РЕВ - пребиха ме.
Жена му също - като свидетел.
В крайна сметка бях задължен от Пр. да повдигна обвинение на потърпевшия.
Той пак постъпи като мъж- не отрече боя,нито,че е удрял.
Когато попитах боксьора защо е подал жалбата чак след месец той каза - за да му се махнат синините и пр. на П - извън протокола го каза, разбира се.Отказа да го впишем."
Не знам после какво стана. Но и досега си мисля - бях принуден да повдигна обвинение на невинен и да го дам на съд.
Благодарение на този случай, и на още 2-3 "пирона" взех решение и се махнах от дознанието.
Като адвокат никой не може да ме принуди да бъда "адвокат на дявола".Аз сам решавам кой случай да поема,и какво да правя. Не,че и тук съм застрахован от грешки, и нямам грехове, но поне не съм принуден да ги извършвам.
Не трябва totomanov - според мен - да даваме възможност "писаната правда" да нарушава и наказва дори "обективната".
" Бивш боксьор от средно ниво обръща обикновен спор в бой. Нанася множество удари - всички "лека телесна повреда". Потърпевшия / П / в защитата си удря само 3-4 пъти,но избива зъб.... - "средна телесна повреда".
Боят продължава 2-3 минути,сами спират и си отиват.П , като всеки мъж, не упреква никого за синините,охлузванията. Не вади и медицинско.
Боксьора вади медицинско и след около месец подава жалба в прокуратурата и почва един РЕВ - пребиха ме.
Жена му също - като свидетел.
В крайна сметка бях задължен от Пр. да повдигна обвинение на потърпевшия.
Той пак постъпи като мъж- не отрече боя,нито,че е удрял.
Когато попитах боксьора защо е подал жалбата чак след месец той каза - за да му се махнат синините и пр. на П - извън протокола го каза, разбира се.Отказа да го впишем."
Не знам после какво стана. Но и досега си мисля - бях принуден да повдигна обвинение на невинен и да го дам на съд.
Благодарение на този случай, и на още 2-3 "пирона" взех решение и се махнах от дознанието.
Като адвокат никой не може да ме принуди да бъда "адвокат на дявола".Аз сам решавам кой случай да поема,и какво да правя. Не,че и тук съм застрахован от грешки, и нямам грехове, но поне не съм принуден да ги извършвам.
Не трябва totomanov - според мен - да даваме възможност "писаната правда" да нарушава и наказва дори "обективната".
- stroitel
- Потребител
stroitel написа: Като адвокат никой не може да ме принуди да бъда "адвокат на дявола".Аз сам решавам кой случай да поема,и какво да правя. Не,че и тук съм застрахован от грешки, и нямам грехове, но поне не съм принуден да ги извършвам.
Напълно съм съгласен "stroitel".
Уважавам хора като Вас. За най-голямо съжаление такива хора са малцинство във всяко общество.
Аз ако съм пълномощник НИКОГА няма си позволя да излъжа собственика.
Позволих си да направя в предишните мои отговори по темата коментари, които да предпазат както пълномощника от това да бъде съден от собственика за парите, така и да предпазя собственика от това да бъде изигран от пълномощника.
Нагледал съм се и съм се наслушал на мръсни и гадни номера между хората, подобни като този който цитирате, включително между братя и сестри, между деца и родители, които водят пунически съдебни битки, след което човек си задава въпроса? Има ли МОРАЛ, Почтенност, Честност Истина в обществото?
- totomanov
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|