Както може би повечето от четящите този форум знаят, често работодателите изискват от юрисконсулта си да е магьосник по възможност. Та по този повод да ви запозная със следния казус, на който смятам, че май съм намерил решение:
Домакин, който е и шофьор, през цялата година представя отчети за изразходвано гориво, които значително надвишават вместимостта на резервоара, т.е. липси. Работодателят си трае като смята, че нещата ще се уравновесят в един момент. Но положението става все по-лошо. В края на ноември се решава, че трябва да се направят удръжки от трудовото възнаграждение. Обяснявам, че ако се връчи такава заповед трябва да се чака месец преди да се правят удръжки заради възможността работника да я обжалва и съответно да си търсим по съдебен ред парите. Отговорът е: "Няма за кога да се чака. От догодина той няма да е тук. " Издава се заповед с текст подобен на този: "във връзка с установени липси в размер на разликата между отчетен остатък и налично гориво в отчета за месец еди кой си нареждам еди кой си да внесе сумата...". Работника обаче отказва да внесе сумата, отказва да си вземе и заплатата, от която да внесе парите.
Мисля, че на мен не ми остава нищо друго, освен да му предложа да оспори писмено тая заповед и да предявим иск по чл. 210, ал. 3 КТ. А ако не я оспори, след изтичане на мсечния срок счетоводителя да извърши удръжки по служебен ред. Проблемът е, че така формулирана, заповедта няма много общо с реда по Кодекса на труда (сумата не се удържа, а се изисква да се внесе), защото идеята е да се прескочи тоя ред и да се процедира по максимално опростен начин, като се разчита на добросъвестността на работника. Но не би...
Някакви идеи освен предложената?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
внасяне на суми от липси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
За липси отговорността е винаги пълна
За липси отговорността е винаги пълна и може да бъде осъществена само посъдемен ред.
Чл.207, ал.1т. и чл.211 КТ
Чл.207, ал.1т. и чл.211 КТ
- megy_bogestvena
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|