начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

НЕПРИЛОЖЕНА РЕГУЛАЦИЯ

Казуси за недвижими имоти

НЕПРИЛОЖЕНА РЕГУЛАЦИЯ

Мнениеот kenn4o » 13 Дек 2007, 12:42

Колеги имам следния казус.

Имот с площ от 320 кв.м и представляващо имот с пл.№ ......, за който е отреден парцел ......... с площ от 340 кв. Регулацията за 20 кв. м. спрямо улицата не е приложена.

Съгласно парагр.6 от ЗУТ за имоти с неприложена регулация не могат да се извършват действия на разпореждане. Но в срока по ЗУТ за прилагане на регулацията е изтекъл- 6 месеца от влизането в сила на ЗУТ
Въпроса ми е за имота от 320 кв.м. могат ли да се извършват действия на разпореждане, тоест без тези 20 кв.м и как се тълкува разпоредбата на ЗУТ, въобще какво става с всички неприложени регулаци.
Благодаря много.
kenn4o
Потребител

Мнениеот kenn4o » 13 Дек 2007, 12:46

Колеги моля за за вашите мнения.
kenn4o
Потребител

Мнениеот jojobba » 13 Дек 2007, 13:02

На мен един нотариус ми даде съвет да си направя за такова място обстоятелствена проверка. Попълвате си молбата, тя обикаля Община, Данъ4но и там всички органи отбелязват, че при тях се води парцела 320 (или 340). Накрая с двама свидетели и тази молба се съставя констативка (където пише, че няма неурдени сметки по регулация, защото срокът, както казвате, е изтекъл), че имате парцел еди къде си, еди колко си кв.м. и на другия ден с тази констативка си го продавате!
За съжаление на мен тази молба ми е още по у4режденията и не съм докарала процедурата до край, за да ви кажа резултата :roll:
jojobba
Младши потребител

Мнениеот jojobba » 13 Дек 2007, 13:06

Или параграф 8 на ПР от ЗУТ

§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) (1) След изтичане на сроковете по § 6, ал. 2 и 4 отчуждителното действие на влезлите в сила, но неприложени дворищнорегулационни планове за изравняване на частите в образувани съсобствени дворищнорегулационни парцели и за заемане на придадени поземлени имоти или части от поземлени имоти се прекратява.
(2) Собствениците на поземлени имоти по ал. 1 могат да:

1. приложат влезлите в сила неприложени дворищнорегулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;

2. поискат изменение на дворищнорегулационните планове при условията и по реда на този закон;

3. поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти.

(3) Договорите с държавата или с общината по ал. 2, т. 1 се сключват във формата, при условията и по реда на чл. 15, ал. 4 и 5 и чл. 17, ал. 4 и 5.

(4) Изменението на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 се одобрява със заповед на кмета на общината. Кметът на общината издава заповед за отказ по исканото изменение на плана, когато не са изтекли сроковете по § 6, ал. 2 или 4, налице са хипотезите на ал. 6 или 7 или ако изменението предвижда образуване на урегулирани поземлени имоти без изход по чл. 14, ал. 4. Заповедите по изречение първо и второ се обявяват само на собствениците на непосредствено засегнатите имоти, а жалбите срещу тях не спират изпълнението им.

(5) Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава до реализиране на една от възможностите по ал. 2. Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава и когато в резултат на изменение на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 планът за застрояване за съответните урегулирани поземлени имоти е влязъл в противоречие с действащите устройствени правила и норми.

(6) Започнатите производства по прилагане на дворищнорегулационни планове се довършват по досегашния ред. За започнато производство се смята денят на подаване на искането за оценка в общинската администрация в срока по § 6, ал. 2 и 4.

(7) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за действащите регулационни планове за обекти на публичната собственост.
jojobba
Младши потребител

Мнениеот sylvie » 13 Дек 2007, 13:46

от коя година е заповедта за регулация?
sylvie
Младши потребител

Мнениеот kenn4o » 13 Дек 2007, 15:25

Не знам от коя година е заповедта, но нотариалния акт е от 1999 г. та явно е от преди това.
kenn4o
Потребител

Мнениеот niq » 13 Дек 2007, 16:06

Или се прилага регулацията по някой посочените в пар.8, ал. 2, т. 1-3 от ДР на ЗУТ способи.В случая най -вероятно ще намери приложение ал. 3 от параграфа-поне от това , че сте споменали улицата.
Няма проблем сделката да се изповяда и при неприложена регулация, разбира се като придаваемото място няма да бъде предмет.
Чрез придобивна давност не могат да се завземат придаваеми места-правило още от отмененото ЗТСУ.
niq
Младши потребител

Назад към Имотни казуси