Здравейте, имам следния въпрос.
Искам да издам пълномощно с което мой роднина да подписва и подава документи за новозакупен и вече построен имот, който трябда да се въведе в действие.
Тъй като сега се налага да се подават най-различни документи и декларации например по чл.14 от ЗМДТ за облагане с данък, включване към електричеството, абонамет за водата, за телефон, за парно, за данъци по имота, за отпадъка, да подава и плаща данъци, сметки и други по имота, задължителни регистрации към общината и към държавата, които вероятно ще трябва да се подават.
Въпросите са два:
Какво пълномощно трябва да ползвам генерално или обикновенно пълномощно и каква е разликата?
Има ли такъв текст за пълномощното от типа "Да ме представлява, подписва на всякакви документи свързани с имота и неговото регистриране итн ..." така да напиша текста, че да не се налага всеки път да вадя ново и да го заверявам пред нотариус за всяка появила се декларация или регистрация или неща свързани с имота от битов характер които трябва да се подават, пред община, данъчни, фирми за услуги - отпадък, вода, ток, интернет и тн, ИПКта ОПКта ЗМДТта ...?
просто да администрира имота пред данъчните или други служби които са задължителни при пускане и подържане на един апартамент. Има ли обръзец на такова пълномощно или какъв текст трябва да напиша.
Простете за некомпетентия въпрос но наистина нямам представа какви документи ще се наложи да се попълват...
Предварително благодаря за всеки отговор
- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пълномощно за обслужване на нов имот
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
пълномощно,
Трябва да знаете, че всяка малка институция в България си е като една малка държавица в държавицата и си има свои правила (съответно приема пълномощни, ако на нея и харесат). Следователно колкото по-изчерпателно е пълномощното, толкова по-добре. За да сте спокоен, най-добре потърсете колега, който се занимава с вещно право, защото със сигурност е врял и кипял из тия неща, който да ви го изготви за 10-20 лв, а после и да ви придружи до най-близкия нотариус за заверка.
Успех!
Успех!
- adv_petrov
- Младши потребител
) За 10 лева адвокатът ще ви напише пълномощно и ЩЕ ВИ ПРИДРУЖИ да нотариуса.
Леле , дотам ли паднахме колеги......ПРИДРУЖИТЕЛИ станахме, че и зле платени......
Напомня ми за т.нар.брокери на имоти , които също правят това -ПРИДРУЖАВАТ клиенти , но срещу процент от сделката.....
Леле , дотам ли паднахме колеги......ПРИДРУЖИТЕЛИ станахме, че и зле платени......
Напомня ми за т.нар.брокери на имоти , които също правят това -ПРИДРУЖАВАТ клиенти , но срещу процент от сделката.....
- Akademika
- Потребител
Akademika написа::)) За 10 лева адвокатът ще ви напише пълномощно и ЩЕ ВИ ПРИДРУЖИ да нотариуса.
И толкова ли много акъл и труд е необходим за попълване на данни в бланка и разпечатването и та 10-20 лева. Работа за не повече от 5 минути за третокласник.
adv_petrov е прав, само негово превъзходителство "чиновника" знае точното пълномощно как трябва да изглежда и какви реквизити да съдържа. Но за всяка институция си има изисквания.
А за придружаването на клиента е ? на уважение.
На скоро придружавах един модел от тези който като си вървят по пътя фокусират погледите. Самочувствието е като на депутат пред ТВкамера.
- iwanow
- Потребител
Колега Iwanow, хубаво е човек да придружава модели , а още по-хубаво е да ги..........). За по-интересната част помагат по-високите хонорари;)). Иначе си оставаме с придружаването.
А сега сериозно. Не мисля , че писането на пълномощно трябва да струва 10 лева. Съгласен съм по този въпрос с нотариусите - не може документ , с който може да се унищожи имущество или живот на някого да се оценява на жълти стотинки....Ако вие адвокатите не се уважавате , как да ви уважават клиентите ?
А сега сериозно. Не мисля , че писането на пълномощно трябва да струва 10 лева. Съгласен съм по този въпрос с нотариусите - не може документ , с който може да се унищожи имущество или живот на някого да се оценява на жълти стотинки....Ако вие адвокатите не се уважавате , как да ви уважават клиентите ?
- Akademika
- Потребител
цена на пълномощно,
Колеги, колеги, все пак в случая става дума за специално пълномощно за откриване на партиди за ток и вода, не за отчуждаване или за някоя по-специфична сделка...Всеки оценява труда си според работата си, кяото влага - аз такива пълномощни за пред ВиК и енергоснабдителните дружества имам приготвени бланкови, при това различни за Е.он-Несебър, ЕВН-Смолян или ЧЕЗ-Разлог...и според мен 10-20 лв за подобно пълномощно от една страница не са много, но това е само лично мнение. А колегата Iwanow правилно ме разбра, че придружаването на клиента е от уважение към него и към нотариуса. А между другото не ми споменавайте някакви "брокери", защото ние за разлика от тях се подписваме все пак някъде и носим отговорност за нещо.
P.S. Модела да има нужда от ново пълномощно? И аз няма да откажа да се изтупам до нея Имам и камера, ако се наложи
P.S. Модела да има нужда от ново пълномощно? И аз няма да откажа да се изтупам до нея Имам и камера, ако се наложи
- adv_petrov
- Младши потребител
Ако все пак решите да си спестите 10 лв. и да си напишете пълномощното сам, имайте предвид, че определени организации или институции имат типова бланка, когато става въпрос за пълномощно и държат на строго и изчерпателно изписване на съдържанието й, когато я цитирате в изготвен от Вас документ /например Митница, М-tel и др./. Да, тук става въпрос за недвижим имот, затова се поинтересувайте в Електроразпределение по местонахождение на имота, В и К, БТК и подобните. За ТД на НАП обикновено е достатъчно да фигурира ... с право да подписва молби, декларации, заявления, да получава издаваните във връзка с това формуляри ... и т.н.
Все пак за 10 лв. ще си спестите доста време! И нерви!
Все пак за 10 лв. ще си спестите доста време! И нерви!
- Zokky
- Нов потребител
Ами как и какви 10 лева. Аз и таксата на нотариуса платих.
По въпоса на питащия, единствено чиновника който ще уважи пълномощното занае най-точно какво трябва да бъде, всичко останало ако мине. Така че: бланка от чиновника.
По въпоса на питащия, единствено чиновника който ще уважи пълномощното занае най-точно какво трябва да бъде, всичко останало ако мине. Така че: бланка от чиновника.
- iwanow
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|