начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпросче за исканията по сметки

Казуси за недвижими имоти

Въпросче за исканията по сметки

Мнениеот mialore » 10 Дек 2007, 11:41

Тече втора фаза на делбата, ответната страна е предявила претенция за заплащане стойността на единия от допуснатите да делба имоти, тъй като бил закупен със средства, дарени от трето лице.На следващо заседание искат ескпертиза за оценка на извършени подобрения в същия имот и съда им допуска такава.На практика обаче те не са искали заплащане на тези подобрения, а са искали стойността на целия имот/основателността на което искане е отделен въпрос/.Аз мисля, че искането за подобрението следва да бъде отхвърлено, защото не е заявено в срока по 286.Права ли с ъм?
mialore
Младши потребител

Мнениеот system » 10 Дек 2007, 12:12

Претенцията по сметките след първото редовно по делото заседаниена втора фаза на делбата е недопустима. Във Вашия случай обаче, доколкото разбрах, страната не предявява самостоятелна претенция по сметки за подобренията, а в рамките на претенцията за стойността на целия имот, която претенция е била предявена в първата фаза. Може би страната с искането за експертиза за стойността на подобренията иска да "заобиколи" преклузивния срок на чл. 286 от ГПК под предлог, че подобренията се включват в имота, чието стойност се претендира. Можете да възразите (ако вече не сте го направили) за неотносимост на доказателственото искане за експертиза на подобренията, тъй като няма отделна претенция по сметки. Дори и съдът да е допуснал експертизата, това не е фатално - можете да изложите, че тя няма отношение към производството по сметките и съдът да не се позове на нея.
system
Активен потребител

Мнениеот bgazdova » 10 Дек 2007, 12:17

Благодаря ви,и аз разсъждавам по същия начин.Да видим дали и съда ще мисли така.Ще пиша какво е развитието на казуса
bgazdova
Нов потребител

Назад към Имотни казуси