начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЕЖЕСТИ

Казуси за недвижими имоти

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЕЖЕСТИ

Мнениеот antoanetka » 04 Дек 2007, 10:39

Моля ви помогнете ми - ако искам да се уверя дали имот е чист от тежести , ипотеки и тнт - трябва ли да пуска справка за тежести на името на всички сегащни собственици, и на техниа починал баща, който им го е оставил в наследство
antoanetka
Младши потребител

Мнениеот barri » 04 Дек 2007, 10:48

ами зависи за колко години назад ви трябва удостоверението за тежести. Ако е за кредит от банка може да се наложи 10 години назад да се върнете и ще трябва да се разровите из историята на имота. Иначе с копие от сегашния нот. акт се пуска заявлението за това удостоверение.
barri
Потребител

Мнениеот antoanetka » 04 Дек 2007, 10:50

ами просто за сигурност при закупуване..не е за кредит.. обаче проблема е,че няма нотариален акт а само "протокол за съдебна делба"- само с него става ли?
antoanetka
Младши потребител

Мнениеот Accounter » 05 Дек 2007, 17:38

ами просто за сигурност при закупуване..не е за кредит.. обаче проблема е,че няма нотариален акт а само "протокол за съдебна делба"- само с него става ли?

Госпожо, аз не съм адвокат ама си мисля, че е повече от задължително да си извадите документ за тежести и да го получите малко преди изповядването на сделката за закупувания от вас имот. Това удостоверение съдържа информация дали въпросния имот е ипотикиран и дали е завещан. Повтарям-документа се взема в деня на сделката и водите продавача с вас за ръка защото нищо не му коства да го завещае и 5 минути преди да го продаде или пък да го ипотекира а вие да му плащате вноските и да ви излезе на двойна цена. Нотариусите не ги интерисува дали има тежести или не. А без Нотариален акт няма и сделка - все пак това е документа за собственост. Желая ви успех и всичко да е наред!!!
Accounter
Нов потребител

Мнениеот barri » 05 Дек 2007, 17:50

това с 5-тте минути не е много така.:)
barri
Потребител

Мнениеот antoanetka » 08 Дек 2007, 21:00

знам какво е удостоверение за тежести много добре :) интересуваше ме дали трябва да пусна на 2-мата собственици отделно удостоверение,а на починалия предходен собственик-също ли? за да съм сигурна ,че няма абсолютно никакви тежести.
antoanetka
Младши потребител

Мнениеот signal » 09 Дек 2007, 12:58

Госпожо,
и аз не съм адвокат, но мога все пак да ви кажа следното:

Удостоверението за тежести не е документ за тежести на собствениците на имота (вие тях не купувате!), а е удостоверенеие за тежести на самия имот. В молбата за издаване на удостоверение за тежести се посочват основните параметри на имота - адрес, квадратура и др. такъв какъвто е имотът по документ за собственост - документът за делба също е документ за собственост (доколкото знам!:-) аз - самовлюбения и т.н.) - нот. акт, съдебно решение и т.н.

Посочват се също така - трите имена на собствениците, техните ЕГН, имента на тези от които те са придобили имота, техните ЕГН, прилага се незаверено копие на документа за собственост (ако последният документ е нотариален акт, то вие можете да получите копие в архива на нотариатя - Службата по воисвания срещу такса 1 лев плюс два лева за превод на този един лев от банката към СВ, ако е съдебно решение - то незаверено копие от съдебното решение), нареждате се на една дълга опашка в нотариата, подавате си молбата и след 5-7 дни отивате да си я получите. Ако искате още същия ден - плащате си такса от 50 лева, отивате рано в нотариата за да успеете да се вредите и получавате още същуия ден удостоверението.

Бланка за молбата се взема от ксерокса на нотариата - 10 стотинки - за изпълнение се плащат пет лева на банково гише в нотареиатра плюс два лева за превод на петте лева от банката към нотаритра - разстоянието от банката до гишето, където следва да подадете молбата си е 5 метра.

В деня на изповядването взимате удостоверението и отивате рано-рано в нотариата, плащате такса (мисля че е пет лева) отивате в нотариата и си презаверявате удостоверението, за да сте сигурна, че междувременно не са възникнали тежести.

Желая ви успех и бъдете пределно бдителна:-).
signal
Младши потребител

Мнениеот antoanetka » 10 Дек 2007, 01:32

Благодаря ви..бяхте много лубезен ..това са неща, които съм правила, но скоро прочетох една книга на "Бисерка Маринова" ,в която се посочва ,че за по-голяма сигурност трябва да се пусне на всеки по собствениците отделно удостоверение, за това правя справка с вас дали това е така. Много благодаря. ;) Ако има противоположни мнения на предходното моля кажете ги.
antoanetka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси