- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възбрана на единствено жилище
|
|
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Така си е - хубави ни бяха някои закони, например за да можеше съпругата да сключва търговски сделки по занятие, т. е. да е търговец, бе необходимо разрешение на своя съпруг. Но извънредното законодателство от 1945 г. и Наредбата-закон от 1945 за равенство на половете обърна света "с главата надолу". Та, основанието за поставяне под запрешение поради т. нар. разточителство трябва да се схваща като аналог на предвидения "разрешителен семеен" режим при търговците-съпруги. И те комай не са могли да разбират свойството и значението на извършените сделки, което би довело до "разточителство"! Който приема първото, се съгласява и с второто! Аз обаче не съм от тях! Ограничаването на дееспособността е извънредно средство за съхраняване на имуществения комплекс на личността, но тогава кредитните милионери трябва да ги обявим за "най-лудите", а ние "кредиторите" за най-нормалните. Но май-май в България нещата отново са обърнати, от "краката към главата"!
- mitko6
- Потребител
Възбраната изпълнително действие ли е?Може ли да се обжалва по реда на чл.332 ал.1 ГПК? Благодаря предварително на отговорилите.
- denar
- Младши потребител
Съдебния-изпълнител при подаването на жалбата ми(обжалване на възбраната в 7-дневен срок от получаването на съобщ. от служба вписвания чрез съдебния изпълнител до ОС) каза,че трябвало да я внеса в служба вписвания от където съм получил съобщението и ще ми я препрати там.Не била за СИС.Прав ли е според вас и какво следва ако жалбата е подадена неправилно(според съд.изп.)mitko6 написа:1. да 2. да
- denar
- Младши потребител
Защо пък чрез съдията по вписвания ще обжалваш? Нали СИ налага възбраната, а съдията по вписванията само изпълнява неговото нареждане да я впише.
- evel
- Младши потребител
mitko6 написа:1. да 2. да
Аз пък бих казал 1. НЕ, 2. ДА Обжалват се (засега) практтически всички действия, бездействия и откази на съдебния изпълнител, затова може да се обжалва възбраната. Възбраната обаче е "мярка за обезпечаване на изпълнението" (вижте по-горе цитираните от мен раздели при Сталев) и продължавам да поддържам, че сама по себе си не е "изпълнително действие", каквито са ("ut eleganter Belazelkov definit" ) само тези, насочени към осребряване на имущество на длъжника и към удовлетворяване на взискателя. Пък вие ми кажете каква е разликата между т.нар. "изпълнителна възбрана" и т.нар. "обезпечителна такава", освен в органа, който я налага ?
-
gudio - Активен потребител
[quote="oho_boho"] Да, отново практикът проговори в теб! Когато налагаш изпилнителна възбрана върху даден имот, целта е при изнасянето му на публична продан да се удовлетвори притезанието, удостоверено в изпълнителния лист, въз основа на който е образувано изпълнителното производство. И принудителното изпълнение няма нищо общо с "обезпечителната" възбрана, каквато провиждаш в този случай! [quote]
Това е поисканият от теб отговор, който просто ти цитирам от предходен мой пост!
Това е поисканият от теб отговор, който просто ти цитирам от предходен мой пост!
- oho_boho
- Потребител
Денар, ти си уникален
За единствено жилище може да се счете такова, което е неподеляемо - т.е. НЕ може да се обособи като самостоятелна единица; да има санитарен възел, вход и т.н. При 2-етажните постройки обаче съвсем не говорим за подобно явление. Често такава сграда съдът може да счете за няколко жилища в зависимост от обсточтелствата.
Ама ти иначе продължавай да се криеш. Скоро ще разбереш за влязлото в сила съд. решение, чийто срок за обжалване е изтекъл
и още нещо адвокатът ти да не се крие и от теб, та не можа го намери вече близо цял месец
За единствено жилище може да се счете такова, което е неподеляемо - т.е. НЕ може да се обособи като самостоятелна единица; да има санитарен възел, вход и т.н. При 2-етажните постройки обаче съвсем не говорим за подобно явление. Често такава сграда съдът може да счете за няколко жилища в зависимост от обсточтелствата.
Ама ти иначе продължавай да се криеш. Скоро ще разбереш за влязлото в сила съд. решение, чийто срок за обжалване е изтекъл
и още нещо адвокатът ти да не се крие и от теб, та не можа го намери вече близо цял месец
- hr.stoyanoff
- Младши потребител
Много ме изкефи , как портокалката иска пълна съквестируемост , за да няма шикалкавяне; но практиката е сурова/ нищо ,че я подкрепят по-горе със сериалки от латино - сапунен тип/
ЗАТОВА предлагам :пълна секвестираемост , без мазето
/ там да си седи длъжника, докато се отбранява/
ЗАТОВА предлагам :пълна секвестираемост , без мазето
/ там да си седи длъжника, докато се отбранява/
- AIN6TAIN
- Потребител
Вече не се крия.По горе написах,че съм обжалвал,но съдебния изпълнител ми каза,че жалбата ми е за службата по вписвания.......hr.stoyanoff написа:Денар, ти си уникален
- denar
- Младши потребител
това вече е приемлив отговор. съветът ми беше и е да обжалваш за поделяемост на къщата и така ще ти остане поне част от нея
... иначе вече се притесних, че и от нас във форума се криеш. нали знаеш, навикът си е навик
... иначе вече се притесних, че и от нас във форума се криеш. нали знаеш, навикът си е навик
- hr.stoyanoff
- Младши потребител
ОС реши: потвърдждава действията на СИ......възбраната цели да предотврати разпоредителни действия на длъжника......тепърва ще се уточнявя дали е единствено жилище или не и дали е поделяемо.....
- denar
- Младши потребител
Аз имам подобен проблем,срещу брат ми има дело за издражка,той има само една къща,която ни е наследство и се води на двама ни. Ве4е има запор на имота и скоро ще я обявят на публи4ен тарг.Аз като съсобственик на имота,мога ли да направя нещо,или да 4акам да доиде новия собственик и да си живеем в разбирателство
- antonia
- Нов потребител
Получих призовка за принудително изпълнение-опис,оценка,продажба......на единствено жилище сега ще си вадя справка от данъчното,че е един.жилище и ще искам спиране на изп. върху имота.denar написа:ОС реши: потвърдждава действията на СИ......възбраната цели да предотврати разпоредителни действия на длъжника......тепърва ще се уточнявя дали е единствено жилище или не и дали е поделяемо.....
- denar
- Младши потребител
Интересно..... Изпълнението срещу несеквестируема вещ е нищожно и възражението за това може да бъде направено по всяко време. В производството по обжалване постановлението на СИ не доказахте ли несеквестируемостта на имота, че сега, ще вадите удостоверения и т.н.?
- n_ikito
- Активен потребител
Да допълня казуса.Върху недвижимият ми имот има тежест-договорна ипотека между физически лица(след падежа бяха договорени жестоки лихви,които сега оспорвам с иск по 254 ГПК-спечелен на 1ва инстанция,има определение на съда с което спира изпълнението по изп. дело срещу гаранция,която не съм внесъл,за да получа обезпечителната заповед,тъй като взискателят засега не е поискал публична продан.Върнал съм главницата и разноските на взискателя по изп. дело,спорна е неустойката)върху имота има вписана и възбрана от друг взискател по друго изп. дело.Налагането на възбрана обжалвах пред ОС като се позовах на несеквестеруемост,но ОС потвърди действията на СИ, с мотивите,че възбраната цели да предотврати разпоредителни сделки,че тепърва ще се уточнява единствено жилище ли е или не,дали е поделяемо или не(при положение,че в изп. дело има служебно изискано от данъчното удостоверение за декларирани данни отпреди 2 год.,от което е видно,че съм декларирал 1 имот)Но тъй като в обясненията си СИ писа,че към имота е насочено принудително изпълнение по друго изп. дело с ипотека,ОС в мотивите пише,че сам съм се отказал от несеквестируемоста със сключването на договорна ипотека,щом имота е предмет на принудително изпълнение и несекв. е отпаднала на общо основание.Но хирографарният кредитор не може да иска публична продан,той може само да получи полагаемата му сума, ако по искане на ипотекарният кредитор имотът се продаде на публична продан.СИ е в отпуск и се завръща в деня на насрочения опис(след 2 седмици)и не мога да го питам поне.Правилни ли са действията на СИ?(а аз описът ще го обжалвам)
- denar
- Младши потребител
Обжалвайте описа,после оценката на недвижимият имот пред ОС.ОС ще назначи тройна експертиза и ще насрочи делото в открито заседание,а ако случайно някой се разболее или адвокатът ви е ангажиран делото ще се проточи и ще имате време да съберете 30% за първоначална вноска,ако е поносима сумата(чл348ал.1ГПК):)denar написа:Да допълня казуса.Върху недвижимият ми имот има тежест-договорна ипотека между физически лица(след падежа бяха договорени жестоки лихви,които сега оспорвам с иск по 254 ГПК-спечелен на 1ва инстанция,има определение на съда с което спира изпълнението по изп. дело срещу гаранция,която не съм внесъл,за да получа обезпечителната заповед,тъй като взискателят засега не е поискал публична продан.Върнал съм главницата и разноските на взискателя по изп. дело,спорна е неустойката)върху имота има вписана и възбрана от друг взискател по друго изп. дело.Налагането на възбрана обжалвах пред ОС като се позовах на несеквестеруемост,но ОС потвърди действията на СИ, с мотивите,че възбраната цели да предотврати разпоредителни сделки,че тепърва ще се уточнява единствено жилище ли е или не,дали е поделяемо или не(при положение,че в изп. дело има служебно изискано от данъчното удостоверение за декларирани данни отпреди 2 год.,от което е видно,че съм декларирал 1 имот)Но тъй като в обясненията си СИ писа,че към имота е насочено принудително изпълнение по друго изп. дело с ипотека,ОС в мотивите пише,че сам съм се отказал от несеквестируемоста със сключването на договорна ипотека,щом имота е предмет на принудително изпълнение и несекв. е отпаднала на общо основание.Но хирографарният кредитор не може да иска публична продан,той може само да получи полагаемата му сума, ако по искане на ипотекарният кредитор имотът се продаде на публична продан.СИ е в отпуск и се завръща в деня на насрочения опис(след 2 седмици)и не мога да го питам поне.Правилни ли са действията на СИ?(а аз описът ще го обжалвам)
- studentka86
- Младши потребител
aleks84 написа:От несеквестеруемостта не могат да се ползват предприемачите - строители и търговците за задълженията, направени в това им качество. Ако попадате в една от горните категории ще Ви отхвърлят жалбата. Успех
Това е от преходните разпоредби на ГПК и се отнася предимно за заварени случаи за времето м/у отмяната на стария ТЗ(според който търговците са отговорни с цялото си имущество) и новия ГПК(52 г.)В самия ГПК ясно и изчерпателно са изброени случаите в които не се прилагат разпоредбите на чл. 339, буква "ж" .ЧСИ охотно се позовават на §9,но ДСИ го избягват.Предполагам при обжалване ОС ще постанови в полза на длъжника(нямам конкретни наблюдения).
Аз имам подобен проблем,срещу брат ми има дело за издражка,той има само една къща,която ни е наследство и се води на двама ни. Ве4е има запор на имота и скоро ще я обявят на публи4ен тарг.Аз като съсобственик на имота,мога ли да направя нещо,или да 4акам да доиде новия собственик и да си живеем в разбирателство
Ани,ами нали сте съсобственик(предполагам по наследство) СИ може да продава само идеалната част на брат ви,едва ли ще се яви купувач и вие ще я купите на оценката.
- manol
- Младши потребител
Пореден подобен случай.ДСИ продава целия имот(като на Денар) на основание,че и двата етажа са ипотекирани,но по искане на хирографарен взискател.ОС отхвърля жалбата,въпреки,че ипотекарните кредитори дори не са се снабдили с ИЛ.
- manol
- Младши потребител
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|