начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Елиминация на законен собственик

Казуси за недвижими имоти

Елиминация на законен собственик

Мнениеот Nikolaiii » 03 Дек 2007, 21:34

Здравейте! Имам следното чудене - възможно ли е ако брат и сестра владеят имот /братът притежава 1/6/, а сестрата от години живее в имота, стопанисва го, плаща му данъците и т.н. - сестрата да елиминира по законен начин като собственик своя брат. Чудя се дали цялата история може да има нещо общо с придобиването на собственост по давност, но нали са брат и сестра - не ми звучи логично. Един адвокат твърди, че било възможно, но не са ли това празни приказки. Ще ви бъда безкрайно благодарен ако малко ми разсеете мъглата.
Nikolaiii
Младши потребител

Re: Елиминация на законен собственик

Мнениеот Inspector_MBP » 03 Дек 2007, 23:54

Nikolaiii написа: възможно ли е ако брат и сестра владеят имот ...сестрата да елиминира по законен начин като собственик своя брат.

:shock: :shock: :shock:

Майчице мила ! Николаййй, моля Ви кажете ми, че сестрата не възнамерява да "елиминира" брат си, във физическия смисъл на думата ! :roll: :roll: :roll:

А иначе по същество - придобивна давност между съсобственици НЕ ТЕЧЕ !!!
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот barri » 04 Дек 2007, 10:52

заглавието на темата ми напомня за един филм , който върви сега по кината-Hitman :)
barri
Потребител

Мнениеот ch3oh » 04 Дек 2007, 10:55

Inspector_MBP,
какво Ви кара да мислите, че придобивна давност между съсобственици не тече?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот iankov » 04 Дек 2007, 15:33

Какво разбирате под "владеят" Nikolaii?
iankov
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 04 Дек 2007, 20:45

Ще обясня по-подробно - прави сте, че съм доста пестелив. Положението е следното: имотът е бил притежание на двама съпрузи до 1993г., когато съпругата почива. Имат две деца /въпросните брат и сестра/- остават като собственици на имота бащата и децата като наследници на майката. Дотук всичко е о.к. През 2002г. обаче бащата се отказва от своя дял в полза на дъщеря си и по този начин братът остава само с частта, която наследява от майката. Това е ябълката на раздора - братът е обиден. Сега сестрата иска да продаде имота /купувачът на всичкото отгоре купува с банков кредит/, но братът не е съгласен - ей така, защото е обиден.
Та намерил се един познат адвокат на сестрата /поне по неговите думи "адвокат", защото съм виждал написана Запис на заповед от него, в която изобщо не фигурира срок до или в който съответната сума трябва да се изплати; и още - Запис на заповед в два екземпляра забележете - аз с такова чудо не съм се сблъсквал досега!!!!!! - но това е отклонение/ - който й казал - ти дай да задействаме предварителния договор, а законни начини си има да го елиминираме като собственик брат ти, защото неговия дял е много малък, защото ти години наред си плащала данъците на имота и си го стопанисвала; защото си се грижила за баща си през всичките тези години, а той в замяна ти е прехвърлил своята част.
Добре, това е много прочувствено, ама на мен ми се струва, че все пак няма юридическа основа да се "елиминира" този човек като съсобственик на имота - прав ли съм?!? Незнам! Започнах да се ровя, да питам, да мисля - тогава се сетих и за придобиването по давност - започнах да мисля какви ли не глупости.............
Просто се притеснявам, че няма закон, който да накара братът да се откаже от законния си дял, а ако сестра му подпише предварителен договор и то с 30% задатък....и то без той да е уведомен.....нали се сещате какво става и колко го закъсва.............
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 05 Дек 2007, 11:19

Дарение - бащата надарява дъщеря си като същевременно си запазва пожизнено право на ползване.
А дъщерята със сигурност не чете този форум - ако знаете колко усилия полагам да я убедя да не подписва предварителен договор.
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Дек 2007, 12:50

Колкото и да е малка частта на брата, той все пак е съсобственик и сестрата е длъжна да предложи първо на него.Тоъ със сигурност ще откаже. Освен това явно има и право на ползване върху имота. Ако аз съм купувача,отдавна щях да съм се отказала. Що се отнася до давността, тя подлежи на доказване. Тъй че, сестрата най-добре да се откаже да не и изяде лакомията главата. Това ,че е плащала данък не доказва директно придобиване о давност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Дек 2007, 15:15

bgarj написа:
Nikolaiii написа:Дарение - бащата надарява дъщеря си като същевременно си запазва пожизнено право на ползване.
А дъщерята със сигурност не чете този форум - ако знаете колко усилия полагам да я убедя да не подписва предварителен договор.

Братът може да иска възстановяване на запазената част от наследството[/quote
Бащата всъщност жив ли е ,защото иначе, колегата е прав и дела на дъщерята може да стане по-малък.
Въпросът е и дали може да се позовава на владение, щом друг е имал право на ползване.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Nikolaiii » 06 Дек 2007, 11:06

На какво основание може братът да иска възстановяване на запазената част от наследството
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 06 Дек 2007, 11:11

И да - бащата е жив, но ще направи каквото го накара дъщеря му. Бащата няма претенции - той е съгласен и да се откаже от пожизненото си право на ползване на имота - само мир да има. Мен по-скоро ме е яд - и особено като виждам, че притесненията ми са основателни относно абсолютната невалидност на един потенциален предварителен договор без съгласието на брата - как така някой ще съветва сестрата да действа по продажбата на имота и че братът не бил проблем и може да бъде "елиминиран"?????????????!!!!!!!!!!!!????????
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 07 Дек 2007, 21:09

Братът има интерес да изчака смъртта на бащата, за да оспори дарението до размера на запазената част!
В настоящия момент ще получи значително по-малко...

защо мислите, че братът трябва да изчака смъртта на баща си - не е ли по-добре да побърза докато не са изтекли още 5-те години от дарението?
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 08 Дек 2007, 14:21

Blagodaria!
Nikolaiii
Младши потребител

Назад към Имотни казуси