- Дата и час: 29 Ное 2024, 23:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
УПИ на териториите на две общини
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
УПИ на териториите на две общини
Колеги, моля за мнение по следния казус: УПИ е разположен на територията на две общини – намира се в селищно образувание с национално значение. Каква е процедурата, според вас, по обособяване на този УПИ към едната община?
- clifton
- Младши потребител
Промяната на границите на общините – процедура по ЗАТУРБ? Или? По ЗАТУРБ е уредено само „промяна на границите на община, поради отделяне на населено място и присъединяването му към съседна община на територията на една област, с която има обща граница”.
Може ли промяната на границите да попадне под чл. 43, ал.1, т.3 от ЗКИР?
Може ли промяната на границите да попадне под чл. 43, ал.1, т.3 от ЗКИР?
- clifton
- Младши потребител
razli4na написа:Мисля, че ситуацията е правен абсурд.
Дайте друг жокер!
И на мен нещо не ми се "връзва". Как е възникнало това УПИ и какво е предназначението му? Защото това ми звучи като майтап.
- sunrise
- Активен потребител
Добре – ето подробности: два граничещи имота (единият се намира в една община, другият - в друга). Изработва се ПУП-ПРЗ, който обединява двата имота в един УПИ. Одобрен е от областния управител (тогава явно селищното образувание не е било с национално значение). Новият УПИ е на територията на двете общини. Границата минава почти по средата. Това е станало преди три години и половина. Сега собственикът на вече построена сграда иска този УПИ да мине към едната община – заради по-лесни административно обслужване, продажби на части от сградата и др. под.
- clifton
- Младши потребител
Самото селищно образувание и то ли е в две общини?
По чия инициатива е станало обединяването. Така,както сочите ,явно е при действието на ЗУТ. Пак не ми "светна".
По чия инициатива е станало обединяването. Така,както сочите ,явно е при действието на ЗУТ. Пак не ми "светна".
- sunrise
- Активен потребител
Извинявайте, ама ПУП- ПЗР не се одобрява от обл. управител. Или пък става дума за одобрен кадастрален план?
Вероятно говорите за хипотеза по чл. 21а от действащия тогава ЗТСУ- вижте уредбата. Считам, че ще Ви е необходима, за да си черпите изводите относно статута на имота. Много вероятно е да стигнете до извода, че обединяването няма желаните целените правни последици.
После, това "селищно образувание с национално значение" действително ли е такова- нали знаете, че има ред, за да добие такъв статут. Проверили ли сте да е публикувано обявление в ДВ в този смисъл?
Вероятно говорите за хипотеза по чл. 21а от действащия тогава ЗТСУ- вижте уредбата. Считам, че ще Ви е необходима, за да си черпите изводите относно статута на имота. Много вероятно е да стигнете до извода, че обединяването няма желаните целените правни последици.
После, това "селищно образувание с национално значение" действително ли е такова- нали знаете, че има ред, за да добие такъв статут. Проверили ли сте да е публикувано обявление в ДВ в този смисъл?
- razli4na
- Активен потребител
Да - селищното образувание е в две общини. Обединяването е по инициатива на собственика на двата парцела – т.е. – изготвянето на ПУП-а за обединяването е по негова инициатива. При действието на ЗУТ – 2004 г.
- clifton
- Младши потребител
Чл. 129, ал. 3 ЗУТ - Подробният устройствен план с обхват повече от една община се одобрява със заповед на областния управител.
Селищното образувание е с национално значение вече – от 2005 г. – с решение на МС
Селищното образувание е с национално значение вече – от 2005 г. – с решение на МС
- clifton
- Младши потребител
Моля, моля!
Говорихте не за ПУП по реда на чл. 129, ал. 3 ЗУТ, а за "ПУП- ПЗР". Вижте си поста!
Имам желание да помогна, но ако сте колега, както разбирам, то моля за прецизност, за да не си губим взаимно времето.
Говорихте не за ПУП по реда на чл. 129, ал. 3 ЗУТ, а за "ПУП- ПЗР". Вижте си поста!
Имам желание да помогна, но ако сте колега, както разбирам, то моля за прецизност, за да не си губим взаимно времето.
- razli4na
- Активен потребител
clifton, ситуацията е правен абсурд. Щом като населеното място, респ. поземленият имот е в две общини, това означава, че или границата между общините минава през населеното място и имота, или териториите на общините се припокриват в тази част. Тези хипотези са недопустими съгласно чл. 24 ал. 3 и 4 от ЗКИР. В случая материалноправното нарушение е толкова драстично, че заповедта, с която е одобрено изменението на плана, може и да е нищожна. Не съм категоричен, защото не зная казуса в подробности.
- system
- Активен потребител
Добре – имам Заповед на Областен управител за одобрение на ПУП – ПРЗ на основание 129, ал. 3 – който представлява обединение на два УПИ, които са били одобрени преди това (2003 г.) от кметовете на двете общини.
Но въпросът е – как новия УПИ (намиращ се на територията на две общини) да премине към едната община само.
Но въпросът е – как новия УПИ (намиращ се на територията на две общини) да премине към едната община само.
- clifton
- Младши потребител
Имаше навремето такъв филм:"Виля Риба -виля Бахо" Или нещо от сорта. Там границата на селата минаваше през площада , доколкото си спомням. Но това ноистина е правен абсурд. И защо най- накрая не ни светнете кое е това тайнствено "селищно образувание"?
- sunrise
- Активен потребител
Няма голямо значение кое е селищното образувание – курорт е – разположен на територията на две общини. Инвеститорът решава да строи, купува два УПИ – те са на границата на две общини – и за си построи сградата, инвеститорът възлага (след разрешение на областния управител) изработване на Проект за изменение на ПУП-овете на двата УПИ. След това новият ПУП – който обединява двата предишни УПИ в един – е одобрен от областния управител – щото е на територията на две общини. И сега – тъй като постоянно има проблеми с администрациите на двете общини, иска целият УПИ да бъде към едната.
- clifton
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|