Ако са спазени процедурите по ЗУКТС, т.е. взето е решение за безсрочна стачка, работодателят е уведомен, има споразумение по чл. 14 и т.н., е ли нарушение ако не всички са стачкували до края на стачката? Примерно един е стачкувал 2 дни, друг пет дни, а трети - до самия край...
Защото ето аз какво мисля и за какво съм се хванал да споря:
1.Право на всеки е да си стачкува колкото иска - чл. 13 ЗУКТС .
2.Никъде в ЗУКТС не е упоменат брой стачуващи, за да е легитимна стачката.
3.Няма противоречие с чл. 16 ЗУКТС, защото са спазени чл. 3, чл. 11 и чл. 14.
4.Законността на стачката може да се оспори само по съдебен ред от работодателя по реда на чл. 17 ЗУКТС.
Не виждам как може да се говори за нарушение от страна на работодателя. При стачка правилата трябва да се спазват от стачкуващите, а работодателя си има възможността по чл. 17.
Но много се разлях в обяснения. Мисълта ми беше, че независимо какво са се уговорили при вземане на решение да стачкуват, броя на стачкуващите може да е всякакъв в различните периоди... Ако не е така нека някой по-сведущ ми цитира текст, който да ме опровергае.
Е, чакам мнения...
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отново за стачките
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
мииииии Fester 1, правилно разсъждаваш. Поне аз не виждам пробив в логиката ти. ЗУКТС не съдържа специални изисквания за броя на стачкуващите. Освен това за к'во нарушение на работодателя си мислиш в тази връзка. Аз поне на пръв поглед не виждам място в случая за нарушение от страна на работодателя. Освен в случаите на лок-аут, но това е съвсем друга история.
- nat
- Потребител
Ами аз май не поясних, че всъщност за нарушение говори работодателя на този работодател, при който е проведена стачката. Стана сложничко, а и смешно от моя гледна точка поне...
- fester1
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|