начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

може ли да уволня дисциплинарно?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли да уволня дисциплинарно?

Мнениеот mandril » 30 Ное 2007, 15:04

Искам да потърся помощта ви по следния казус:

Служителка не се явява на работа и поради това имам право да я уволня дисциплинарно. Връчено й е писмо с искане на обяснения както е процедурата. С отговора си, освен стандартните оправдания защо не е идвала на работа, уведомява фирмата че същото писмо е предизвестие за едностранно прекратяване на договора. Мога ли да продължа процедурата по уволнението, тъй като тя не изтъква основателна причина за отсъствието си или договорът вече е прекратен по нейна инициатива?

Благодаря ви предварително за отговорите, тъй като трябва да взема решение днес.
mandril
Младши потребител

Мнениеот sylvie » 30 Ное 2007, 15:10

може да продължите с дисциплинарното уволнение, но няма смисъл, щом служителката ще се махне след месец. иначе рискувате да оспори уволнението и да се разхождате по съдилища.
sylvie
Младши потребител

Мнениеот mandril » 30 Ное 2007, 15:16

Служителката е отправила уведомление за незабавно прекратяване на трудовия договор. Затова се чудя дали това означава че договора е прекратен, защото ако е така ние няма да имаме какво да прекратяваме.

Иначе и аз съм на мнение, че щом случителката иска сама да се маха по-добре да я оставят да си ходи, но за собственика на фирмата въпросът е принципен и иска договорът да е прекратен поради дисциплинарно уволнение.
mandril
Младши потребител

Мнениеот mandril » 30 Ное 2007, 15:31

Уважавам мнението ви, аз също се подразвам, когато граждани си пестят от консултации, задавайки въпроси в този форум. Само искам да отбележа, че съм ваш колега, който никога през живота си не се е занимавал с Трудово право. Просто незнам как да обяснявам на клиента си, че ще го обслужвам единствено в сферите на правото от които разбирам. Човека просто ми зададе въпроса "Да продължим ли с дисциплинарното уволнение?" Трябва да му отогворя до края на деня, поради което не мога да изчета наново трудовоправната материя, с която от години не съм се сблъсквал.

Незнам какво ще ви стане ако отговорите. Аз също съм давал консултации по други теми под друго име.

Ами като не смятате да помагате, просто си замълчете и не дразнете колегите си, които не са толкова меркантилни като вас.
mandril
Младши потребител

Мнениеот bonbonche » 30 Ное 2007, 15:39

Какво разбирате под "незабно прекратяване на трудовия договор" и как така ще стане незабавно , ако не е налице съгласие и на работодателя.... едва ли имате превод по сметка за неспазено едномечно предизвестие / в случай че няма нещо специфично в договора/ Според мен при така описаната ситуация дисциплинарното производство може да се продължи, все пак едва ли "незабавното прекратяване" е налице от момента на отсъствието на служителя. Това ,че можете да се "разходите до съда" е наистина така, но ако нещата са съобразно закона и действително е налице дисциплинарно нарушение което да подлежи на наказание "дисциплинарно уволнение", смятям че "разходката до съда" не би следвало да Ви притеснява. Все пак за адекватен отговор е нужно да се видят и документите относними към трудовото праоотношение на Вашия служител и отпочнатото дисциплинарно производство.Успех
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот mandril » 30 Ное 2007, 15:48

Служителката си прекратява договора като се ползва от възможността да не си спази предизвестието в договора - Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

Тя просто ще се лиши от заплатата, която трябва да й преведат сега в понеделник.

Та питанката ми е, не е ли вече прекратен договора (от служителката) на основание чл. 220 от КТ, следователно за работодателя вече не е останало какво да прекратява?
mandril
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 30 Ное 2007, 15:50

Значи в случая не е налице предизвестие, а направо заявление за прекратяване на трудов договор /така разбирам от втория постинг/, най- вероятно е налице прекратяване на трудовия договор с правно основание чл. 326/КТ и неспазване на предизвестието, за което дамата /жена беше, май, няма значение/ дължи обезщетение по чл. 220, ал.1 от КТ.
Ако е така- определено смятам, че не можете да уволните дисциплинарно лице, което фактически вече не се намира в трудови правоотношения с вас. За този лукс обаче следва да ви бъде изплатено обезщетението, за което вече спомена.
Само да предупредя- имам съдебна практика /лична/- обезщетението не може да се удържа /прихваща/ от трудовото възнаграждение, освен ако в заповедта за освобождаване не включите текста, че тя е съгласна дължгимото обезщетение да се удържи служебно от трудовото възнаграждение и я накарате някак да я подпише.
Julyan
Потребител

Мнениеот mandril » 30 Ное 2007, 15:58

Julian, благодаря ви много. Наистина имах нужда от потвърждение на собствените си заключения. Сигурно сам разбирате, колко несигурен в себе си се чувства човек, когато се сблъсква с нещо за първи път. И моята логика беше, че щом трудовото правоотношение е вече прекратено, последващи действия по дисциплинарно уволнение са без всякаква правна стойност.

Нямах представа, че не може работодателя сам да удържи обезщетението от последната дължима работна заплата.

Иначе не ми хрумва как да оборваме, че изобщо работодателят е получил уведомлението за прекратяване, след като счетоводителя се е подписал, че го е получил.
mandril
Младши потребител

Мнениеот mandril » 30 Ное 2007, 16:20

Сега ми хрумна друго - според едно съд.решение със заповедта за дисциплинарно уволнение, трудовото правоотношение може да се прекрати със задна дата (не на дадата на връчване на заповедта), а именно датата от която служителят е спрял да се явява на работа (22.11.2007). В тази връзка дали може да издадем заповед за дисциплинарно уволнение с дата, тази на която е получено и уведомлението за прекратяване на договора от служителката (26.11.2007), като посочим, че труд. договор да се счита прекратен от 22.11.2007г.
mandril
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 30 Ное 2007, 17:56

В тази връзка дали може да издадем заповед за дисциплинарно уволнение с дата, тази на която е получено и уведомлението за прекратяване на договора от служителката (26.11.2007), като посочим, че труд. договор да се счита прекратен от 22.11.2007г.
Може и да можете, ама тогава гърмите с уведомленвието за прекратяване на трудовия договор до НАП. Пък и как ще го прекратите хем от тази дата, хем ще се позовете,че и в следващите дни не се е явила на работа? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 03 Дек 2007, 10:23

mandril написа:Сега ми хрумна друго - според едно съд.решение със заповедта за дисциплинарно уволнение, трудовото правоотношение може да се прекрати със задна дата (не на дадата на връчване на заповедта), а именно датата от която служителят е спрял да се явява на работа (22.11.2007). В тази връзка дали може да издадем заповед за дисциплинарно уволнение с дата, тази на която е получено и уведомлението за прекратяване на договора от служителката (26.11.2007), като посочим, че труд. договор да се счита прекратен от 22.11.2007г.

Имам точно обратната практика- в чл. 335 от КТ се упоменава изрично, че: "Форма и момент на прекратяване на трудовия договор
(1)Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 335, бр. 25 от 2001 г.) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.".

На това основание по мое дело сме събаряли заповед за уволнение със задна дата. Просто за периода на неявяване не сме начислявали заплата на лицето и сме го водили като "самоотлъчка".
Що се отнася до забраната за удръжка от трудовото възнаграждение-
"Чл. 272. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:
1. получени аванси;
2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
3. данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение;
4. (нова - ДВ, бр. 28 от 1996 г., в сила от 1.03.1996 г.) осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи;
5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 28 от 1996 г., в сила от 1.03.1996 г.) запори, наложени по съответния ред;
6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5, бр. 28 от 1996 г., в сила от 1.03.1996 г.) удръжки в случая по чл. 210, ал. 4 .
(2) Общият размер на месечните удръжки по предходната алинея не може да надвишава размера, установен с Гражданския процесуален кодекс ."

Не бих рискувала и с дисциплинарно уволнение, при положение, че лицето е заявило писмено, че прекратява без предизвестие трудовото си правоотношение и волята му е изразена по безспорен начин. И такъв случай съм имала- искаха да уволнят човека дисциплинарно, той спря да ходи на работа и подаде заявление за ползване на майчинство с нотариална покана до работодателя си, като посочи и началната дата, от която ще го ползва. Първият месец не му преведоха нито осигуровки /беше преди НОИ да има такъв ангажимент/ или други плащания и той прекрати трудовия си договор едностранно. След още един месец го уволниха дисциплинарно, но ВКС отчете, че вече е налице прекратено трудово правоотношение, което няма как да бъде повторно преустановено.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право