начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Това валидно пълномощно ли е?

Казуси за недвижими имоти

Това валидно пълномощно ли е?

Мнениеот raduev » 23 Ное 2007, 14:51

Служителка от строителна фирма Д. от Варна ни представи това пълномощно ,за да сключва предварителен договор за продажба на недвижим имот-апартамент в новострояща се сграда,преди акт 14.Моля за Вашите коментари-с това пълномощно може ли тя да сключи легитимен предварителен договор с мен и да получи сумата от капарото.

УПЪЛНОМОЩАВАМ
Г........., ЕГН: ............ адрес: гр.Варна, ул. .......................
със следните права:
ДА ПРЕДСТАВЛЯВА дружеството във връзка с подписването на предварителни договори за продажба на недвижими имоти в строеж, находящи се в гр. Варна, УПИ ..........., в кв.....по плана на ж.к........., ........микрорайон, за което давам своето съгласие.

Ще съм Ви благодарен за отделеното време за коментари.
raduev
Нов потребител

Мнениеот avrora » 23 Ное 2007, 15:01

От така дадената информация по - скоро няма проблем, все пак зависи от конкретния случай и документация.
avrora
Младши потребител

Мнениеот bonbonche » 23 Ное 2007, 15:15

Друго би ме притеснило - липсата на конкретизация на самите недвижими имоти, като намера на апартаменти и квадратура поне.... Наистина за да нямате главоболия консултирайте се с адвокат,който да се запознае с детайлите по Вашия случай.Успех!
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 23 Ное 2007, 15:16

Е да, ама не става само с пълномощно. В случая става дума за недв. имоти, собственост на дружество- търговец. За да може пълномощникът да договаря и извършва разпоредителни сделки, в това число и предварителни договори, ще са необходими и други документи. А какви са те- ще Ви каже Вашият адвокат или юрисконсулт.
Успех!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот barri » 23 Ное 2007, 15:26

а пълномощното нот. заверено ли е или само подпис има на него???
barri
Потребител

Мнениеот bonbonche » 23 Ное 2007, 15:42

razli4na, това което сте изложили като мнение е наистина така, но това са детайлите, човека питаше за пълномощното и капарото
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 23 Ное 2007, 16:06

bonbonche, как може да се отговори на въпроса на питащия дали с това пълномощно може да се сключи предв. договор, ако не се направи проверка относно съответствието на пълномощното с волята на компетентния орган на дружеството? Ако такава не е изразена или пък не съответства на пълномощията, нали се сещате какви ще са последиците.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот bonbonche » 23 Ное 2007, 16:30

Разбира се, но какъв отговор би могло да се даде на така зададеният въпрос и липсата на каквито и да било др.документи, имащи отношение към питането. Естествено, че за да се даде адекватен съвет е необходимо да сме запознати с всички документи отнасящи се до конкретният случай. Един от тях е пълномощното, по което изразих становище и то беше в случай, че всички тези подробности, които се засягат в последният Ви пост, са съобразени и спазени. Питащият беше явно насочил вниманието ни към съдържанието на самото пълномощно. Не случайно в отговора си към питащия го посъветвах да се консултира с адвокат за да се запознае именно с детайлите.
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот novata » 23 Ное 2007, 16:33

Е как ще е валидно? Кой упълномощава, в какво качество, за кой обект, при какви условия...
novata
Младши потребител

Мнениеот raduev » 23 Ное 2007, 16:37

Много благодаря за изказаните до сега мнения.Пълномощното е нотариално заверено.Имам намерение да ползвам адвоката си ,естествено.Но реших да се допитам и до форума,защото от фирмата ми дадоха да разговарям по тел с техния адвокат,който ме увери,че нямало проблем,били минали много предв. договори с него ,още повечече и нотариус го бил заверил.Аз съм продавал имот на родителите си с пълномощно на и си спомням,че адвокатът тогава изрично ми подчерта ,че подробно трябва да е описан имотът,който се продава,а тук липсва това.Но пак подчертавам-апартамента,за който става въпрос е в перспектива-обекта не е построен до покрива и няма акт 14.
raduev
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 23 Ное 2007, 16:37

Наистина не става ясно кой уплъномощава, ако е юр. лице № на ф.д., Булстат, адрес , кой го управлява , в качеството на какво е упълномощено лицето , решеуние на управителния орган за продажба/не е абсолютно необходимо за предварителен договор, но е добре да го има/ и т.н. Така ,че както е написано не можете да получите точен отговор.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bonbonche » 23 Ное 2007, 16:44

Г-н raduev от отговора Ви разбирам, че наистина целта ви е била да насочите вниманието ни именно към съдържанието, останалите елементи от пълномощното, които бяха коментирани ,да си призная изобщо не съм допуснала да липсват, но ....знае ли човек.
bonbonche
Младши потребител

уточнение

Мнениеот raduev » 23 Ное 2007, 16:52

пълно мощно
Долуподписаният......., ЕГН: 13131313, Управител на "........" ООД, със седалище и адрес на управление гр. Варна, ул.........регистрирано по фирмено дело.......... г. на ВОС, дан. № 103........, БУЛСТАТ 813.......
УПЪЛНОМОЩАВАМ
ето това е първата част на пълномощното,която мислех за несъществена в случая.Навзсякъде,където в поста има многоточие беше попълнено ,но съм го махнал.
Да,стваше въпрос главно за съдържанието на пълномощното.Не съм и имал намерение днес да подписвам нещо,а само взех документите и това пълномощно ме учуди.
raduev
Нов потребител

Мнениеот vassilev » 23 Ное 2007, 19:04

С такова пълномощно, аз не бих подписал предварителен договор, нито бих посъветвал клиент да подпише такъв.

Разбира се, имайте предвид, че формата на форума не позволява задълбочена консултация, затова с оглед защита на Вашите интереси ви препоръчвам консултация с адвокат, които да разгледа вашия случай конкретно, а не да приемате написаното тук като чиста монета.
Все пак имайте предвид, че всички изказвания във форума са неангажиращи, за разлика от Договора за правна помощ .
Успех ! :wink:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот barri » 23 Ное 2007, 21:28

raduev, няма значение 4е няма все още акт 14. В пълномощното пак може да се опише обекта, предмет на продажбата. Давам ти за пример нотариален акт, с който се учредява право на строеж. Сграда отново няма все още към този момент, но в акта могат да се индивидуализират обекти, които ще се получат като компенсация, въз основа на одобрените проекти. Така че няма пречка според мен и в това пълномощно да се индивидуализира обекта, нищо че няма акт 14.
barri
Потребител

Мнениеот vassilev » 23 Ное 2007, 21:36

като няма акт 14, има арх.проект или поне би трябвало да има...
Макар и бъдеща вещ, тя може достатъчно конкретно да бъде индивидуализарана...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот raduev » 24 Ное 2007, 10:40

Много благодаря на всички,които отделиха време и писаха по темата.Разбрах,че това пълномощно не е добро .И може би нарочно е направено такова.Мисля ,че тази дискусия ще бъде от полза и за други читатели,тъй-като с пълномощни се срещаме често.
пълното ми име,а то е SALMAN RADUEV :lol: Хайде,наистина ще бягам при адвоката! :D
raduev
Нов потребител

Мнениеот antoanetka » 25 Ное 2007, 13:38

Защо да няма логика да потърси повече от едно мнение? Все пак от юрист до юрист има много голяма разлика и не е излишно човек да потърси още някоя гледна точка и по този начин да се презастрахова от неприятни изненади.
antoanetka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси