Здравейте на всички колеги.
Нуждая се от малко помощ.
Доверителят ми със сестра си са ответници по гр.дело на основание чл.14.ал 4 ЗСПЗЗ.На първа инстанция иска е отхвърлен като не доказан.
Делото е за спор за материално право.
Става въпрос за земеделски имот.ищците не можаха да докажат,че те са собственици на имота от преди образуване на ткзс.
Доверителят ми прави признание на иска и иска имота да се върне на истинските собственици.
Той не е съгласен с това решение на районния съд.
И сега го обжалваме пред окръжен
Правим признанието със становище в първа инстанция в съдебно заседание.
Имота не е тяхна собственост,сестра му ползва имота от време на образуване на ТКЗС
Съгласно чл.10 ЗСПЗЗ възстановяват се имот преди образуване на ТКЗС.
Той е човек на възраст и не желае да се сдобиват с имот които не е наследствен от баща им.
На практика той помага на ищците,а те губят делото пред районен съд.
Страхувам се от това,че окръжния съд няма да уважи жалбата.
А това ще навреди на малката ми кариера която сам изградил до момента.
Съгласно 196 от ГПК Решенията на районните съдилища подлежат на въззивно обжалване пред окръжните съдилища не е посочено конкретно.
Мисля,че правния интерес се поражда щом не е съгласен с така поставеното решение.
Можете ли да ми помогнете с практика на ВКС
- Дата и час: 29 Ное 2024, 23:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дело за земеделски имот
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: МНОГО СПЕШНО
Не мога да помогна с практика, а ще поразсъждавам малко:
Правният интерес е налице, когато правният субект защитава едно признато му от закона право. По принцип то трябва да е материално. Не виждам пречка то да е и процесуално. В случая смятам, че може да се твърди защита на две права:
1.Право на законосъобразно, допустимо, правилно съдебно решение
2.Право да се иска от съда уважаване на признанието на иска като изявление, насочено към пораждане на съответстващи на истината/установени със съдебното решение юридически факти/ правни последици. И тъй като защитата на тези процесуални права е насочена като резултат към материалноправни последици, правния интерес е налице. Слабото място е ако съда приеме, че е налице симулиран процес.
Малко е абстрактно, но смятам че ще свърши работа. Разбира се не всички съдии задълбават в процесуалната теория и се напрягат да мислят. Дори мога да твърдя, че от трите инстанции най-МЪРЗЕЛИВИ са именно окръжните съдии, доколкото много много не си дават труда да търсят нередовности и недостатъци на решението на РС.
Правният интерес е налице, когато правният субект защитава едно признато му от закона право. По принцип то трябва да е материално. Не виждам пречка то да е и процесуално. В случая смятам, че може да се твърди защита на две права:
1.Право на законосъобразно, допустимо, правилно съдебно решение
2.Право да се иска от съда уважаване на признанието на иска като изявление, насочено към пораждане на съответстващи на истината/установени със съдебното решение юридически факти/ правни последици. И тъй като защитата на тези процесуални права е насочена като резултат към материалноправни последици, правния интерес е налице. Слабото място е ако съда приеме, че е налице симулиран процес.
Малко е абстрактно, но смятам че ще свърши работа. Разбира се не всички съдии задълбават в процесуалната теория и се напрягат да мислят. Дори мога да твърдя, че от трите инстанции най-МЪРЗЕЛИВИ са именно окръжните съдии, доколкото много много не си дават труда да търсят нередовности и недостатъци на решението на РС.
- Иван
Re: МНОГО СПЕШНО
Много ти благодаря за помощта.
До делото има само 10 дни. Надявам се да убедя окръжните съди.
До делото има само 10 дни. Надявам се да убедя окръжните съди.
- adamІ_02
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|