начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Дело за земеделски имот

Казуси за недвижими имоти

Дело за земеделски имот

Мнениеот adamІ_02 » 05 Ное 2004, 17:47

Здравейте на всички колеги.
Нуждая се от малко помощ.
Доверителят ми със сестра си са ответници по гр.дело на основание чл.14.ал 4 ЗСПЗЗ.На първа инстанция иска е отхвърлен като не доказан.
Делото е за спор за материално право.
Става въпрос за земеделски имот.ищците не можаха да докажат,че те са собственици на имота от преди образуване на ткзс.
Доверителят ми прави признание на иска и иска имота да се върне на истинските собственици.
Той не е съгласен с това решение на районния съд.
И сега го обжалваме пред окръжен
Правим признанието със становище в първа инстанция в съдебно заседание.
Имота не е тяхна собственост,сестра му ползва имота от време на образуване на ТКЗС
Съгласно чл.10 ЗСПЗЗ възстановяват се имот преди образуване на ТКЗС.
Той е човек на възраст и не желае да се сдобиват с имот които не е наследствен от баща им.
На практика той помага на ищците,а те губят делото пред районен съд.
Страхувам се от това,че окръжния съд няма да уважи жалбата.
А това ще навреди на малката ми кариера която сам изградил до момента.
Съгласно 196 от ГПК Решенията на районните съдилища подлежат на въззивно обжалване пред окръжните съдилища не е посочено конкретно.
Мисля,че правния интерес се поражда щом не е съгласен с така поставеното решение.
Можете ли да ми помогнете с практика на ВКС
adamІ_02

Re: МНОГО СПЕШНО

Мнениеот Иван » 06 Ное 2004, 18:01

Не мога да помогна с практика, а ще поразсъждавам малко:
Правният интерес е налице, когато правният субект защитава едно признато му от закона право. По принцип то трябва да е материално. Не виждам пречка то да е и процесуално. В случая смятам, че може да се твърди защита на две права:
1.Право на законосъобразно, допустимо, правилно съдебно решение
2.Право да се иска от съда уважаване на признанието на иска като изявление, насочено към пораждане на съответстващи на истината/установени със съдебното решение юридически факти/ правни последици. И тъй като защитата на тези процесуални права е насочена като резултат към материалноправни последици, правния интерес е налице. Слабото място е ако съда приеме, че е налице симулиран процес.
Малко е абстрактно, но смятам че ще свърши работа. Разбира се не всички съдии задълбават в процесуалната теория и се напрягат да мислят. Дори мога да твърдя, че от трите инстанции най-МЪРЗЕЛИВИ са именно окръжните съдии, доколкото много много не си дават труда да търсят нередовности и недостатъци на решението на РС.
Иван

Re: МНОГО СПЕШНО

Мнениеот adamІ_02 » 06 Ное 2004, 20:34

Много ти благодаря за помощта.
До делото има само 10 дни. Надявам се да убедя окръжните съди.
adamІ_02

Мнениеот taurisia » 25 Ное 2007, 00:04

:lol: какви простотии си говорите :lol:
taurisia
Нов потребител

Назад към Имотни казуси