начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

"Теч от водосточната тръба" - нерешим казус ли е?

Казуси за недвижими имоти

"Теч от водосточната тръба" - нерешим казус ли е?

Мнениеот ochovn » 23 Ное 2007, 21:51

Здравейте.
Днес ходих при адвокат и той ми каза, че моят проблем е нерешим!??
Сега случая.Живея на втория етаж в четиринадесет етажен блок. Преди година, при валеж започна да капе вода от тавана на кухнята.
След което стената мухляса, започна да пада мазилка и т. н. Изкъртих подпухналото, замазах, боядисах... Сега положението е трагично. При всеки дъжд събирам вода в кофи и легени. Разкъртих леко тавана, но до проблемното място не стигнах.Тоест пробива на тръбата е в или над плочата между втория и третия етаж (между мен и комшийката отгоре).Нейният отговор, даже след като и казах, че аз ще платя всичко само да пусне човек да оправи проблема бе : "При мен всичко е сухо, проблема е при теб - оправяй се". Така... и аз при адвокат.. А той: Не можеш да я съдиш тръбата не е нейна, а обща собственост. Аз - ще и запуша някоя друга тръба да види какво е. Адвоката - тя ще те осъди. Домсъвет няма. Е И КАКВО? Чакам да падне тавана? Кметството не можело да помогне, кварталния нямал нищо общо, не мога да я съдя(най - много тя да ме осъди ако пробвам да разбия моя таван , но и НЕИН под) Що за закони?
ochovn
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 23 Ное 2007, 22:00

Чл. 194. (1) Собствениците и обитателите на недвижими имоти са длъжни да осигуряват свободен достъп в тях за извършване на разрешени или предписани проучвателни, проектни, строителни, монтажни, контролни и други работи, във връзка с устройството на територията, въз основа на заповед на кмета на общината, а в определените от закона случаи - със заповед на началника на Дирекцията за национален строителен контрол.
(2) Собствениците на недвижими имоти са длъжни да осигуряват свободен достъп в тях за извършване на дейности и мероприятия при бедствия, аварии и катастрофи и изпълнение на комплексни геозащитни проекти (укрепване на свлачища, защита на речни и морски брегове и други отводнителни и укрепителни работи). Изпълнението на дейностите и проектите се извършва така, че да не засяга обектите на основното застрояване. Достъпът се осигурява със заповед на органите по ал. 1, освен ако в специален закон не е предвидено друго.
(3) При неизпълнение на задълженията по ал. 1 и 2 достъпът до съответните недвижими имоти се осигурява принудително по административен ред, а при необходимост - и със съдействието на полицията.
(4) След завършване на работите по ал. 1 и 2 лицето, на което е осигурен достъп, е длъжно веднага да отстрани всички повреди, причинени на недвижимия имот във връзка с изпълнението на работите. Ако повредите не могат да бъдат отстранени, правоимащият се обезщетява за причинените вреди.
(5) Определянето на размера на обезщетението се извършва по реда на чл. 210 и се изплаща в едномесечен срок от влизането в сила на оценката.
mitko6
Потребител

Мнениеот ochovn » 23 Ное 2007, 22:12

Да това звучи добре. И аз започнах да чета закони и наредби ( не съм правист ). Има закон за собственоста, има наредба за етажната собственост и не знам още какво си... Но в случая какво да правя? Говорих с домоуправителя - нямало как да ми помогне. Отидох в кметството - вежливо ми отговориха, че законите се били променили и не можели да ми помогнат. Отидох при адвокат - той ми каза, че не мога да я осъдя. Е? В Господари на ефира ли да звъня. Или на тези адвокати при които ходих не им се занимава? Аз съм от Варна. Ако някой може да ми препоръча адвокат, ще бъда благодарен.
ochovn
Нов потребител

Мнениеот ochovn » 24 Ное 2007, 13:04

Въпросите ми бяха :
1. Дали наистина не мога да я осъдя? (Това ми го казаха адвокати при които ходих, не си го измислих аз). Питам във форум където евентуално има хора, които разбират от право, т.е. юристи, адвокати и не знам още какви, които да ми кажат прави ли са тези адвокати? Или просто не са адвокати. При това ми ги препоръчаха, не че съм влязъл в първата адвокатска кантора.
2. Координати на адвокат който да наема.
ochovn
Нов потребител

Мнениеот ochovn » 24 Ное 2007, 16:25

Това което разбрах е, че наистина съм в безизходна ситуация.
Тръбата Е обща собственост(водосточна тръба единствено от общата тераса върху блока).
Тече от нея.(Вярно, че нямам писмено становище от ВиК инженер, но и дете би определило какъв е проблема).

Тоест, нея мога да я Съдя, но не и да я Осъдя.Отгоре на това ще трябва да и (на нея) плащам.
Ако се опитам да направя каквото и да е, ще ме осъди или тя или някой друг от блока.
Ако започна ремонта отдолу(пълна глупост, но все пак..) ще трябва да пробия огромна дупка, при което нейния под и теракота ще станат на нищо и тя пак ще ме Осъди.
Казвате да търся ваш колега за процеса.Процеса срещу кого? Може би срещу метеоролозите дето допускат да вали над блока в който живея?

Или като заключение:
Вариант 1 : Не правя нищо, нека вали на главата ми, докато се откърти плочата, а не само мазилката и тогава викам пожарната и гражданска защита.(Ако се падна отдолу, тъкмо няма да викам никой)
Вариант 2 : Никой не е виновен, никого не мога да накарам по никакъв (не силов) начин да направи нещо. Отремонтирам всичко сам както мога, след което комшиите ме осъждат, плащам и на тях.Извинявам се на всички, че съществувам. И Одисеята приключва.

И ако всичко правилно съм разбрал, то отново се убеждавам в каква чудна страна живеем и какви чудни закони имаме.
Отново благодаря за вниманието и се извинявам за загубеното Ви време.
ochovn
Нов потребител

Назад към Имотни казуси