начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

заплетен казус имот

Казуси за недвижими имоти

заплетен казус имот

Мнениеот Accounter » 21 Ное 2007, 15:19

Здравейте,
Имам следния казус: Желая да закупя апартамент, но собственичката е живяла дълги години в Германия и според думите и се е развела със съпруга си през 1993 г. а закупува жилището, което искам аз да закупя през 1999 г. Да но през 2000 г. излиза Решение на Софийски градски съд по нейните думи да потвърди развода от 1993, но казва че е загубила решението и аз не знам в него дали пише точно това, което госпожата твърди. Та въпроса ми е дали има такава процедура за легализиране на развод състоял се в Германия или собственичката лъже. А на всичкото отгоре ми казват, че решението не мога да го получи и тя, защото имало давност по тези дела 5 години. Моля Ви за компетентните Ви мнения защото просто не знам какво да правя.
Accounter
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 21 Ное 2007, 15:26

Здравейте!
На първото Ви питане: има такава процедура по признаване на чуждестранно съд. решение - нарича се екзекватура. Що се отнася до семейното положение на собственичката - в общината не може ли да се направи справка относно семейното положение? Т.е. да се снабди с удостоверение за семейно положение - в него следва да е вписана датата на нейния брак, както и решението за развод.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Accounter » 21 Ное 2007, 15:59

в общината не може ли да се направи справка относно семейното положение? Т.е. да се снабди с удостоверение за семейно положение - в него следва да е вписана датата на нейния брак, както и решението за развод.

Въпросната справка в общината е направена, но там датата за развод е посочена датата на екзекватурата, която е с Решение 267/09,11,2000 г. но апартамента е закупен от нея през 1999 г. и аз сега не мога да разбера немецът, демек бившия и съпруг дали има дял в този имот или няма като развода в Германия е бил през 1993г. А дали наистина има давностен срок за съхранение на тези решения, защото ни беше казано, че давностния срок е 5 години и вече е изтекъл и не може да се получи това решение и да го видим черно на бяло аджеба какво пише в него?
Accounter
Нов потребител

Мнениеот Accounter » 21 Ное 2007, 16:48

И още един въпрос: Издадената екзекватура, като е издадена през 2000 г., потвърждава ли факта, че лицата са се развели през 1993 г. или казано по-просто според нашето законодателство кога се е развела жената - през 2000 година когато е излязло решението(екзекватурата) или през 1993 когато е осъществен развода в Германия? Моля ви за помощ защото питахме двама нотариуса и двамата казаха противоположни неща. А вече съм дал капаро за жилището и работата май стана дебела.
Accounter
Нов потребител

Мнениеот Accounter » 21 Ное 2007, 17:23

Чл. 148. (1) Внесените в архива дела и други книжа се съхраняват:
1. в апелативните, окръжните и военните съдилища - 10 години;

2. в районните съдилища, службите по вписванията и съдебно-изпълнителните служби - 5 години;

3. бракоразводните дела - 10 години;

Да ама това според мене не е бракоразводно дело, а решение по развода - самия развод е извършен в Германия. Оборете ме ако греша, нали в спора се ражда истината :D
Accounter
Нов потребител

Мнениеот Magnollia » 21 Ное 2007, 17:39

Екзекватурата е само утвърждаване и признаване на чуждестранно съдебно решение. Това значи, че е признато решението, с което е извършен развода от чуждестранният съд през 1993г. Не е постановен развод през 2000г.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот stroitel » 21 Ное 2007, 19:41

Съгласен съм с Magnollia.
Всъщност екзекватурата е процедура,необходима за да може да се впише решението в България и за да може да черпиш права от това решение тук - в България / да сключиш друг брак примерно/.
За трети лица важи от вписването,а МЕЖДУ страните - от датата на решението на немския съд.
Ако действително има развод в Германия през 1993г - апартамента не е съпружеска имуществена общност.
ОБАЧЕ - ако са го купили тя И немеца - той е съсобственост между тях и трябва и двамата да ви го продадат.
Това ми мнение може и да е грешно - не съм правил обстойна проверка.
stroitel
Потребител

Мнениеот Accounter » 22 Ное 2007, 10:42

Благодаря Ви от сърце за информацията, която ми предоставихте!!!
Но аз все пак искам да видя въпросното решение 267/09,11,2000 на СГС. Собственичката твърди, че го е загубила и не може да го изиска понеже била минала давност. Но аз искам наистина да видя това решение екзекватура ли е както си и мисля, но нали знаете, че трябва око да види и ръка да пипне :wink: Моля Ви кажете ми наистина ли е минала давноста за съхранение в архива или мога да го намеря отнякъде. Пробвах със Сиела и го няма. Може би в Аписа да присъства ама е много съмнително. Къде мога да проверя това решение дали е екзекватура? Благодаря Ви още веднъж и очаквам компетентните Ви мнения.
Accounter
Нов потребител

Назад към Имотни казуси