начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

малко помощ

Казуси за недвижими имоти

малко помощ

Мнениеот Internazionale » 19 Ное 2007, 19:07

Здравейте ! Може ли да ми помогнете по следния проблем.
казуса е следният:
Стоян Иванов продава през 1993 г на Иван Гаврилов земеделски имот! Сделката се сключва при кмета на селото ,като кмета не вписва акта ./ забравил ли е нарочно ли незнам/! в продължение на 10 и повече години Иван Гаврилов плаща данъци за имота, но общината през 2006 г. дава имота на Гергана Владимирова под предлог че е общински имот.

1. Не е ли собственик на имота Иван Гаврилов придобивайки го по давност?
2. Може ли при евентуално дело Иван да придобие имота си който според него общината неправомерно му е взела и се е разпоредила с него?

Благодаря на всички отзовали се!
Internazionale
Младши потребител

Мнениеот Magnollia » 19 Ное 2007, 19:26

По първия Ви въпрос. Да собственик е по давност, но след като общината се е разпоредила с имота ще трябва да доказва придобивна давност в съда. Може и с иск по чл.108 от Закона за собствеността.
По втория въпрос. Може. Всичко е въпрос на доказателства и процес.

Успех
Аватар
Magnollia
Потребител

Re: малко помощ

Мнениеот iwanow » 19 Ное 2007, 22:37

Internazionale написа: но общината през 2006 г. дава имота на Гергана Владимирова под предлог че е общински имот.

1.Ако е възможно да уточнeте значението на глаголите "дава", "взела" и допълнението "под предлог".
2. Иван Гаврилов плаща данаци на земеделски имот ? ? ? на кого и пази ли квитанциите?
iwanow
Потребител

Мнениеот barri » 20 Ное 2007, 11:19

и на мен ми изглежда на такъв, поради самият начин на представяне на проблема.
barri
Потребител

Мнениеот Magnollia » 21 Ное 2007, 17:43

barri написа:и на мен ми изглежда на такъв, поради самият начин на представяне на проблема.

Така като се погледнат нещата май сте прави :D
Явно човека има нужда от помощ в казуса за изпит.
:P :P :P
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот Internazionale » 30 Ное 2007, 19:51

:D Благодаря ви, но не е за изпит!
И аз така мисля на "кого е плащал тези данъци за земеделския имот"
А и нотариалният акт не му е вписан - дефакто няма осъществена сделка! В последствие разбрах , че спорният имот се е водел общински .......

п.п. пищовите за данъчно ми трябваха за един колега който не си беше взел Данъчното по простата причина че не се е явявал на изпита и не можеше да се яви на държавните :D
Internazionale
Младши потребител

Мнениеот sylvie » 01 Дек 2007, 14:59

здравейте,
ако имотът е общински и е актуван (и не е деактуван), не може да се позовете на придобивна давност. проверихте ли всъщност статута на имота? - има ли аос, има ли следващи разпореждания с него, т.н.
sylvie
Младши потребител

Назад към Имотни казуси