Здравейте. Зададох същия въпрос в клуб Счетоводство в Дира, но мисля, че въпросът ми е по - скоро правен. Ще съм благодарна ако някой ми помогне с мнение по въпроса :
Имам лице, което е на договор със срок на изпитване, който изтича на 28 ноември. Договорът е уговорен в полза на работодателя като е казано, че лицето може да прекрати договора си с връчване на двумесечно предизвестие. На 14 ноември лицето подава предизвестие за напускане. И сега се чудя, лицето трябва ли да изчака изтичане на срока на предизвестие или може да напусне с изтичане на срока на договора? Защото реално договорът има срок и ако лицето не се явява на работа след изтичането му, мисля, че ще го прекратим поради изтичане на срока. Но пък е връчило предизвестие, което изтича на 14 януари. Дали сте имали такъв случай?
Благодаря предварително на далите мнение.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прекратяване на договор със срок на изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прекратяване на договор със срок на изпитване
taniatot написа:Здравейте. Зададох същия въпрос в клуб Счетоводство в Дира, но мисля, че въпросът ми е по - скоро правен. Ще съм благодарна ако някой ми помогне с мнение по въпроса :
Имам лице, което е на договор със срок на изпитване, който изтича на 28 ноември. Договорът е уговорен в полза на работодателя като е казано, че лицето може да прекрати договора си с връчване на двумесечно предизвестие. На 14 ноември лицето подава предизвестие за напускане. И сега се чудя, лицето трябва ли да изчака изтичане на срока на предизвестие или може да напусне с изтичане на срока на договора? Защото реално договорът има срок и ако лицето не се явява на работа след изтичането му, мисля, че ще го прекратим поради изтичане на срока. Но пък е връчило предизвестие, което изтича на 14 януари. Дали сте имали такъв случай?
Със сигурност ТД със срок за изпитване , след изтичането на последния , се трансформира нормален ТД за неопределено време или за определен срок.Няма ТД със срок за изпитване , които да се прекратява с изтичането на срока за изпитване ….Ако не се явите на работа ще дължите обезщетение на работодателя в размер възнаграждението за неотработеното време от предизвестието.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря
Благодаря много за мненията. Съжалявам ако съм обидила някого с въпроса си. Да, имаме адвокатска кантора, която се грижи за нас, само че там са доста адвокати и бяха на различно мнение. Казаха, че на този въпрос не могат да дадат еднозначен отговор. За това реших да попитам - просто ми е интересно. Благодаря още веднъж.
- taniatot
- Нов потребител
taniatot написа:Здравейте. Зададох същия въпрос в клуб Счетоводство в Дира, но мисля, че въпросът ми е по - скоро правен. Ще съм благодарна ако някой ми помогне с мнение по въпроса :
Здравейте,
С подаване на предизвестието от страна на работника, договорът се прекратява с изтичане на срока на предизвестието.
Работникът може, след като е подал предизвестието да не се яви повече на работа, като по този начин ще се прекрати договора, от последния му работен ден. В този случай обаче, работникът ще дължи на работодателя си обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.
От друга страна, ако взаимоотношенията работник - работодател са добри е възможно последния да прекрати договора без предизвестие, ако има такава клауза в негова полза. По този начин работникът няма да е задължен за обезщетение.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
monteskio написа:От друга страна, ако взаимоотношенията работник - работодател са добри е възможно последния да прекрати договора без предизвестие, ако има такава клауза в негова полза. По този начин работникът няма да е задължен за обезщетение.
УСПЕХ !
Според мен такава клауза няма правна сила.Основанията за прекратяване на ТД са изчерпателно уредени и императивни.Страните не могат да уговарят други , дори и когато са в интерес на работника.Така че ако работодателят и работника са в добри отношения , могат да прекратят ТД по взаимно съгласие , но не и едностранно от работника , без предизвестие,извън хипотезите на чл.327КТ.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Revolution, колегата според мен има предвид клаузата за срока за изпитване. Ако са в добри отношения, самият работодател да го пусне.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Revolution, колегата според мен има предвид клаузата за срока за изпитване. Ако са в добри отношения, самият работодател да го пусне.
Да , май грешно съм разбрал.Извинявам се!
- REVOLUTION
- Активен потребител
ФОРУМ ИЛИ ПЕЧАТАРСКА ПРЕСА
Здравейте, след като това е форум всеки може да си задава въпросите според мен, а и не всички адвокати са морално ощетени и са готови да помагат дори на такива който не могат да си позволят да платят тлъсти хонорари. По тоя повод ето и моя въпрос и ако някой може да се справи да помагааааааа!
Бих желал да разбера как стои въпросът със следния казус:
В края на 2007г. подписах трудов договор с изпитателен срок от 6 месеца. Във фирмата където започнах работа предстои организирането на курс на обучение за повишаване на професионалната квалификация на служителите. В ТД който подписах има една клауза:
"След успешно завършване на курса на обучение Служителят се задължава да продължи работата си при работодателя в допълнително определен период от време определен в отделен договор, който е неразделна част от настоящия трудов договор."
Разбрах наскоро, че този "допълнително определен период от време" е със срок 3 години и ако не бъде спазен трябва да заплатя обещетение на работодателя, което да покрие разходите по провеждането на обучението (5000лв.) . От тук произтичат и въпросите ми:
1. От кога започва действието на този 3-годишен срок?
- От момента на подписването на отделен договор, който е неразделна част от настоящия трудов договор
- От момента на изтичане на 6-месечния изпитателен срок и преминаването на безсрочен ТД
- От момента на успешно завършване на курса на обучението
2. Тази клауза определено е с цел протекция на интересите на работодателя, но ми се струва, че е доста обвързваща. Все пак 3-годишен срок през който да нямам право да напусна работа по мое усмотрение след изтичането на определения от КТ едномесечен срок за предизвестие ми звучи по скоро като закрепостяване и нарушение на правата на работника. Законно ли е ?
3. В случай, че подпиша този договор и се обвържа за срок от 3 години значи ли, че през това време каквото и да се случи ще си стоя на едно и също трудово възнаграждение, което няма да бъде актуализирана спрямо пазарните условия, инфлацията и други фактори?
Моля за коментар!
Бих желал да разбера как стои въпросът със следния казус:
В края на 2007г. подписах трудов договор с изпитателен срок от 6 месеца. Във фирмата където започнах работа предстои организирането на курс на обучение за повишаване на професионалната квалификация на служителите. В ТД който подписах има една клауза:
"След успешно завършване на курса на обучение Служителят се задължава да продължи работата си при работодателя в допълнително определен период от време определен в отделен договор, който е неразделна част от настоящия трудов договор."
Разбрах наскоро, че този "допълнително определен период от време" е със срок 3 години и ако не бъде спазен трябва да заплатя обещетение на работодателя, което да покрие разходите по провеждането на обучението (5000лв.) . От тук произтичат и въпросите ми:
1. От кога започва действието на този 3-годишен срок?
- От момента на подписването на отделен договор, който е неразделна част от настоящия трудов договор
- От момента на изтичане на 6-месечния изпитателен срок и преминаването на безсрочен ТД
- От момента на успешно завършване на курса на обучението
2. Тази клауза определено е с цел протекция на интересите на работодателя, но ми се струва, че е доста обвързваща. Все пак 3-годишен срок през който да нямам право да напусна работа по мое усмотрение след изтичането на определения от КТ едномесечен срок за предизвестие ми звучи по скоро като закрепостяване и нарушение на правата на работника. Законно ли е ?
3. В случай, че подпиша този договор и се обвържа за срок от 3 години значи ли, че през това време каквото и да се случи ще си стоя на едно и също трудово възнаграждение, което няма да бъде актуализирана спрямо пазарните условия, инфлацията и други фактори?
Моля за коментар!
- raymen
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|