начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

незаконно строителство в съседен имот

Казуси за недвижими имоти

незаконно строителство в съседен имот

Мнениеот MDimova » 12 Ное 2007, 16:09

Има ли някакъв законов ред да "принудя" органите на ДНСК да издадат заповед за спиране/премахване на незаконен строеж в съседния на моя имот. Строителството е извършено на страничната регулационна линия, като до изградения в моя имот гараж на калкан е построена "застройка-вход" към жилищна сграда - застройката е по-висока с повече от половин метър от моя гараж. След едногодишна кореспонденция с РДНСК се установи, че строителството е извършено въз основа на одобрени инв. проекти и влязло в сила разрешение за строеж. Инв. проекти обаче не съответстват на издадената виза за проектиране, също констатирано от РДНСК. Направих извода, че ако визата е извадка от ПУП, а построеното не отговаря на ПУП, значи е налице незаконно строителство. ДНСК обаче отказва да се произнесе със заповед за спиране или премахване. Моля Ви за помощ!
MDimova
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 12 Ное 2007, 17:11

Не може да задължите ДНСК да се произнесе със заповед.В ЗУТ не е предвидено такова задължение.
georgi07
Потребител

Мнениеот MDimova » 12 Ное 2007, 17:24

А какво мислите за 256 или 257 АПК?
MDimova
Нов потребител

Мнениеот kavage » 12 Ное 2007, 17:42

отговора на въпроса ви се намира в друг раздел на апк
kavage
Младши потребител

Мнениеот MDimova » 12 Ное 2007, 18:28

Ура, поне определихме акта! :)
MDimova
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 13 Ное 2007, 10:23

MDimova написа:Ура, поне определихме акта! :)

Е да, ама АПК е субсидиарен на ЗУТ, така че не ви върши работа.
georgi07
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 13 Ное 2007, 12:51

От въпросите Ви не личи, каква е крайната Ви цел?
Премахване на строежа или главоболие за съседа?
Когато строеше не виждахте ли, че не спазва инв. проект?
Тогава можеше да бъде спрян и задължен да се придържа към изпълнение на одобрените строителни книжа.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот MDimova » 13 Ное 2007, 13:05

Строежът на съседа засенчва прозорците на нашата къща. Освен това не отговаря на правилата за строителство на калкан. Проблемът е, че строежът е осъществен в съответствие с инв. проект. Самият проект обаче е одобрен в несъответствие с издадената скица-виза за проектиране. Последните две изречения са твърдения на проверяващата РДНСК. Аз няма как да имам достъп до строителните книжа. Целта ми не е да правя главоболия на съседите.
MDimova
Нов потребител

Мнениеот ciara » 13 Ное 2007, 16:12

MDimova,
и аз имам същият проблем,и аз писах до ДНСК,до общината, не веднъж - никакав отговор,вече година.
И аз не искам да се заяждам,но съседът ми започна да става нагъл и да настъпва като завоевател към нашето място,част от улицата вече си вкара в двора.

Ако намерите някакво решение, моля,пишете.
ciara
Младши потребител

Мнениеот kavage » 13 Ное 2007, 17:30

Отговора на въпроса ви се намира в АПК.

Защо не потърсите помощ от адвокат.
kavage
Младши потребител

Мнениеот MDimova » 13 Ное 2007, 17:45

Защото не попаднах на достатъчно добър такъв точно по тези проблеми. Ако помоля тук за препоръка-ще получа множество имена, които няма как да селектирам. А и не ми се иска да разказвам тук всичките си патила, докато взема решение да искам помощ чрез този форум.
MDimova
Нов потребител

Мнениеот MDimova » 13 Ное 2007, 18:06

Целта ми е да чуя мнението на колеги юристи, които са специалисти в областта, защото аз не съм. Не е да се надговарям с Вас, нито да Ви обиждам.
MDimova
Нов потребител

Мнениеот may_baych2002 » 14 Ное 2007, 12:00

Без да се видят наличните строителни книжа, никой не би могъл да се произнесе по казуса Ви.
Има възможности един проект да бъде изпълнен в отклонение на строителните правила.
Имате право да видите одобрените строителни книжа в общината, какви са отклоненията от визата за проектиране и допустими ли са те по ЗУТ.
Бих казала, че по нищо не се разбира каква е крайната Ви цел :roll:
may_baych2002
Потребител

Мнениеот MDimova » 14 Ное 2007, 14:03

Моята цел е тази част от строежа на съседа, която не покрива съществуващата калканна стена (по-висока е от нея с около 75 см) да бъде съборена и построена така, че да покрива съществуващата калканна стена. Това е изискването на закона и аз нямам други претенции. Мисля, че ако ДНСК спре строежа и даде указания за привеждането му в съответствие със закона, това може да се постигне.
Аз мисля, че като не съм от заинтересуваните лица по смисъла на чл. 149, ал. 2 от ЗУТ, на които се съобщава за разрешението за строеж, нямам право да видя и инвестиционните проекти, които са към него.
MDimova
Нов потребител

Мнениеот may_baych2002 » 14 Ное 2007, 14:31

Вие сте заинтересувано лице, не по чл. 149, ал.2, а затова че имате обща граница със съседния имот.

Одобреният инвестиционен проект, когато такъв се изисква, е неразделна част от разрешението за строеж.

В разрешението за строеж се вписват всички фактически и правни основания за издаването му, условията, свързани с изпълнението на строежа, включително оползотворяването на хумусния земен слой и премахването на сградите без режим на застрояване или запазването им за определен срок до завършването на строежа.

Имате право да сезирате общината, РДНСК и ДНСК за извършване на незаконно строителство. Ако строежът не е завършен е по -лесно да бъде спрян и да бъдат наложени мерки за отстраняване на извършеното в нарушение на ЗУТ, но ако сте изчакали да бъде построен, наблюдавайки безучастно как се нарушават правата Ви, не съм убедена, че лесно, макар и по съдебен път ще се защитите.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот MDimova » 14 Ное 2007, 15:58

Много Ви благодаря за вниманието.
Сезирах общината, РДНСК и ДНСК преди една година. В единият от отговорите беше посочено, че строежът е на етап "груб строеж". От общината все още нямам никакъв отговор. РДНСК отговори - "да" инв. проекти са одобрени в нарушение с визата за проектиране и "покани Главния архитект на Общината да му са наложи наказание по ЗАНН". Казват обаче, че има влязло в сила разрешение за строеж и строежът е изпълнен в съответствие с него. ДНСК участват като прост наблюдател. Затова, като поставях въпроса, попитах дали има начин да ги "принудя" да се произнесат след като и те признават, че калканната стена е по-висока.
MDimova
Нов потребител

Мнениеот A.Mineva » 15 Дек 2007, 10:52

имам проблем с незаконен строеж - затварят прозорците на една от стайте ми. сезирала съм още преди 4 месеца общини, днск и рднск. ползвала съм услугите на адвокати. до този момент строежа не е спрян. моля да ми посочите адвокат практикуващ устройство на територията.
A.Mineva
Нов потребител

Мнениеот donna » 15 Дек 2007, 11:21

MDimova написа:Целта ми е да чуя мнението на колеги юристи, които са специалисти в областта, защото аз не съм. Не е да се надговарям с Вас, нито да Ви обиждам.

Вас уведомиха ли ви ,че имате право да обжалвате това разрешение , да не се окаже допълнително ,че има изменение на ПУП за което не знаете.
При неуведомяване мн. пъти отговра е залепихме обявлението на вратата ,което си е супер незаконосъобразно.

Какво да ви кажа .....пуснахме навремето сигнал до РДНСК щото заинтересованите не бяха уведомени за изменение на ПУП и кво нищо ,горния номер ,а хората разбраха за това измеенние ехе.........има няма година /а като не им е връчено то няма кво да жалят истината беше ,че и бележка на вратата нямаше за промяната на ПУП /...сега цъфна едно разрешение за строеж и бележка на вратат на блока :evil: пак не са уведомени като хората ,пък оня проект трудна работа да го види човек ...доколкото знам беше още от преди да е приета Наредба № 2 от 23.07.2007 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони ...и дали към момента е съобразен с нея бог знае .
Май ще се види при едно съдебно обжалване като изискаме книжата да ги видим и ние :evil: ,дано не се стига до там ,но на онова РДНСК хич му нямам доверие.

Да не говорим ,че заинтересованите лица живеят в блок ,който се понапука от едно земетресевие ,строен е през 70т. на миналия век- основите са му само бетонови ....и една сграда от типа търговски комплекс може да го срине само докато почнат да копаят с багера.
donna
Старши потребител

Мнениеот mitko6 » 15 Дек 2007, 12:22

При изменение на ПУП-а не може да се "връчват" съобщение чрез "залепване"!
mitko6
Потребител

Мнениеот donna » 15 Дек 2007, 13:12

mitko6 написа:При изменение на ПУП-а не може да се "връчват" съобщение чрез "залепване"!

Това го обясни на РДНСК не на мене ,аз много добре го зная. А ти митко6 престани да ходиш след мен , антипатичен си ми.
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси