- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
незаконно строителство в съседен имот
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
незаконно строителство в съседен имот
Има ли някакъв законов ред да "принудя" органите на ДНСК да издадат заповед за спиране/премахване на незаконен строеж в съседния на моя имот. Строителството е извършено на страничната регулационна линия, като до изградения в моя имот гараж на калкан е построена "застройка-вход" към жилищна сграда - застройката е по-висока с повече от половин метър от моя гараж. След едногодишна кореспонденция с РДНСК се установи, че строителството е извършено въз основа на одобрени инв. проекти и влязло в сила разрешение за строеж. Инв. проекти обаче не съответстват на издадената виза за проектиране, също констатирано от РДНСК. Направих извода, че ако визата е извадка от ПУП, а построеното не отговаря на ПУП, значи е налице незаконно строителство. ДНСК обаче отказва да се произнесе със заповед за спиране или премахване. Моля Ви за помощ!
- MDimova
- Нов потребител
MDimova написа:Ура, поне определихме акта!
Е да, ама АПК е субсидиарен на ЗУТ, така че не ви върши работа.
- georgi07
- Потребител
От въпросите Ви не личи, каква е крайната Ви цел?
Премахване на строежа или главоболие за съседа?
Когато строеше не виждахте ли, че не спазва инв. проект?
Тогава можеше да бъде спрян и задължен да се придържа към изпълнение на одобрените строителни книжа.
Премахване на строежа или главоболие за съседа?
Когато строеше не виждахте ли, че не спазва инв. проект?
Тогава можеше да бъде спрян и задължен да се придържа към изпълнение на одобрените строителни книжа.
- may_baych2002
- Потребител
Строежът на съседа засенчва прозорците на нашата къща. Освен това не отговаря на правилата за строителство на калкан. Проблемът е, че строежът е осъществен в съответствие с инв. проект. Самият проект обаче е одобрен в несъответствие с издадената скица-виза за проектиране. Последните две изречения са твърдения на проверяващата РДНСК. Аз няма как да имам достъп до строителните книжа. Целта ми не е да правя главоболия на съседите.
- MDimova
- Нов потребител
MDimova,
и аз имам същият проблем,и аз писах до ДНСК,до общината, не веднъж - никакав отговор,вече година.
И аз не искам да се заяждам,но съседът ми започна да става нагъл и да настъпва като завоевател към нашето място,част от улицата вече си вкара в двора.
Ако намерите някакво решение, моля,пишете.
и аз имам същият проблем,и аз писах до ДНСК,до общината, не веднъж - никакав отговор,вече година.
И аз не искам да се заяждам,но съседът ми започна да става нагъл и да настъпва като завоевател към нашето място,част от улицата вече си вкара в двора.
Ако намерите някакво решение, моля,пишете.
- ciara
- Младши потребител
Защото не попаднах на достатъчно добър такъв точно по тези проблеми. Ако помоля тук за препоръка-ще получа множество имена, които няма как да селектирам. А и не ми се иска да разказвам тук всичките си патила, докато взема решение да искам помощ чрез този форум.
- MDimova
- Нов потребител
Целта ми е да чуя мнението на колеги юристи, които са специалисти в областта, защото аз не съм. Не е да се надговарям с Вас, нито да Ви обиждам.
- MDimova
- Нов потребител
Без да се видят наличните строителни книжа, никой не би могъл да се произнесе по казуса Ви.
Има възможности един проект да бъде изпълнен в отклонение на строителните правила.
Имате право да видите одобрените строителни книжа в общината, какви са отклоненията от визата за проектиране и допустими ли са те по ЗУТ.
Бих казала, че по нищо не се разбира каква е крайната Ви цел
Има възможности един проект да бъде изпълнен в отклонение на строителните правила.
Имате право да видите одобрените строителни книжа в общината, какви са отклоненията от визата за проектиране и допустими ли са те по ЗУТ.
Бих казала, че по нищо не се разбира каква е крайната Ви цел
- may_baych2002
- Потребител
Моята цел е тази част от строежа на съседа, която не покрива съществуващата калканна стена (по-висока е от нея с около 75 см) да бъде съборена и построена така, че да покрива съществуващата калканна стена. Това е изискването на закона и аз нямам други претенции. Мисля, че ако ДНСК спре строежа и даде указания за привеждането му в съответствие със закона, това може да се постигне.
Аз мисля, че като не съм от заинтересуваните лица по смисъла на чл. 149, ал. 2 от ЗУТ, на които се съобщава за разрешението за строеж, нямам право да видя и инвестиционните проекти, които са към него.
Аз мисля, че като не съм от заинтересуваните лица по смисъла на чл. 149, ал. 2 от ЗУТ, на които се съобщава за разрешението за строеж, нямам право да видя и инвестиционните проекти, които са към него.
- MDimova
- Нов потребител
Вие сте заинтересувано лице, не по чл. 149, ал.2, а затова че имате обща граница със съседния имот.
Одобреният инвестиционен проект, когато такъв се изисква, е неразделна част от разрешението за строеж.
В разрешението за строеж се вписват всички фактически и правни основания за издаването му, условията, свързани с изпълнението на строежа, включително оползотворяването на хумусния земен слой и премахването на сградите без режим на застрояване или запазването им за определен срок до завършването на строежа.
Имате право да сезирате общината, РДНСК и ДНСК за извършване на незаконно строителство. Ако строежът не е завършен е по -лесно да бъде спрян и да бъдат наложени мерки за отстраняване на извършеното в нарушение на ЗУТ, но ако сте изчакали да бъде построен, наблюдавайки безучастно как се нарушават правата Ви, не съм убедена, че лесно, макар и по съдебен път ще се защитите.
Одобреният инвестиционен проект, когато такъв се изисква, е неразделна част от разрешението за строеж.
В разрешението за строеж се вписват всички фактически и правни основания за издаването му, условията, свързани с изпълнението на строежа, включително оползотворяването на хумусния земен слой и премахването на сградите без режим на застрояване или запазването им за определен срок до завършването на строежа.
Имате право да сезирате общината, РДНСК и ДНСК за извършване на незаконно строителство. Ако строежът не е завършен е по -лесно да бъде спрян и да бъдат наложени мерки за отстраняване на извършеното в нарушение на ЗУТ, но ако сте изчакали да бъде построен, наблюдавайки безучастно как се нарушават правата Ви, не съм убедена, че лесно, макар и по съдебен път ще се защитите.
- may_baych2002
- Потребител
Много Ви благодаря за вниманието.
Сезирах общината, РДНСК и ДНСК преди една година. В единият от отговорите беше посочено, че строежът е на етап "груб строеж". От общината все още нямам никакъв отговор. РДНСК отговори - "да" инв. проекти са одобрени в нарушение с визата за проектиране и "покани Главния архитект на Общината да му са наложи наказание по ЗАНН". Казват обаче, че има влязло в сила разрешение за строеж и строежът е изпълнен в съответствие с него. ДНСК участват като прост наблюдател. Затова, като поставях въпроса, попитах дали има начин да ги "принудя" да се произнесат след като и те признават, че калканната стена е по-висока.
Сезирах общината, РДНСК и ДНСК преди една година. В единият от отговорите беше посочено, че строежът е на етап "груб строеж". От общината все още нямам никакъв отговор. РДНСК отговори - "да" инв. проекти са одобрени в нарушение с визата за проектиране и "покани Главния архитект на Общината да му са наложи наказание по ЗАНН". Казват обаче, че има влязло в сила разрешение за строеж и строежът е изпълнен в съответствие с него. ДНСК участват като прост наблюдател. Затова, като поставях въпроса, попитах дали има начин да ги "принудя" да се произнесат след като и те признават, че калканната стена е по-висока.
- MDimova
- Нов потребител
имам проблем с незаконен строеж - затварят прозорците на една от стайте ми. сезирала съм още преди 4 месеца общини, днск и рднск. ползвала съм услугите на адвокати. до този момент строежа не е спрян. моля да ми посочите адвокат практикуващ устройство на територията.
- A.Mineva
- Нов потребител
MDimova написа:Целта ми е да чуя мнението на колеги юристи, които са специалисти в областта, защото аз не съм. Не е да се надговарям с Вас, нито да Ви обиждам.
Вас уведомиха ли ви ,че имате право да обжалвате това разрешение , да не се окаже допълнително ,че има изменение на ПУП за което не знаете.
При неуведомяване мн. пъти отговра е залепихме обявлението на вратата ,което си е супер незаконосъобразно.
Какво да ви кажа .....пуснахме навремето сигнал до РДНСК щото заинтересованите не бяха уведомени за изменение на ПУП и кво нищо ,горния номер ,а хората разбраха за това измеенние ехе.........има няма година /а като не им е връчено то няма кво да жалят истината беше ,че и бележка на вратата нямаше за промяната на ПУП /...сега цъфна едно разрешение за строеж и бележка на вратат на блока пак не са уведомени като хората ,пък оня проект трудна работа да го види човек ...доколкото знам беше още от преди да е приета Наредба № 2 от 23.07.2007 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони ...и дали към момента е съобразен с нея бог знае .
Май ще се види при едно съдебно обжалване като изискаме книжата да ги видим и ние ,дано не се стига до там ,но на онова РДНСК хич му нямам доверие.
Да не говорим ,че заинтересованите лица живеят в блок ,който се понапука от едно земетресевие ,строен е през 70т. на миналия век- основите са му само бетонови ....и една сграда от типа търговски комплекс може да го срине само докато почнат да копаят с багера.
- donna
- Старши потребител
mitko6 написа:При изменение на ПУП-а не може да се "връчват" съобщение чрез "залепване"!
Това го обясни на РДНСК не на мене ,аз много добре го зная. А ти митко6 престани да ходиш след мен , антипатичен си ми.
- donna
- Старши потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|