начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Молба във вр. със ЗУТ и ЗЕ

Казуси за недвижими имоти

Молба във вр. със ЗУТ и ЗЕ

Мнениеот renka_82 » 08 Ное 2007, 15:23

Колеги, моля Ви ако някой работи в общинска администрация да ми помогне, защото съм изпаднала в затруднение, а то е свързано със ЗУТ и ЗЕ, по-точно чл.193, ал.4 и сл.
Ако някой се заинтересува, ще обясня по-подробно за какво става въпрос.
Благодаря предварително на отзовалите се!
renka_82
Потребител

Мнениеот apk76 » 08 Ное 2007, 15:55

обяснете по-подробно
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот renka_82 » 08 Ное 2007, 16:33

Казусат е следният:
Електроразпределително дружество желае да прекара кабелна мрежа, през общинска публична собсвенос и първо си подават молаба, за одобряване и съгласуване на проекти.Същите са одобрени и съгласувани.След което моята практика в такива случаи е да да си подадат молба за издаване на Заповед за учредяване право на прокарване по чл.193,ал.4 и сл., за желта на осн.чл.193, ал.8 се назначава комисия, която да определи оценката за, която дружеството следва да заплати.След това се издава въпросната заповед, която се вписва и им се издава разрешение за строеж.
Обаче днес един господин трърдеше, че процедурата не следвало да бъде такава, защото на осн. чл.67, ал.2 от Закона за енергетиката на (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) Енергийните предприятия имат право безвъзмездно да използват мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична собственост, за прокарване, скачване, преминаване и поддържане на въздушни и подземни електропроводи, топлопроводи, газопроводи, водопроводи за енергийни цели, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи, като осигуряват техническата безопасност и предприемат мерки за недопускане на щети.
Въпросите са ми дали трябва да си проведа процедурата по ЗУТ - чл.193, ал.4 и сл. във вр. чл.210 от ЗУТ и да си напиша протокол, оценка, заповед и след това разрешение или да им изчислим по Наредбата, която имаме за това, че ще минат през определена общинска публична собственост (в ния е регламентирано по колко се заплаща за минаване през тротоари, зелени площи, улици и т.н.)
Ако Ви се струва объркано ме извинете, но все пак благодаря на отзовалите се :)
renka_82
Потребител

Мнениеот nadimaa » 08 Ное 2007, 18:58

Уважаеми/а
Позволете ми да изкажа моето скромно мнение. Мисля, че в случая става въпрос за учредяване право на прокарване на отклонение от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, т.е. ще трябва да се проведе процедурата по чл. 193 ал.4 , т.е. на енергоразпределителнито дружество ще му трябва разрешение за строеж, за което ще си плати.
Дружеството, съгласно ЗУТ заплаща правото на строеж на новата мрежа, което няма нищо общо с чл. 64, ал.2 от ЗЕ, т.е. дружеството нека си ползва безвъзмездно имотите публична държавна и общинска собственост за прекарване на мрежата, но ще си плати правото на строеж на новото отклонение.
Сопред мен Вие сте прави да проведете процедурата по ЗУТ чл.193, ал.4 и сл. във вр. чл.210 от ЗУТ.
nadimaa
Нов потребител

Мнениеот suzy_4 » 08 Ное 2007, 19:25

:!: ПЪРВО ПРОВЕРЕТЕ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА СТЪЛБОВЕТЕ.Имах кабелна разпределителна мрежа за ТВ и радио в 3 населени места. Първата година заплащах на бившото Енерго определена сума на стълб. Оказа се обаче, че тези стълбове са общинска собственост или кой знае каква, защото са полагани чрез самооблагане на населението. Някои хора казваха "този стълб е мой. Аз съм го слагал".
Сега знам, че мои колеги искат да сключат договори с настоящите електроразпределителни дружества, но получават отказ. Що се отнася до ЗУТ - има глава 4, раздел 6, в която е описано полагане на мрежи. Вижте и Наредбите.Преминаване през чужда собственост и т.н.....
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот suzy_4 » 08 Ное 2007, 19:31

Ренка , това с червеното, което сте писал/а е мисля в Закона за далекосъобщения
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот renka_82 » 08 Ное 2007, 19:44

Да точно така suzy_4 от Закона за енергетиката е.Изчетох практиката във връзка с тези въпроси, но все пак исках да се консултирам и с Вас (визирам участниците във форума и по-специално тези, които взехете отношение) :) А за ЗУТ да Ви призная вече не мога да го дишам (в кръга на шегата).
nadimaa и аз съм на Вашето мнение :) , но просто когато дойде някой "специалист по всичко" и вземе да спори за неща, който явно не са му ясни и претендира, че "така не процедират в община .... " ми се струва, че е по-добре за мен да пусна темата тук, за да събера малко мнения ;)
Аз ще си проведа процедурата както съм правила до сега, а ако някой има възражения знае как да процедира :))))
Благодаря Ви на всички и лека вечер!!!
renka_82
Потребител

Мнениеот suzy_4 » 08 Ное 2007, 19:56

Е, да. Време за празнуване. Честит имен ден на АРХАНГЕЛ-МИХАИЛОВЦИТЕ И НАЗДРАВЕ.
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 09 Ное 2007, 15:16

Аз също ви подкрепям, според мен процедурата е точно тази, renka :wink:
Аз пък се натъкнах на следния казус: електроразпределително дружество строи ел. съоръжения и трафопост върху чужда (частна) земя, без изобщо да се учредява право на строеж и без никакви строителни книжа. Впоследствие, по сигнал на собственика на земята, съоръженията са обявени за незонни със заповед и подлежат на събаряне. Въпросът ми е- тези съоръжения (след като бъдат съборени) на кого принадлежат- на собственика на земята по силата на чл. 92 ЗС ли? Дали трансформатора е движима вещ (той все пак е машина) и принадлежи на лицето, което има документ за собственост върху него? Май единственото, което има смисъл, е собственикът да предяви иск за вреди- претърпени загуби и пропуснати ползи, и да си вземе обезщетението. Как мислите??
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот renka_82 » 13 Ное 2007, 13:19

Как така строи без да има разрешение?Те май взеха много да си позволяват ;) , в кръга на шегата това, а сега сериозно.
Според мен собтвеника на земята има няколко варианта за действие:
1. Да си подаде молба до Кмета на онщината и да иска да се издаде Заповед по чл.192, ал.2 от ЗУТ, след като е нямало преди това писмен договор м/у страните.Също да претендира за нанесените му щети в имота, който ще се докажат с помоща на оценка, която ще се направи от независим лицензирам оценител.
2.Другия вариант е общия да си заведе дело по общия ред.
По въпроса за съоръженията аз смятам, че чл.92 от ЗС тук е неприложим, защото може да се докаже, че те са собственост на Електроразпреедлителното држество.Това, че е собственик на имота, не го прави собственик и на сградата, съоръжението или както е тук на трансформатора.
Това е моето мнение по въпроса, макар и да си мисля, че е доста дълъг за обсъждане като цяло, а и практиката по въпросите по ЗУТ и ЗС е противоречива.
Извинявам Ви се, че чак сега Ви отговарям, но просто сега имах възможноста да го направя :)
renka_82
Потребител

Мнениеот valjo_007 » 15 Ное 2007, 17:25

Да, наистина, май най-добрия вариант е молба до кмета на общината за издаване на заповед по чл. 192, ал. 1 ЗУТ. Как обаче и кой изчислява цената на правото на преминаване? Благодаря за отговора!
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 15 Ное 2007, 17:28

Сега прочетох чл. 210, там е отговорът на въпроса ми :)
Благодаря много за насоката, която ми даде, renka!!!
valjo_007
Младши потребител

Назад към Имотни казуси