- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прав ли е нотариусът?
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Прав ли е нотариусът?
Здравйте, питането ми е следното:
Преди няколко седмици купих имот , част от съсобствен парцел. Имотът е с отделен нотариален акт. На сделката продавачът нямаше документ, удостоверяващ, че е предложил имота си на другите четрима съсобственици, но нотариусът каза, че няма проблем: щом бил с отделен нотариален акт не било нужно да го предлага първо на тях......и аз се съгласих. Но нещо ме гложди съмнение и затова реших да ви питам: Прав ли е нотариусът или утре може някой от съсобствениците да оспори и анулира продажбата?
Преди няколко седмици купих имот , част от съсобствен парцел. Имотът е с отделен нотариален акт. На сделката продавачът нямаше документ, удостоверяващ, че е предложил имота си на другите четрима съсобственици, но нотариусът каза, че няма проблем: щом бил с отделен нотариален акт не било нужно да го предлага първо на тях......и аз се съгласих. Но нещо ме гложди съмнение и затова реших да ви питам: Прав ли е нотариусът или утре може някой от съсобствениците да оспори и анулира продажбата?
- ralitza27g
- Младши потребител
- sarbijanac
- Активен потребител
Само този, който ми продаде имота.
От въпроса Ви и по-точно от отговора на него разбирам, че май нотариусът е прав и излишно се съмнявам?
От въпроса Ви и по-точно от отговора на него разбирам, че май нотариусът е прав и излишно се съмнявам?
- ralitza27g
- Младши потребител
Защо преди да купите имота не си наехте адвокат, когото да запознаете с документите по сделката и да му изложите глождещите Ви съмнения?
- advocate
- Нов потребител
Няма значение дали има отделен нотариален акт или не. Важно е ,че има съсобственици в случая, а не в колко нотариални акта е.Може да имате нотариален акт ,че притежавате например 1/2 ид.част от парцел. Това означава,че нотариуса трябва да иска съгласието на притежаващите другата 1/2 ид.ч.
- sunrise
- Активен потребител
Абсолютно вярно - трябва продавачът - съсобственик първо да е предложил на другите съсобственици и да представи доказателства за това. Щом е нямало такива те имат право по съдебен път да искат изкупуване на закупената от вас част на посочената в нотариалния акт цена. Срокът за предявяване на такъв иск е двумесечен от продажбата.
- blossom
- Потребител
След като има съсобственост вариантите са два:1.Предлагане на останалите съсобственици да изкупят частта от имота .2.Извършване на делба на имота-доброволна или съдебна,след която всеки става собственик на реални части и съсобствеността престава да съществува.
- lawyer_v
- Младши потребител
lawyer_v написа:След като има съсобственост вариантите са два:1.Предлагане на останалите съсобственици да изкупят частта от имота .2.Извършване на делба на имота-доброволна или съдебна,след която всеки става собственик на реални части и съсобствеността престава да съществува.
ТРЕТИ ВАРИАНТ : Сделката се оформя като ЗАМЯНА, а не като продажба - тогава съсобственика не е задължен да предлага първо на другите съсосбственици защото това срещу което ще заменя ( примерно автомобил ) не може да му бъде предложено от другите съсобственици, понеже става замяна за конкретен автомобил - цвят, марка, модел, драскотина на лявата врата и т.н.
- olioniko
- Младши потребител
Мерси за всички отговори, но така като виждам по-скоро нямам място за притеснение, както ми каза и самият нотариус след като се усъмних по време на сделката. Всички говорите за идеални части, а в нот. акт, който вече е на мое име пише:
"Не знам си кой си.....продава следния свой собствен недвижим имот с площ от 450 кв.м., който е отреден за имот пл. номер 111 и който заедно с поземлени имоти номера : 112, 113 и 114 образуват съсобствен парцел." Те имат отделни нот. актове с реални квадрати, а не с идеални части.
При това положение май нямам място за притеснение, нали?
"Не знам си кой си.....продава следния свой собствен недвижим имот с площ от 450 кв.м., който е отреден за имот пл. номер 111 и който заедно с поземлени имоти номера : 112, 113 и 114 образуват съсобствен парцел." Те имат отделни нот. актове с реални квадрати, а не с идеални части.
При това положение май нямам място за притеснение, нали?
- ralitza27g
- Младши потребител
ralitza27g, имате място за притеснение и то много по-голямо, отколкото си мислите.
Нотариусът има други приоритети и неговите не са вашите такива.
Най-добре ще ви защити вашите само и единствено адвокат, чиито приоритети могат и да съвпаднат с вашите, но това не зависи от колегата.
Нотариусът има други приоритети и неговите не са вашите такива.
Най-добре ще ви защити вашите само и единствено адвокат, чиито приоритети могат и да съвпаднат с вашите, но това не зависи от колегата.
- zelen
- Потребител
ralitza27g,както колегата в предходния пост е посочил , наистина имате място и то за сериозни притеснения. Това , че пише 450кв.м, не означава ,че не е в идеални части. Идеални части са и 450кв.м. от 1860 например на целият парцел. Как са описани границите на парцела? За целият , или само за тези 450кв.м.?
Затова, нямате основание да се гневите на KCN_kg, защото той Ви дава наистина добър съвет, колкото и да не Ви се вярва. Няма как, без актът да е пред нас да Ви дадем изчерпателен и точен отговор.
Затова, нямате основание да се гневите на KCN_kg, защото той Ви дава наистина добър съвет, колкото и да не Ви се вярва. Няма как, без актът да е пред нас да Ви дадем изчерпателен и точен отговор.
- sunrise
- Активен потребител
Re: Прав ли е нотариусът?
[quote="ralitza27g"]Преди няколко седмици купих имот , част от съсобствен парцел. Имотът е с отделен нотариален акт. quote]
Колеги, май никой не обърна внимание на това обстоятелство. Имотът не е съсобствен, а само парцела, върху който е построен е в ид.части.
ralitza27g, ако правилно съм разбрала и е така наистина нямате повод за притеснение.
Колеги, май никой не обърна внимание на това обстоятелство. Имотът не е съсобствен, а само парцела, върху който е построен е в ид.части.
ralitza27g, ако правилно съм разбрала и е така наистина нямате повод за притеснение.
- m.s.g.
- Младши потребител
m.s.g., не сте в час и пишете пълни глупости. Вижте ЗУТ и ще разберете, че когато в един УПИ попадат повече от един недв. имота, възниква съсобственост по силата на регулацията.
ralitza27g, послушайте колегите- документите и при адвокат.
ralitza27g, послушайте колегите- документите и при адвокат.
- novata
- Младши потребител
Междувременно се консултирах и с адвокат, на когото занесох нот. акт и скицата , за да го питам едни други неща и той ми каза, че все пак е бил длъжен да го предложи първо на другите. Нещо повече посъветва ме да развалим сделката направо.
Така или иначе се чух днес и с продавача , който при това положение няма нищо против да развалим сделката, тоест да му го продадем обратно. Когато това стане факт ще ви кажа:)
Така или иначе се чух днес и с продавача , който при това положение няма нищо против да развалим сделката, тоест да му го продадем обратно. Когато това стане факт ще ви кажа:)
- ralitza27g
- Младши потребител
Ралица, при цялото ми уважение към Вас, защо искате съвет в обществен форум и ако някой откаже да Ви отговори, започвате да го плюете?
- bay4o
- Потребител
Bay4o, и при цялото мое уважение към Вас този, когото визирате не просто отказва да ми отговори, а се държи надменно, арогантно и си позлволява да ми казва не какво трябва или не трябва да направя или просто да не ми отговаря, а какво "ЩЕ направя" . Много далеч съм от мисълта, че в обществен форум всеки е длъжен да ми отговаря, даже точно обратното!!!А и щом сульовци като KCN_kg имат право да обиждат хората както си искат( защото ако обърнете внимание аз далеч не съм единствената, на която се дзвери) означава, че и аз имам право да му падна на нивото и да му отговарям както си пожелая. Само че с тази разлика, че аз се заяждам само с него, докато той го прави с всеки втори , а и е явно малко ограниченичък завалията, защото на всеки пише АБСОЛЮТНО едно и също. Отворете произволна тема и ще се убедите.
Поздрави:)
Поздрави:)
- ralitza27g
- Младши потребител
Ralitza27g, моите уважения към Вас, но считам, че след като задавате въпроси във форум за юристи, е редно да проявявате уважение към всяко едно изказано мнение от колега. Всяко едно мнение е израз на уважение към Вас, тъй като е свързано с време и усилия, които са отделени на работа по въпроса Ви. Най-малкото, което прави един колега, е да прочете въпроса Ви. И на това трябва да сте благодарна.
- katerinakuch
- Активен потребител
Колкото и да не им е приятно на много от питащите от отговора , който получават от колегата, всъщност той най-често е прав. Компетентен отговор се получава при познаване на фактите -всички и хронологично , а не на час по лъжичка. За неюристите, които четат ще цитирам една римска максима, която нашата преподавателка доц. Чинова, постоянно ни повтаряше:"Дайте ми фактите и аз ще ви дам правото!"
По принцип мисля, че всяка насока дадена във форума е полезна за питащите. А и те понякога имат прекалени претенции,без да отчитат , че не разполагаме с пълна информация, че даваме консултациите безплатно, в откраднатото от работата или почивката ни време.
Нали не бихте се задоволили вместо обстоен преглед при лекар, ей така въз основа на изброени от Вас два-три симптома да получите лечение?
По принцип мисля, че всяка насока дадена във форума е полезна за питащите. А и те понякога имат прекалени претенции,без да отчитат , че не разполагаме с пълна информация, че даваме консултациите безплатно, в откраднатото от работата или почивката ни време.
Нали не бихте се задоволили вместо обстоен преглед при лекар, ей така въз основа на изброени от Вас два-три симптома да получите лечение?
- sunrise
- Активен потребител
Обратната продажба няма нищо общо с развалянето на сделката, което, между другото, в този случай трябва да стане по съдебен ред. Освен това при обратната продажба ще платите още веднъж местен данък и нотариална такса, а какъв правен батак може да настъпи в последствие - въображението немее. Най-добре ще е ако съсобствениците ви дадат санкция за сделката, но наистина вместо да питате по форумите, платете на някого да ви консултира детайлно.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
- Pongo76
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|