- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ! Искам да напусна! Част 2
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
84 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Помощ! Искам да напусна! Част 2
Здравейте
Преди 1-2 седмици ви писах понеже не знаех как да подам предизвестието си за напускане на работата ми. По точно никой не искаше да ми даде входящ номер, а шефът ми жиеве извън България и не мога да му го дам лично. Съветът който ми дадохте беше да пратя телеграма с обратна разписка до адресът на фирмата в България. От пощата получних и копие на телеграмата. Резултатът беше че шефът ми се ядоса много и ме заплаши да внимавам какво правя, понейе закона му давал много права и освен тожа ще казва лоши неща за мен на евентуални работодатели, освен това не съм знаел какво ще ми пише в трудовата книжка.
Сега малко факти по проблемът ми:
От една-все години работя в сегашната ми фирма. На времето при започването ми подписах безсрочен трудов договор които уреждаше предизвестие от моя страна 3 месеца, а от страна на работодателят 1 месец.
Малко кофти :)
На скоро подписахме допълнително споразумение защото в трудовите ни договори не фигурирал адресът на фирмата.
В това ДС (допълнително споразумение) имаше 4 точки
1) Адресът на фирмата е ....
2) Имам право на 20 дена платен отпуск на година
3) Срокът на предизвестое от моя страна е 3 месеца
4) Срокът на предизвестое от страна на работодателят е 1 месец
Разбрах от някои хора че по новият трудов кодект това допълнително споразумение не е законно. Трябвало 3-те предизвестия да са еднакви. Така ли е?
Ако не е валидно тогава какви все пак да ми сроковете ???
Питам това понеже искам да напусна след месец или месец и половина.
това на моят работодател няма да му хареса никак, понеже ще търи големи загуби. Интересува ме какво реално може да ми направи. До колкото знам аз просто ще му дължа пари на стойност брутната заплата за времето което не съм спазил от предивзвестието. Тоест към 1 и половина или 2 брутни заплати. Как се изплащат тези пари? Той ще ме съди ли за тях? Мога ли да ги плащам разсрочено няколко месеца?
Изобщо интересува ме какво мога да направя за да се махна и какви може да са най-лошите последствия за мен.
Бързам понеже съм си намерил друга по-добре работа, но няма да ме чакат там вечно :(
Преди 1-2 седмици ви писах понеже не знаех как да подам предизвестието си за напускане на работата ми. По точно никой не искаше да ми даде входящ номер, а шефът ми жиеве извън България и не мога да му го дам лично. Съветът който ми дадохте беше да пратя телеграма с обратна разписка до адресът на фирмата в България. От пощата получних и копие на телеграмата. Резултатът беше че шефът ми се ядоса много и ме заплаши да внимавам какво правя, понейе закона му давал много права и освен тожа ще казва лоши неща за мен на евентуални работодатели, освен това не съм знаел какво ще ми пише в трудовата книжка.
Сега малко факти по проблемът ми:
От една-все години работя в сегашната ми фирма. На времето при започването ми подписах безсрочен трудов договор които уреждаше предизвестие от моя страна 3 месеца, а от страна на работодателят 1 месец.
Малко кофти :)
На скоро подписахме допълнително споразумение защото в трудовите ни договори не фигурирал адресът на фирмата.
В това ДС (допълнително споразумение) имаше 4 точки
1) Адресът на фирмата е ....
2) Имам право на 20 дена платен отпуск на година
3) Срокът на предизвестое от моя страна е 3 месеца
4) Срокът на предизвестое от страна на работодателят е 1 месец
Разбрах от някои хора че по новият трудов кодект това допълнително споразумение не е законно. Трябвало 3-те предизвестия да са еднакви. Така ли е?
Ако не е валидно тогава какви все пак да ми сроковете ???
Питам това понеже искам да напусна след месец или месец и половина.
това на моят работодател няма да му хареса никак, понеже ще търи големи загуби. Интересува ме какво реално може да ми направи. До колкото знам аз просто ще му дължа пари на стойност брутната заплата за времето което не съм спазил от предивзвестието. Тоест към 1 и половина или 2 брутни заплати. Как се изплащат тези пари? Той ще ме съди ли за тях? Мога ли да ги плащам разсрочено няколко месеца?
Изобщо интересува ме какво мога да направя за да се махна и какви може да са най-лошите последствия за мен.
Бързам понеже съм си намерил друга по-добре работа, но няма да ме чакат там вечно :(
- imenino
Re: Допълвам
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
1. мястото на работа;
2. наименованието на длъжността и характера на работата;
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
4. времетраенето на трудовия договор;
5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
8. продължителността на работния ден или седмица.
1. мястото на работа;
2. наименованието на длъжността и характера на работата;
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
4. времетраенето на трудовия договор;
5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
8. продължителността на работния ден или седмица.
- донна2
Re: Помощ! Искам да напусна! Част 2
един месец ,той няма право да ти утежнява положението и от това да черпи права за себе си ,така ,че колкото за него толкова и за тебе в предната дискусия ти го написах
- донна2
първо напиши една жалба до ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА и прикрепи към писмото и копие от споразумението ,заради различния срок на предизвестието те са длъжни да посетят работодателя ти да проверят нещата и да го задължат да го оправи за да не се чудиш...........какъв ти е срока
за неспазеното предизвестие може да ти прихване заплатата така и така си напуснал дължиш му , той на тебе също
вярно е ,че може да се спори кой какво дължи и какви удръжки магат да се правят съгласно чл.272 от КТ /но масовата практика е такава каквато ти я написах/
ако не ти ги удържи е може да те съди и какво от това това е гражданско дело , ще те осъди е разбира се там дължиш разноски и лихва ,но при едно принудително производство с изп. способ запор върху заплата доста дълго ще му ги изплащаш на части
спокойно
за неспазеното предизвестие може да ти прихване заплатата така и така си напуснал дължиш му , той на тебе също
вярно е ,че може да се спори кой какво дължи и какви удръжки магат да се правят съгласно чл.272 от КТ /но масовата практика е такава каквато ти я написах/
ако не ти ги удържи е може да те съди и какво от това това е гражданско дело , ще те осъди е разбира се там дължиш разноски и лихва ,но при едно принудително производство с изп. способ запор върху заплата доста дълго ще му ги изплащаш на части
спокойно
- донна2
Не можах да разбера всичко. Пак ще те попитам за разяснения
Ако нямаше да почвам нова работа как ще ми прихване от заплатата?
Това прихващане на заплата ще рече на новото ми място ли?
Той защо ще ми дължи нещо? Заради платеният отпуск или друго има?
Какви са тези разноски които ще дължа ако ме съди?
Защо спокойно че е гражданско дело, това добре ли е?
И мерси много за отговорите, много ми помагаш :)
Ако нямаше да почвам нова работа как ще ми прихване от заплатата?
Това прихващане на заплата ще рече на новото ми място ли?
Той защо ще ми дължи нещо? Заради платеният отпуск или друго има?
Какви са тези разноски които ще дължа ако ме съди?
Защо спокойно че е гражданско дело, това добре ли е?
И мерси много за отговорите, много ми помагаш :)
- imenino
Искам да ти споделя един подобен на твоя случай работодателя не искаше да освободи една служителка.Тя дойде при мене и заедно отидохме при работодателя и му напомних отговорността на чл.327 ал2.А той многократно не заплащал възнаграждението на уговорената дата.
и се съгласи да е освободи без предизвестие.
Мисля,че и твоя работодател може да се атакува по този начин.
Съвета ми е вземи един адвокат и идете при него. Вярвай ми ще има резултат.
и се съгласи да е освободи без предизвестие.
Мисля,че и твоя работодател може да се атакува по този начин.
Съвета ми е вземи един адвокат и идете при него. Вярвай ми ще има резултат.
- raikO
райко прочети искам да напусна първоначалното развитие темата е от преди 2-3 дни ва човека му е плащано всичко
- донна2
Всичко е плащано точно на време ... накрая май ще взема адвокат ... ама той не живее в България. Тъй че даже няма при кого да го заведа :( Имаме 2 човека дето имат разни отговорностти, ама те ще кажат че не е тяхна работа дори да го заведа при тях :(
- imenino
ами става въпрос за последната заплата просто няма да я получиш
ако те съди ще дължиш държавна такса /за работодателя тия дела не са базплатни/,адвокатския хонорар , депозита за вещто лице
ако те съди ще дължиш държавна такса /за работодателя тия дела не са базплатни/,адвокатския хонорар , депозита за вещто лице
- донна2
Аз споделих моя опит,но по темата не никъде не е засегнат въпроса по отношение на възнаграждението:))))
- raikO
mojesh li vse pak da mi kajesh tezi udryjki kakvi pari sa ?
- imenino
държавната такса е 4% върху цената на иска но не по малко от 15 лева ,ако дължиш примерно 300 лв по 4% това са 12 лв ,тоест ще платиш 15 , за адвокатския хонорар си има наредба но там е минимума ,колко ще вземе колега за таова дело не поемам ангажимент да отговарям/аз съм юрисконсулт/ , за експертиза около 50 лв
- донна2
ako gubq plashtam honorara i na dvete strani li? i ako e taka izobshto znachi ne moga da imam ideq kolko shte dade shefa???
- imenino
ако те осъдят плащаш на бившия работодаетл обезщетението +лихви ако ги е поискал ,както и разноските по завеждането на делото ,вещото лице и хонорара ,който е платил на адвоката /за хонорара нека някой колега адвокат да ви каже колко долу горе взема за такова дело та да си направите сметката /
- донна2
84 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|