начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Задължена ли съм да плащам за нещо което не ползвам?

Казуси за недвижими имоти

Задължена ли съм да плащам за нещо което не ползвам?

Мнениеот veronabb » 01 Ное 2007, 14:56

Случаят е следният:
Допреди 2 месеца домът на баба ми беше необитаван, тя не живее в апартамента си в 6 етажен блок. Нанесохме се там преди 2 месеца, а ми искат пари за стълбище и асансьор за предходни периоди. Редно ли е да ми искат задължения за стари периоди, за времето за което услугите не са ползвани. Какви са законовите начини за моя отказ за плащане и изобщо има ли такива?
Предварително благодаря за помощ и съдействие
veronabb
Нов потребител

Мнениеот veronabb » 01 Ное 2007, 15:24

На какво основание ги дължи, законно има предвид, при условие, че за периода за който се изискват не е имало ползвател, който да прави пързоди за общт ток за стълбището, асансьора или да замърсява.... да не влизам в подробности, а и ако няма подпис на лицето собственик на жилището във общото решение на входа, че е съгласен със самото решение
veronabb
Нов потребител

Мнениеот eklekti4kata » 01 Ное 2007, 15:39

Решенията на общото събрание се вземат с мнозинство от гласовете на присъстващите на събранието.А общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъстват поне 3/4 от собствениците.Така че дори и да не е подписала, може би решението е взето и без нейния глас.
Общите разходи за осветление, вода, поддържане, почистване и др.на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите, които ги използват не по-малко от 1 месец.
Справка Закон за собствеността глава ІV,както и Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот blossom » 01 Ное 2007, 15:43

На основание че е собственик на припадащата му се част от общите части - стълбища и т.н. Всеки съсобственик участва в разходите по вещта си - по принцип. Правилно ви е отговорил колегата, че е възможно събранието на етажната собственост да е решило точния начин на разпределение на разходите да е по-различен, например отсъстващите да не поемат част от таксите за асансьор и др. за периода на отсъствие, но очевидно вашият случай не е такъв. Изобщо не е необходимо писменото ви съгласие с решението, то си важи ако е взето с мнозинство на събранието на етажната собственост и ви обвързва независимо дали ви харесва.
blossom
Потребител

Мнениеот veronabb » 02 Ное 2007, 08:54

Ами да със сигурност не ми харесва, защото апартамента не е обитаван от близо 25-30 години, за което време съвсем скоро разбрах баща ми е плащал. А както е написал и вашия колега, че общите разходи за вода, поддържане, почистване и др. на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите.... за това става въпрос за годините през които са изисквали разходите ТАМ Е НЯМАЛО ОБИТАТЕЛИ, и колегата е уточнил разходите да са ползване не по малко от 1 месец. ... Е във такъв случай по какъв начин мога да си потърся правата?
veronabb
Нов потребител

Мнениеот ciara » 02 Ное 2007, 11:10

veronabb,
в нашия вход има необитавани апартаменти.Никои не плаща ток,асансиор,почистване от собствениците.В момента,в които се даде под наем някои апартамент,от тогава плащат.Събранието реши да се плаща по 1 лв на празен ап. - но и това не плащат всички.Когато има някакав ремонт ,разбира се,трябва да се поеме от всички собственици.
Аз лично не живея в апартамента си - плащам само когато сам там повече от месец.В останалото време плащам там,където в момента живея.

Тъи като собственик до сега е била,или още е - баба ви,да си търсят парите от нея,ако изобщо има начин.Вие сте все едно наемател.Аз , на ваше място,сте си плащам само от времето,от което живея там.
ciara
Младши потребител

Мнениеот veronabb » 05 Ное 2007, 09:16

Вие ще си плащате за в бъдеще, а за минало време -други да му берат грижата.

Но тези други са баба ми и баща ми, т.е все едно аз. Въроса е принципен. Дали трябва или не трябва, а не кой ще поеме редишните задължения. Баща ми е душичка и дори да не трябва той пак ще даде, за дя няма пререкания с комшиите, които вижда когато ходи да наглежда апартамента/това преди е ставало на три месеца веднъж приблизително или като се обадят за течове, кражба на таван или изба.

От написаното от всички вас за което искренно благодаря, единственното което разбрах, е че всяко самостоятелно ведомство оределя съвет който взема решения. Но така и не ми стана ясно ринципно дори и аз да съм собственик/в случая съм само ползвател/ трябва ли да плащам разходи на всичките си например три имота ри условие, че живея само в един.
veronabb
Нов потребител

Назад към Имотни казуси