начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

платен отпуск при 4 часов работен ден

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

платен отпуск при 4 часов работен ден

Мнениеот mariajuliana » 16 Окт 2007, 09:55

Въпроса ми ако съм назначена по чл.111 при втори работодател за четири часов работен ден,колко е размера на платения ми отпуск от този работодател?
Благодаря предварително
mariajuliana
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 16 Окт 2007, 15:30

Здравейте,

Размерът на платения Ви годишен отпуск е 20 дни.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sylvie » 16 Окт 2007, 16:24

здравейте,

продължителността е 10 дни, при това вторият работодател не е длъжен да разрешава ползането му едновременно с отпуска по основния договор
sylvie
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 16 Окт 2007, 18:05

sylvie написа: здравейте,

продължителността е 10 дни, при това вторият работодател не е длъжен да разрешава ползането му едновременно с отпуска по основния договор.

Здравейте,

Ще си позволя да изразя несъгласие с този отговор, поради следните обстоятелства:

При така зададения въпрос
mariajuliana написа: ако съм назначена по чл.111 при втори работодател за четири часов работен ден,колко е размера на платения ми отпуск от този работодател?
, се налага извода, че този работник притежава изискуемият 8 месечен трудов стаж, поради и което този елемент няма да се коментира по-долу.

Съгласно чл. 155 ал.4 КТ размерът на ОПГО е 20 дни. Видно от разпоредбата на чл. 22 ал.2 НРВПО, е че когато работникът работи при непълно работно време / както е в конкретния случай /, той има право на ПГО пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.

Следователно се налага да бъде изследвано обстоятелството, дали при работа на непълен работен ден при 4 часа, това време се признава за един ден трудов стаж и респективно ПГО да е в размер на 20 дни или се признава за 1/2 ден трудов стаж, при което ПГО да е с размер 10 дни.

Според чл. 355 ал.2 КТ вр. чл. 9 а.2 НТКТС, за един ден трудов стаж, се зачита, времето през което работникът е работил най-малко половината от установеното за него работно време.

Ето защо, въз основ ана тези законови разпоредби следва да се направи обоснован извод, че при работа на 4 часа - непълно работно време, този период през който работникът е престирал трудовата си сила се признава за 1 ден трудов стаж. От тук следва и второто, че ПГО / платен годишен отпуск / е с размер на 20 дни.

Между другото, отговорът, че ПГО е в размер на 10 дни може да се дължи на обстоятелството, че същия се бъркат понятия катотрудов стаж и осигурителен стаж. С извършената промяна през 2003 в КСО, , се прие, че 1 ден осигурителен стаж, в времето през което работникът е работил на пълен работен ден - 8 часа.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sylvie » 18 Окт 2007, 18:19

анализът ви е правилен, но не отчитате, че цитираната наредба е приета в контекста на други законови норми за трудовия стаж, поради което (съгласно практиката на инспекция по труда, с която имам ужаса да работя) е ок наредбата да се тълкува по начина, по който посочих.

благодаря ви
sylvie
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 18 Окт 2007, 19:25

sylvie написа: ок наредбата да се тълкува по начина, по който посочих.благодаря ви

Здравейте,

Разпоредбите на наредбата не следва да се тълкуват, а да се прилагат точно и еднакво спрямо всички. Тълкуване се налага само и единствено, когато разпоредбата е неясна / арг. чл.46 ЗНА /, което в конкретния случай не е налице, тъй като както закона така и в наредбата ясно е посочено колко следва да бъде размерът на ПГО.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sylvie » 19 Окт 2007, 13:03

май сте купонясвали доста в първи курс, когато се учи теорията на тълкуването :lol: но, хайде, в този форум има и далеч по-страшни неща от вашето его.
sylvie
Младши потребител

Мнениеот irina_van » 19 Окт 2007, 13:45

Уважаеми колега,

възхитителна е лекотата, с която давате юридически и лични квалификации, жалко е, че в "дупликата" Ви има само сарказъм, но не и обосновано оборване мнението на колегата.
Трудно ще ми бъде да "тълкувам" личната квалификация, която ангажира доста сложната психологичека материя на егото, и с много добро чувство Ви съветвам с повишено внимание и Вие да "тълкувате" не по- малко сложната трудовоправна материя.

Позволих си да се запозная с интересите Ви, доколкото те личат от постингите Ви във форума, и тъй като те са почти изцяло с трудово правна насоченост, повярвайте, от колегата, когото така смело контрирате, бихте могле да научите много, разбира се спазвайки необходимия за това тон.

Желая Ви успех.
irina_van
Потребител

Мнениеот sylvie » 23 Окт 2007, 15:01

здравейте, о, адвокате на адвокатите :lol: благодарение на хора като вас, престоят тук става истински забавен. много ми харесва с каква лекота хората от форума се хващат на елементарни провокации, дори и на тези, които не са насочени срещу тях.

благодаря ви
sylvie
Младши потребител

Мнениеот irina_van » 23 Окт 2007, 16:19

Абсолютно съм съгласна с Вас колега- провокациите са елементарни.

Идеята ми беше да отправя добронамерен съвет за колегиалност.

Тъй като забелязвам тенденция да "отговаряте" на всеки пост и с оглед желанието ми да не ангажираме колегите с "елементарни" реплики и дуплики Ви предлагам или да спрем до тук, или да си "общуваме" на "лични", за да може да не привличаме вниманието им към вече "мъртва" тема.

Благодаря за разбирането!
irina_van
Потребител

Назад към Трудово право