начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Това измама ли е?

Казуси за недвижими имоти

Това измама ли е?

Мнениеот STOIANOV » 23 Окт 2007, 08:34

Преди 1 година дадох пълномощно на роднина за продажбата на наследствен имот, т.к. сме били много наследници и това щяло да улесни сделката. Наскоро случайно го срещнах и ми даде 20 лева с думите: "Това е за онова." Нямам си представа къде и как да проверя нещата и ако съм измамен, има ли давностен срок, за да потърся адвокат?
STOIANOV
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Окт 2007, 09:23

Информацията, която давате е малко.За какъв имот става дума? Къде се намира същия? Кога сте дали пълномощно?Какво пише в него?
Кога е извършена сделката?
georgi07
Потребител

Мнениеот STOIANOV » 23 Окт 2007, 10:20

Става дума за незнайна от мен наследствена къща от дядо ми в далечно село, в което никога не съм ходил. Пълномощно дадох преди повече от година с абсолютно доверие, обхващащо всичко, с пълни права. За сделката не знам абсолютно нищо - кога, на кого и за колко. Предполагам, че е извършена веднага след подписването на пълномощното. Въпросът ми е след като измина толкова много време, струва ли си да ровя, има ли давностен срок за това?
STOIANOV
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Окт 2007, 12:19

Отивате в службата по вписвания при районния съд по местонахождението на имота.Оттам ще се запознаете с нот. акт.
Знаете ли колко е данъчната оценка на имота?Предполагам, че къщата е продадена по нея.Разделяте на наследниците и виждате какво се получава.
Друг е въпросът, че парите, които са платени, сигурно са доста повече от данъчната оценка, но това не виждам как ще се докаже.
Това е от мен.
georgi07
Потребител

Мнениеот Magnollia » 23 Окт 2007, 15:42

georgi07 написа:Отивате в службата по вписвания при районния съд по местонахождението на имота.Оттам ще се запознаете с нот. акт.
Знаете ли колко е данъчната оценка на имота?Предполагам, че къщата е продадена по нея.Разделяте на наследниците и виждате какво се получава.
Друг е въпросът, че парите, които са платени, сигурно са доста повече от данъчната оценка, но това не виждам как ще се докаже.
Това е от мен.

Да, първо трябва да проверите въпросния имот дали е продаден и кога. А вашия пълномощник трябва да докаже, че Ви е дал сума припадаща се на дела Ви.
И пак много важно е какво е точно пълномощното. Може да е така оформено, че да може да се направи нещо във ваша полза. Лично ваша е преценката дали ще "ровите" нещата или не.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот barri » 23 Окт 2007, 16:05

освен пълномощно предполагам сте му заверили и декларации?

няма да е зле да ни кажете какво точно пишеше в пълномощното??
barri
Потребител

Мнениеот STOIANOV » 24 Окт 2007, 09:14

За декларации не си спомням, нито какво точно пишеше в пълномощното. Ясно ми е обаче, че човекът си е изпипал нещата, т.к. ви е колега и, за да ми даде 20 лева, знае много добре какво прави. Сам съм си виновен като превърнах доверието в наивност (да не кажа глупост), но човек цял живот се учи. Вече пълномощно никога никому! Иначе, благодаря ви за съветите.
STOIANOV
Нов потребител

Назад към Имотни казуси