начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос за нотариален акт...

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за нотариален акт...

Мнениеот turbosol2007 » 21 Окт 2007, 19:30

Здравейте,
преди няколко дена изповядахме сделката пред нотариус. Аз купих имот. Въпроса ми е: какво става със вече стария нотариален акт на хората, от които купувам? Защото аз си мислех, че трябва да ми го дадът, а по-късно разбрах, че е останал у нотариуса...
Как е по закон?
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Окт 2007, 15:09

Остава при нотариуса.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот michoni » 22 Окт 2007, 15:13

При нотариуса остава само копие от стария нотариален акт, а оригиналът се дава на новия собственик.
michoni
Потребител

Мнениеот tankovbg » 23 Окт 2007, 13:34

michoni написа:При нотариуса остава само копие от стария нотариален акт, а оригиналът се дава на новия собственик.

Нещо не му става ясно на човека май, пък и на нас
Той пита - Въпроса ми е: какво става със вече стария нотариален акт на хората, от които купувам?
Значи продавачите представят пред нотариуса оригинален нот. акт за собственост. Нотариуса съставя нов нот. акт и приобретателят получава оригинал от новия след вписването.
Но въпросът е къде остава нот. акт на праводателите му ?
tankovbg
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 23 Окт 2007, 13:41

Да, къде остава нотариалния акт на праводателите?
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2007, 13:50

Вие шегувате ли се? Разбира се, че остава по нот. дело. Старият НА е послужил за изготвянето на новия- това е обстоятелство, което е отразено в самия НА /виж изброените документи, послужили за изготвянето му най- долу/ и заедно с цялата документация се съхранява от нотариуса по нот. дело.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот stoiant » 23 Окт 2007, 14:07

razli4na
Вижте моля Ви постинга ми във Взаимопомощ -> адвоката ме изостави, пожелахте да помогнете.
stoiant
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2007, 14:32

Да, изразих готовност да помогна, но смятах, че сте колега. Нали се сещате, че лекарят няма да Ви предпише лекарство, ако по телефон сте му обяснили къде Ви боли. Крайно непрофесионално ще е да давам съвети по такъв сложен казус дистанционно- затова никой от колегите не Ви е отговорил.
Това, което мога да Ви кажа е, че се нуждаете незабавно от адвокат. Макар и да сте добре запознат с фактологията, липсват Ви някои основни положения във вещното право. Страхувам се, че ще допуснете грешки, които няма как да се отстранят впоследствие.
Въпреки това съм Ви дала някои насоки на "лични съобщения".
razli4na
Активен потребител

Мнениеот stoiant » 23 Окт 2007, 14:56

Благодаря отговорих ви на лични.
stoiant
Младши потребител

Мнениеот renic » 23 Окт 2007, 15:14

Нотариалният акт на праводателите в оригинал, заедно с цялата история на имота, която е събрана-предходни документи за собственост, ако праводателя ги пази - в оригинал, лични документи - удостоверение за семейно положение, удостоверения за липса на данъчни задължения, удостоверения за наследници, като копия са за новия собственик. Удостоверенията в оригинал се връщат на праводателя, а в нотариалното дело се пазят само копия или в краен случай /зависи от нотариуса/ -заверени преписи. Във вашия случай, най-вероятно се касае за пропуск на нотариуса, така че си поискайте акта- той е ваш. Нямате нужда от адвокат. Това е технически въпрос, никой не застрашава интересите ви.
renic
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2007, 15:22

renic, горния ми пост е по повод на друга тема и не е във връзка с първоначалното питане. Това относно незабавната нужда от адвокат не е към turbosol2007, а към stoiant.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот michoni » 23 Окт 2007, 16:08

tankovbg написа:
michoni написа:При нотариуса остава само копие от стария нотариален акт, а оригиналът се дава на новия собственик.

Нещо не му става ясно на човека май, пък и на нас
Той пита - Въпроса ми е: какво става със вече стария нотариален акт на хората, от които купувам?
Значи продавачите представят пред нотариуса оригинален нот. акт за собственост. Нотариуса съставя нов нот. акт и приобретателят получава оригинал от новия след вписването.
Но въпросът е къде остава нот. акт на праводателите му ?

tankovbg, аз именно за нотариалния акт на праводателите говоря-затова го наричам "стария" - в оригинал той се дава на новия собственик, заедно с новия нотариален акт, а за делото на нотариуса остава само копие.
michoni
Потребител

Назад към Имотни казуси