начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Още един въпрос за чл.33 от ЗС

Казуси за недвижими имоти

Още един въпрос за чл.33 от ЗС

Мнениеот ninasol » 21 Окт 2007, 14:11

Съсобственник съм на имот 1/2 делима къща и 1/2 двор идеална част.Другият съсобственник се опитва да продаде своята част на трето лице без да ми изпрати нотариална покана.Това няма да стане ,но се страхувам от необосновано висока цена на която да съм принудена да откажа и след това да си го продаде на третото лице за сума различна от вписаната в нот. акт.Въпросът ми е мога ли по някакъв начин да предовратя това или нямам никакви права освен правото на отказ?
ninasol
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 21 Окт 2007, 14:35

Не може да продаде на цена, по-ниска от тази, на която Ви е предложил. Но ако го направи, Вие имате право да поискате разваляне на тази сделка.
Ето какво гласи законът за собствеността:

Чл. 33. (1) Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
(2) Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
(3) Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот ninasol » 21 Окт 2007, 16:08

Много Ви благодаря!И аз четох текста на закона, но не съм юрист, а знам колко често се вписва в нот. акт цена различна от истинската сделка.
ninasol
Нов потребител

Назад към Имотни казуси