начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

пенсиониране и обезщетения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пенсиониране и обезщетения

Мнениеот marina_td » 18 Окт 2007, 07:59

От 20 години работя на едно и също работно място, в един и същ град, на една и съща длъжност. Бяхме Поликлиника, сега сме Мед. център, но от година и половина имаме нов шеф, който прецени, че лабораторията не му носи доходи и я "прехвърли" под опеката на голяма лаборатория от Велико Търново срещу заплащане на наем от тяхна страна. С лабораторията прехвърлиха и мен. Догодина се пенсионирам и се оказва, че нямам право на обезщетение, защото съм сменила работодателя, но то не е по мое желание, просто вече няма такъв щат при този работодател. Аз продължавам да работя на същото място и същата длъжност, но с друг работодател. Какво мога да направя и към кого да се обърна, за да имам право на това обезщетение?
marina_td
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 18 Окт 2007, 16:59

Този въпрос е дъвкан сто пъти, но днес съм добър и ще Ви отговоря!
Обезщетение съгласно чл.222 ал.3 от КТ Ви се дължи единствено и само когато придобиете право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. и към този момент сте в трудови правоотношение. Едва тогава при прекратяване на тр.договор Ви се дължи обезщетението. Въпросът е във какъв размер ще е то!
В случая съществува специално Постановление на МС №31 от 11.02.1994 г. съгласно което ако работника е работил над 10 г. в сферата на здравеопазването в предприятие, на бюджетна издръжка ще му се дължи обезщетение в общ размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца, сиреч 6 заплати. Дори да се е преобразувала поликлиниката, ако е на бюджетна издръжка, то обезщетението е 6 месеца.[/b]
genius75
Потребител

Мнениеот marina_td » 18 Окт 2007, 20:41

Благодаря за снизхождението и ако не отговорихте на въпроса ми конкретно, то навярно е поради това, че не сте го разбрали правилно, понеже явно аз не съм го задала коректно.
Медицинският център- бивша поликлиника, в който работих 20 години, закри работното ми място- клинична лаборатория, понеже не отговаря на изискванията на здравната каса и не печели достатъчно. Помещението бе дадено под наем на ЧАСТНА клинична лаборатория и се оказа, че за мен няма подходящ щат в медицинския център и трябва и аз да мина към тази лаборатория. Тоест последните 2 години от трудовия ми стаж са към друг работодател. Доколкото Ви разбрах правилно, ще си получа само двете брутни възнаграждения, ако ми ги даде новия работодател.
Благодаря за съдействието!
marina_td
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 19 Окт 2007, 11:09

Ще си драсна чертичка на стената! Намери се един благодарен ! :lol:
genius75
Потребител

Назад към Трудово право