начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

чл. 69, ал. 2 КТ - интересен казус

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 69, ал. 2 КТ - интересен казус

Мнениеот fester1 » 17 Окт 2007, 15:53

Попаднах на следната ситуация:
На служител му изтича срочния договор на 31.08.2007 г. Работодателят си трае и няма нищо против да се приложи чл. 69 КТ. И тъй - петте работни дни след 31.08. са 3,4,5, 10 и 11.09.2007 г. Минават тия дни и на 13.09. се изпраща учведомление до НАП във връзка с промяна срока на договора. Дотук нищо особено. Само че работодателят междувременно е разрешил отпуск по чл. 169, ал. 1 КТ за времето от 11.09.до 14.09., т.е. на петия ден служителя не е работил, а се е намирал в законоустановен отпуск. А едно от изискванията на чл. 69 е именно да е работил действително. И какво се получава: петте работни дни изтичат не на 11.09., а на 15.09. (който беше работен ден), а уведомлението е изпратено два дни преди това или в случая срока по чл. 62, ал. 3 КТ още не е започнал да тече към 13.09.2007 г. Инспекцията е проверявала, но явно не е забелязала този момент. Чудя се как да ги накарам да процедират в тоя случай, защото към днешна дата трудовото правоотношение така или иначе сто пъти е станало безсрочно, а си имат и уведомление. Дали пък не трябва да изпратят ново? Като че ли няма смисъл...
fester1
Потребител

Re: чл. 69, ал. 2 КТ - интересен казус

Мнениеот ivankavrakov » 17 Окт 2007, 16:18

Оставете човека да си работи. Не се хващайте за буквата. Ако става въпрос за частна фирма, то тя 100% е работила по празниците около 06.09. Такаче, човекът при всички положения си е изработил 5-те дни.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот fester1 » 17 Окт 2007, 17:17

Ама кой има нещо против "човека"? :shock:
Не се хващам за буквата, не става въпрос за частна фирма и изрично казах, че досега петте дни са изработени стократно.
Интересуваше ме просто дали някой друг е попадал в такава ситуация и как е процедирал... Не търся идеи как да се отърве работодателя от служителя, още повече, че става дума за съвестен служител. Не съм и работодател.:?
Не мога да разбера защо всеки път щом поставя някаква тема, свързана с практиката по трудовото законодателство, веднага се явяват коментари от рода на "е, сега какво се заяждаш", "остави го човека" и т. н. :shock: :shock: :shock:
fester1
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 17 Окт 2007, 20:14

Съвет не от мен, а от хора с опит в материята: най-добре да сключат едно допълнително споразумение за промяна на договора от срочен в безсрочен с дата преди уведомлението. За всеки случай, че знае ли човек.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 18 Окт 2007, 13:25

fester1 написа:Ама кой има нещо против "човека"? :shock:
Не се хващам за буквата, не става въпрос за частна фирма и изрично казах, че досега петте дни са изработени стократно.
Интересуваше ме просто дали някой друг е попадал в такава ситуация и как е процедирал... Не търся идеи как да се отърве работодателя от служителя, още повече, че става дума за съвестен служител. Не съм и работодател.:?
Не мога да разбера защо всеки път щом поставя някаква тема, свързана с практиката по трудовото законодателство, веднага се явяват коментари от рода на "е, сега какво се заяждаш", "остави го човека" и т. н. :shock: :shock: :shock:

Защото, въпреки че, не работя в частна фирма ме карат само да се заяждам с хората и взе да ми писва.
Иваче съветът на neregistrirana ми допада.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот fester1 » 18 Окт 2007, 16:12

Между другото забелязах, че Инспекцията са писали: "...след изтичане на срока на трудовото правоотношение (31.08.2007 г.) същото не е прекратено и без писмено противопоставяне на работодателя лицето е продължило да работи. Този факт е преобразувал трудовото правоотношение на 10.09.2007 г. в безсрочно по смисъла на чл. 69, ал. 1 КТ".
Аз ли нещо не схващам? :roll: Как са изчислили срока се пита в задачката? Та нали 31.08. не се включва, а срока започва да тече от следващия ден... :? [/b]
fester1
Потребител

Мнениеот genius75 » 18 Окт 2007, 16:42

Пич, да се направи код корекция в уведомлението до НАп относно датата! Тва е! По-лесен начин от това здраве му кажи и да не забрайш да черпиш! Гледай да не е виртуална бира, че ми се надува корема! Едно коняче, може! :wink:
genius75
Потребител

Мнениеот fester1 » 19 Окт 2007, 09:38

Е, щом има такава възможност и Инспекцията не може да смята...
Не ми беше хрумвало. :idea:
Аз виртуално не черпя, да не съм виртуален човек... :lol: :lol: :lol:
fester1
Потребител

Мнениеот genius75 » 19 Окт 2007, 11:07

Брех, че си стиснат, дори виртуално не щеш да чеприш, харесва ми! Ша стане човек от тебе!
genius75
Потребител

Назад към Трудово право