Попаднах на следната ситуация:
На служител му изтича срочния договор на 31.08.2007 г. Работодателят си трае и няма нищо против да се приложи чл. 69 КТ. И тъй - петте работни дни след 31.08. са 3,4,5, 10 и 11.09.2007 г. Минават тия дни и на 13.09. се изпраща учведомление до НАП във връзка с промяна срока на договора. Дотук нищо особено. Само че работодателят междувременно е разрешил отпуск по чл. 169, ал. 1 КТ за времето от 11.09.до 14.09., т.е. на петия ден служителя не е работил, а се е намирал в законоустановен отпуск. А едно от изискванията на чл. 69 е именно да е работил действително. И какво се получава: петте работни дни изтичат не на 11.09., а на 15.09. (който беше работен ден), а уведомлението е изпратено два дни преди това или в случая срока по чл. 62, ал. 3 КТ още не е започнал да тече към 13.09.2007 г. Инспекцията е проверявала, но явно не е забелязала този момент. Чудя се как да ги накарам да процедират в тоя случай, защото към днешна дата трудовото правоотношение така или иначе сто пъти е станало безсрочно, а си имат и уведомление. Дали пък не трябва да изпратят ново? Като че ли няма смисъл...
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 69, ал. 2 КТ - интересен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл. 69, ал. 2 КТ - интересен казус
Оставете човека да си работи. Не се хващайте за буквата. Ако става въпрос за частна фирма, то тя 100% е работила по празниците около 06.09. Такаче, човекът при всички положения си е изработил 5-те дни.
- ivankavrakov
- Потребител
Ама кой има нещо против "човека"?
Не се хващам за буквата, не става въпрос за частна фирма и изрично казах, че досега петте дни са изработени стократно.
Интересуваше ме просто дали някой друг е попадал в такава ситуация и как е процедирал... Не търся идеи как да се отърве работодателя от служителя, още повече, че става дума за съвестен служител. Не съм и работодател.
Не мога да разбера защо всеки път щом поставя някаква тема, свързана с практиката по трудовото законодателство, веднага се явяват коментари от рода на "е, сега какво се заяждаш", "остави го човека" и т. н.
Не се хващам за буквата, не става въпрос за частна фирма и изрично казах, че досега петте дни са изработени стократно.
Интересуваше ме просто дали някой друг е попадал в такава ситуация и как е процедирал... Не търся идеи как да се отърве работодателя от служителя, още повече, че става дума за съвестен служител. Не съм и работодател.
Не мога да разбера защо всеки път щом поставя някаква тема, свързана с практиката по трудовото законодателство, веднага се явяват коментари от рода на "е, сега какво се заяждаш", "остави го човека" и т. н.
- fester1
- Потребител
Съвет не от мен, а от хора с опит в материята: най-добре да сключат едно допълнително споразумение за промяна на договора от срочен в безсрочен с дата преди уведомлението. За всеки случай, че знае ли човек.
- neregistrirana
- Потребител
fester1 написа:Ама кой има нещо против "човека"?
Защото, въпреки че, не работя в частна фирма ме карат само да се заяждам с хората и взе да ми писва.
Иваче съветът на neregistrirana ми допада.
- ivankavrakov
- Потребител
Между другото забелязах, че Инспекцията са писали: "...след изтичане на срока на трудовото правоотношение (31.08.2007 г.) същото не е прекратено и без писмено противопоставяне на работодателя лицето е продължило да работи. Този факт е преобразувал трудовото правоотношение на 10.09.2007 г. в безсрочно по смисъла на чл. 69, ал. 1 КТ".
Аз ли нещо не схващам? Как са изчислили срока се пита в задачката? Та нали 31.08. не се включва, а срока започва да тече от следващия ден... [/b]
Аз ли нещо не схващам? Как са изчислили срока се пита в задачката? Та нали 31.08. не се включва, а срока започва да тече от следващия ден... [/b]
- fester1
- Потребител
Пич, да се направи код корекция в уведомлението до НАп относно датата! Тва е! По-лесен начин от това здраве му кажи и да не забрайш да черпиш! Гледай да не е виртуална бира, че ми се надува корема! Едно коняче, може!
- genius75
- Потребител
Е, щом има такава възможност и Инспекцията не може да смята...
Не ми беше хрумвало.
Аз виртуално не черпя, да не съм виртуален човек...
Не ми беше хрумвало.
Аз виртуално не черпя, да не съм виртуален човек...
- fester1
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|