начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Приемо - предавателен протокол

Казуси за недвижими имоти

Приемо - предавателен протокол

Мнениеот firehunter » 15 Окт 2007, 12:35

Напълно достатъчен ли е само един Приемо - предавателен протокол, за да се реши въпроса върху владението на едно недвижимо имущество ?

Лично според мен след съставянето и подписването на един Приемо - предавателен протокол е необходимо, да се подпише и договор в който да се уточни че владението се предава на съответното лице.

Някой ще ме опровергае ли :)
firehunter
Нов потребител

опровержение

Мнениеот brainbench » 15 Окт 2007, 15:44

Напълно достатъчен е, ако предаващият владението го притежава за себе си към момента на предаването, защото никой не може прехвърли повече права, отколкото сам притежава.

Ако говорим за владение, в смисъл на ползване, тогава е необходимо да се учреди право на ползване върху недвижимия имот с нотариален акт. Учредителят трябва да е собственик.
brainbench
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 15 Окт 2007, 16:13

За да получите коректен отговор, моля изложете конкретно случая си.
От друга страна ще ми бъде любопитно да се запозная със съдържанието на: "Договор за уточняване, че владението върху недвижим имот, се предава на съответно лице".
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот firehunter » 16 Окт 2007, 16:13

Имам сключен договор за покупко-продажба на апартамент и Приемо-предавателен протокол.Срока за покупко-продажба е до 20 декември.Продавача ми е дал ключовете на апартамента и ми е дал изрично разрешение да си ползвам апартаментчето.
Приемо-предавателният протокол решава ли сега въпроса за владението?Притеснявам се да не би продавача после да ми иска наем за времето, за което съм бил в апартамента.
firehunter
Нов потребител

Мнениеот brainbench » 16 Окт 2007, 16:27

Няма основание да иска да му платите наем, тъй като вие сте в апартамента на отделно правно основание. Наемна цена се дължи само когато между страните има наемно правоотношение по договор за наем.

Протоколът, с който ви е позволено да ползвате апартамента е достатъчен.

Ако на 20 декември по ваша вина не сключите сделката, за която сте се договорили предварително, тогава, евентуално, продавачът може да предяви към вас иск за обезщетение за времето, през което сте ползвал жилището. Размерът на обезщетението се изчислява на база наемните цени на имотите в съответния район.
brainbench
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Окт 2007, 16:33

Би трябвало в този случай да имате писмен предварителен договор за покупко-продажба, където е записано ,че предаването на владението става след подписването на договора. Ако пък нямате , такъв договор имате право да се притеснявате, защото няма как да обвържите продавачът да прехвърли собствеността с нотариален акт.
Само не мога да си обясня, защо хората се решават на такава сериозна стъпка-купуване на недвижим имот без консултция с адвокат. Понякога евтиното излиза доста скъпо!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот firehunter » 17 Окт 2007, 15:51

Благодаря за отговорите.

Наистина допуснах една неточност.Не съм подписал договор, а е предварителен договор.Въпреки всичко, получих отговорите на въпроса :)

Консултирал съм се с адвокат.Не си мислете че не съм го направил :)

Относно Приемо-предавателният протокол - там никъде не е уточнено или записано, че ми е позволено да ползвам апартамента.

Адвоката ми каза, че е напълно достатъчен този протокол.

Е аз не съм много наясно с тези неща, ама когато нещо не е записано започвам да се притеснявам и да изпитвам недоверие!

Сърдечни поздрави за всички, които се включиха да помагат по темата.
firehunter
Нов потребител

Назад към Имотни казуси