Въпроса ми ако съм назначена по чл.111 при втори работодател за четири часов работен ден,колко е размера на платения ми отпуск от този работодател?
Благодаря предварително
- Дата и час: 28 Ное 2024, 20:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
платен отпуск при 4 часов работен ден
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
здравейте,
продължителността е 10 дни, при това вторият работодател не е длъжен да разрешава ползането му едновременно с отпуска по основния договор
продължителността е 10 дни, при това вторият работодател не е длъжен да разрешава ползането му едновременно с отпуска по основния договор
- sylvie
- Младши потребител
sylvie написа: здравейте,
продължителността е 10 дни, при това вторият работодател не е длъжен да разрешава ползането му едновременно с отпуска по основния договор.
Здравейте,
Ще си позволя да изразя несъгласие с този отговор, поради следните обстоятелства:
При така зададения въпрос
, се налага извода, че този работник притежава изискуемият 8 месечен трудов стаж, поради и което този елемент няма да се коментира по-долу.mariajuliana написа: ако съм назначена по чл.111 при втори работодател за четири часов работен ден,колко е размера на платения ми отпуск от този работодател?
Съгласно чл. 155 ал.4 КТ размерът на ОПГО е 20 дни. Видно от разпоредбата на чл. 22 ал.2 НРВПО, е че когато работникът работи при непълно работно време / както е в конкретния случай /, той има право на ПГО пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.
Следователно се налага да бъде изследвано обстоятелството, дали при работа на непълен работен ден при 4 часа, това време се признава за един ден трудов стаж и респективно ПГО да е в размер на 20 дни или се признава за 1/2 ден трудов стаж, при което ПГО да е с размер 10 дни.
Според чл. 355 ал.2 КТ вр. чл. 9 а.2 НТКТС, за един ден трудов стаж, се зачита, времето през което работникът е работил най-малко половината от установеното за него работно време.
Ето защо, въз основ ана тези законови разпоредби следва да се направи обоснован извод, че при работа на 4 часа - непълно работно време, този период през който работникът е престирал трудовата си сила се признава за 1 ден трудов стаж. От тук следва и второто, че ПГО / платен годишен отпуск / е с размер на 20 дни.
Между другото, отговорът, че ПГО е в размер на 10 дни може да се дължи на обстоятелството, че същия се бъркат понятия катотрудов стаж и осигурителен стаж. С извършената промяна през 2003 в КСО, , се прие, че 1 ден осигурителен стаж, в времето през което работникът е работил на пълен работен ден - 8 часа.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
анализът ви е правилен, но не отчитате, че цитираната наредба е приета в контекста на други законови норми за трудовия стаж, поради което (съгласно практиката на инспекция по труда, с която имам ужаса да работя) е ок наредбата да се тълкува по начина, по който посочих.
благодаря ви
благодаря ви
- sylvie
- Младши потребител
sylvie написа: ок наредбата да се тълкува по начина, по който посочих.благодаря ви
Здравейте,
Разпоредбите на наредбата не следва да се тълкуват, а да се прилагат точно и еднакво спрямо всички. Тълкуване се налага само и единствено, когато разпоредбата е неясна / арг. чл.46 ЗНА /, което в конкретния случай не е налице, тъй като както закона така и в наредбата ясно е посочено колко следва да бъде размерът на ПГО.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
май сте купонясвали доста в първи курс, когато се учи теорията на тълкуването но, хайде, в този форум има и далеч по-страшни неща от вашето его.
- sylvie
- Младши потребител
Уважаеми колега,
възхитителна е лекотата, с която давате юридически и лични квалификации, жалко е, че в "дупликата" Ви има само сарказъм, но не и обосновано оборване мнението на колегата.
Трудно ще ми бъде да "тълкувам" личната квалификация, която ангажира доста сложната психологичека материя на егото, и с много добро чувство Ви съветвам с повишено внимание и Вие да "тълкувате" не по- малко сложната трудовоправна материя.
Позволих си да се запозная с интересите Ви, доколкото те личат от постингите Ви във форума, и тъй като те са почти изцяло с трудово правна насоченост, повярвайте, от колегата, когото така смело контрирате, бихте могле да научите много, разбира се спазвайки необходимия за това тон.
Желая Ви успех.
възхитителна е лекотата, с която давате юридически и лични квалификации, жалко е, че в "дупликата" Ви има само сарказъм, но не и обосновано оборване мнението на колегата.
Трудно ще ми бъде да "тълкувам" личната квалификация, която ангажира доста сложната психологичека материя на егото, и с много добро чувство Ви съветвам с повишено внимание и Вие да "тълкувате" не по- малко сложната трудовоправна материя.
Позволих си да се запозная с интересите Ви, доколкото те личат от постингите Ви във форума, и тъй като те са почти изцяло с трудово правна насоченост, повярвайте, от колегата, когото така смело контрирате, бихте могле да научите много, разбира се спазвайки необходимия за това тон.
Желая Ви успех.
- irina_van
- Потребител
здравейте, о, адвокате на адвокатите благодарение на хора като вас, престоят тук става истински забавен. много ми харесва с каква лекота хората от форума се хващат на елементарни провокации, дори и на тези, които не са насочени срещу тях.
благодаря ви
благодаря ви
- sylvie
- Младши потребител
Абсолютно съм съгласна с Вас колега- провокациите са елементарни.
Идеята ми беше да отправя добронамерен съвет за колегиалност.
Тъй като забелязвам тенденция да "отговаряте" на всеки пост и с оглед желанието ми да не ангажираме колегите с "елементарни" реплики и дуплики Ви предлагам или да спрем до тук, или да си "общуваме" на "лични", за да може да не привличаме вниманието им към вече "мъртва" тема.
Благодаря за разбирането!
Идеята ми беше да отправя добронамерен съвет за колегиалност.
Тъй като забелязвам тенденция да "отговаряте" на всеки пост и с оглед желанието ми да не ангажираме колегите с "елементарни" реплики и дуплики Ви предлагам или да спрем до тук, или да си "общуваме" на "лични", за да може да не привличаме вниманието им към вече "мъртва" тема.
Благодаря за разбирането!
- irina_van
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|