здравейте.преди 30 години се включих в канализацията към улицата чрез друга канализация, като моята канализация минава през друг - трети имот и там ползва част от изградената преди това канализация на съседа ми , която също минава през този трети имот за да достигне до улицата. т.е. ползвам част от чужда канализациа ( на съседа ми), като тя е включена към неговата върху трети съседен имот. сега след 30 години този съсед понеже се скарахме, а и нямаме никакви споразумения предварителни за това че му ползвам канализацията( съгласи се може би поради факта че преди това му отстъпих място да си строи той върху него по устна договорка). сега той ми изпраща писмо чрез нотариус(нотариална покана) , да намеря специалист, който да изчисли колко пари му дължа за това ,че съм ползвал 30 години част от негова канализация,да му платя и да сключим евентуално договор да му плащам наем занапред. или да си правя нова канализация. по скоро иска второто а първото е натиск. спомена ми нещо за 1600 лв. да му платя за досегашния период. Въпроса ми е каквъв е реда за това, прав ли е , или мога на база давност да предявя някакви права върху тази част която ползвам 30 години(например 1/2 идеална част ), и може ли след изтичане на 30 дневния срок, който ми е дал да отиде и да разбие канализацията и да ме откачи , като трябва да копае в съседния имот където са съединени двете ако го пуснат третите съседи.или трябва да мине след 30 дневния срок през съдия изпълнител, с решение и т.н. и чак тогава да ме откачва ако е прав.въобще какви са неговите варианти и какви моите. не ми се иска да му отстъпвам ако може, но не ми се иска и да строя сега нова канализация. благодаря предварително за помоща. и последен въпрос - ако откажа да получа нотариалната покана - какво следва, ще спра ли процедурата,която съседа е решил да води.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 21:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
спешна помощ - съседа ми ще ме остави без канализация
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
спешна помощ - съседа ми ще ме остави без канализация
- lesen
- Младши потребител
Редът е уреден в Закон за устройство на територията:
Чл. 193. (1) Правото на прокарване на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура през чужди имоти се учредява с писмен договор между собствениците на поземлените имоти с нотариална заверка на подписите.(2) С договора по ал. 1 се придобива правото да се изгради и придобие собствеността върху отклонението от общата мрежа на техническата инфраструктура в чуждия имот.
(3) Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, правото на прокарване се учредява със заповед на кмета на общината.
(5) С прокарването на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура не могат да се влошават условията за застрояване на поземлените имоти, да се препятства установеният начин на трайно ползване на поземлените имоти и да се засягат разрешени строежи или съществуващи сгради, освен ако това не е изрично уговорено между собствениците с договора по ал. 1.
(7) Разрешение за строеж на отклоненията от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се издава на титуляря на учреденото право по ал. 1, 3 и 4.
(8) Цената на учреденото право по ал. 3 и 4 се определя по реда на чл. 210 и се заплаща преди издаване на заповедите по ал. 3 и 4.
(9) Договорът по ал. 1 и заповедта по ал. 3 се вписват в имотния регистър по партидата на поземления имот, който се обслужва от учреденото право да се прокарат отклоненията от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и по партидата на поземления имот, през който са прокарани отклоненията от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.
Чл. 210. (1) Изготвянето на оценки и определянето на размера и изплащането на обезщетения в изрично предвидените в закона случаи се извършват по пазарни цени, определени от комисия, назначена от кмета на общината.
(2) Кметът нарежда служебно или въз основа на искане на заинтересуваните лица определянето на обезщетения или оценка от комисията.
Чл. 193. (1) Правото на прокарване на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура през чужди имоти се учредява с писмен договор между собствениците на поземлените имоти с нотариална заверка на подписите.(2) С договора по ал. 1 се придобива правото да се изгради и придобие собствеността върху отклонението от общата мрежа на техническата инфраструктура в чуждия имот.
(3) Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, правото на прокарване се учредява със заповед на кмета на общината.
(5) С прокарването на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура не могат да се влошават условията за застрояване на поземлените имоти, да се препятства установеният начин на трайно ползване на поземлените имоти и да се засягат разрешени строежи или съществуващи сгради, освен ако това не е изрично уговорено между собствениците с договора по ал. 1.
(7) Разрешение за строеж на отклоненията от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се издава на титуляря на учреденото право по ал. 1, 3 и 4.
(8) Цената на учреденото право по ал. 3 и 4 се определя по реда на чл. 210 и се заплаща преди издаване на заповедите по ал. 3 и 4.
(9) Договорът по ал. 1 и заповедта по ал. 3 се вписват в имотния регистър по партидата на поземления имот, който се обслужва от учреденото право да се прокарат отклоненията от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и по партидата на поземления имот, през който са прокарани отклоненията от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.
Чл. 210. (1) Изготвянето на оценки и определянето на размера и изплащането на обезщетения в изрично предвидените в закона случаи се извършват по пазарни цени, определени от комисия, назначена от кмета на общината.
(2) Кметът нарежда служебно или въз основа на искане на заинтересуваните лица определянето на обезщетения или оценка от комисията.
"Подсъзнанието може всичко"
- dil_d
- Младши потребител
да но въпросът ми беше след 30 години може ли да поиска тези неща които ми е писал в поканата. след като толкоз години не е оспорвал, и аз сам ползвал тази канализациа, не ми ли дава некакви права по давност. макар 4е аз не знам разполага ли и той с документи за собственост на канализациата, негова ли е, кой я е строил преди 50 години,иили чрез двама свидетели той ще доказва че е негова собственост.предполагам 4е преди да ме откачи требва да мине през съд и там да доказва горното. а аз ми трябва да знам предварително горедолу какво мога да спечеля , за да знам дали да се инатя или да му се нагодя и той да ме опъне
- lesen
- Младши потребител
С тези и всички последващи въпроси - ДИРЕКТНО при АДВОКАТ !...
БРАВО,БРАВО. 4е за какво ни е форума тогава. ,кой каквито въпроси има - директно бегай при адвокат. ако слушаме KCN дайте да закрием форума и всеки поедени4но да се спасява при адвокат. форума е за да има дискусия и да се стигне до правилното съждение.
БРАВО,БРАВО. 4е за какво ни е форума тогава. ,кой каквито въпроси има - директно бегай при адвокат. ако слушаме KCN дайте да закрием форума и всеки поедени4но да се спасява при адвокат. форума е за да има дискусия и да се стигне до правилното съждение.
- lesen
- Младши потребител
Re: спешна помощ - съседа ми ще ме остави без канализация
lesen написа:здравейте.преди 30 години се включих в канализацията към улицата чрез друга канализация, като моята канализация минава през друг - трети имот и там ползва част от изградената преди това канализация на съседа ми , която също минава през този трети имот за да достигне до улицата. т.е. ползвам част от чужда канализациа ( на съседа ми), като тя е включена към неговата върху трети съседен имот. сега след 30 години този съсед понеже се скарахме, а и нямаме никакви споразумения предварителни за това че му ползвам канализацията( съгласи се може би поради факта че преди това му отстъпих място да си строи той върху него по устна договорка). сега той ми изпраща писмо чрез нотариус(нотариална покана) , да намеря специалист, който да изчисли колко пари му дължа за това ,че съм ползвал 30 години част от негова канализация,да му платя и да сключим евентуално договор да му плащам наем занапред. или да си правя нова канализация. по скоро иска второто а първото е натиск. спомена ми нещо за 1600 лв. да му платя за досегашния период. Въпроса ми е каквъв е реда за това, прав ли е , или мога на база давност да предявя някакви права върху тази част която ползвам 30 години(например 1/2 идеална част ), и може ли след изтичане на 30 дневния срок, който ми е дал да отиде и да разбие канализацията и да ме откачи , като трябва да копае в съседния имот където са съединени двете ако го пуснат третите съседи.или трябва да мине след 30 дневния срок през съдия изпълнител, с решение и т.н. и чак тогава да ме откачва ако е прав.въобще какви са неговите варианти и какви моите. не ми се иска да му отстъпвам ако може, но не ми се иска и да строя сега нова канализация. благодаря предварително за помоща. и последен въпрос - ако откажа да получа нотариалната покана - какво следва, ще спра ли процедурата,която съседа е решил да води.
Оставям настрана другите ви взаимоотношения.
Проблемът с канализацията е въпрос на сервитутно право.
За съжаление за сервитутите в действащото ни право има не една разпоредба в различни закони.
Но и сервитута - като вид особено вещно/облигационно (няма единно становище в доктрината) право подлежи на придобиване по давност - въпрос на доказване.
И аз като преждеговорившите трябва да ви кажа - търсете квалифицирана помощ
Без запознаване с документите, с коите разполагате - всякакви книжа от времето, когато е прокарана канализацията,съответните скици от подземния кадъстър и прочее и прочее, не е възможно да ви се окаже необходимата правна помощ онлайн
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
благодаря.след щателното поредно прочитане на поканата разбрах че той съседа иска да му платя канализацията(материали и труд) който той е похарчил,оценено от вещо лице плюс наем за 30 години. т.е. стойноста на канализацията плюс наем. че аз като му платя цялата канализация - не трябва ли да стана аз собственик. иска да сключим споразумение и занапред да му плащам наем. че аз не сам сигурен дали е първо собственик че да му плащтам на него за в бъдеще ако се съглася. да плащам нещо за назад за мен е абсурд
- lesen
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|