начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Право на обещетение по чл.326

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на обещетение по чл.326

Мнениеот felipe » 08 Окт 2007, 11:55

Напуснах работа на основание чл. 326 ал. 1. и 2.(изработих си 30 дневното предизвестие).
Въпроса ми е -мога ли да се регистрирам като безработен и имам ли право да получавам обезщетения като безработен?
В кодекса на труда не намерих информация по въпроса.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
felipe
Нов потребител

Re: Право на обещетение по чл.326

Мнениеот ivankavrakov » 08 Окт 2007, 12:06

Вместо да си губите времето с ровичкане в закони и нет-форуми, си съберете необходимите документи и посетете най-блиското до Вас Бюо по труда. И там работят хора. Това им е работата - да дават информация за подобни случаи.
А иначе можете да получавате обезщететие за безработен.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот felipe » 08 Окт 2007, 12:23

:D Е, сега приятелю...ама аз от там се връщам(Бюро по труда)...обикалях и МОЛИХ за информация...нъц,пред всяка врата има по 100 роми,изнервени служителки,незаинтересованост...знаеш как е...един казва едно,друг друго...дадоха ми час и дата за регистрация на 17.10...няма нищо лошо да получа каква и да е информация по случая,която ще ми е от полза преди да се регистрирам.
Със здраве...
felipe
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 08 Окт 2007, 15:54

Улучил си момента на прекратяване на тр. договори на заетите в селското стопанство.
Чети Кодекс за сациално осигуряване, Глава четвърта.
"А" ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА (НОВА - ДВ, БР. 1 ОТ 2002 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2002 Г.)
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот felipe » 08 Окт 2007, 16:25

:D Кое по -точно да чета
Право на парично обезщетение за безработица

Чл. 54а. (1) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., бр. 105 от 2006 г.) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за всички осигурени социални рискове най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в съответното териториално поделение на Агенцията по заетостта;
2. (изм., бр. 105 от 2006 г.) нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.

(3) (Предишна ал. 2, ДВ - бр. 105 от 2006 г. ) Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.

(4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ - бр. 105 от 2006 г. ) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението по ал. 3 е подадено в 3- месечен срок от тази дата. Ако заявлението е подадено след този срок по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща за периода по чл. 54в, намален със закъснението.

(4) (Отм., ДВ, бр. 112 от 2003 г.)

(5) Редът за отпускане и изплащане на паричните обезщетенията за безработица се урежда от Министерския съвет по предложение на Националния осигурителен институт.

Според мен имам право,отговарям на всички изисквания...проблема е че никъде не мога да намеря дали има значение ,че съм се оказал безработен по чл.326 примерно...защото едната от служителките ми заяви че имам право на 4 месеца по 90лв...къде е упоменато това и каква е връзката му с моя случай?
felipe
Нов потребител

Мнениеот rts » 09 Окт 2007, 10:01

На основание чл.54б, ал.3 от КСО (трудовия Ви договор е прекратен по Ваше желание или с Ваше съгласие), имате право на обезщетение за оставане без работа в продължение на 4 месеца по минималния размер (90лв.-определен в Закона за бюджета на ДОО за 2007г.)
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право