начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

почивка по време на стачка???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

почивка по време на стачка???

Мнениеот fester1 » 24 Сеп 2007, 15:39

Никога не ми е хрумвало, че може да изникне такъв въпрос, но все пак: имат ли право стачкуващите на законоустановената си почивка при положение, че са на работните си места?
За мен въпроса е абсурден. След като не полагат труд каква почивка?
Но все пак... :roll: :roll: :roll:
Не съм учител, не бързайте да ме упреквате :lol: :lol: :lol:
fester1
Потребител

Мнениеот g.atanasova » 24 Сеп 2007, 16:30

Днес вече ме питаха :D Смешно наистина...
Може и да не съм права, но си мисля, че следва да ползват почивки. ЗУКТС казва, че "Докато трае стачката, работниците са длъжни да бъдат в предприятието през установеното за тях работно време ." А установеното за тях работно време е онова, което е фиксирано в трудовия договор и чието разпределение е регламентирано в правилника за вътрешния трудов ред. Почивките пък от своя страна не се включват в работното време (КТ). При това положение, позволявам си да мисля, че те са длъжни да присъстват на работното си място в установеното за тях чрез правилника работно време, т.е. да си ползват почивките.
Ама от друга страна пък, като не работят, от какво си почиват?!
:lol: :wink:
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот zapetaia » 25 Сеп 2007, 15:09

Ехееееееее!
Браво!
Намерихте за какво да се хванете!
Имали ли право стачкуващите на почивка по време на стачка... Ха- ха.
zapetaia
Младши потребител

Мнениеот fester1 » 28 Сеп 2007, 12:55

Zapetaia, аз не съм "се хванал" за този въпрос. Той е съвсем конкретно поставян и то неведнъж. Абсурден е и затова не съм предполагал, че може да възникне, но явно може. А право на почивка се оказа, че имат. :? Голяма веселба... :lol: :lol: :lol:
fester1
Потребител

Мнениеот tochica » 04 Окт 2007, 14:40

Здравейте, аз пък съм учител. От понеделник в училището, в което работя ще започне ефективна стачка и както винаги се опитват да ни обвият в информационна мъгла. При поставените ни условия, горе-долу при посещение до тоалетна ще бъдем вече в нарушение, така че въпросът с почивката няма за какво да се коментира. По-скоро аз имам въпрос:
Как се тълкува "работниците са длъжни да бъдат в предприятието ..." (чл.12 от ЗУКТС)?
Колективът ни е от около 50 учители, очаква се да стачкуват около 40 човека и ни се налага изискване да не напускаме учителската стая - помещение от около 40 кв.м. за т.нар. работно време от 8 часа!
tochica
Нов потребител

Мнениеот nevena_kovacheva » 04 Окт 2007, 15:27

А имат ли право на възнаграждение стачкуващите? Сега плашат учителите, че няма да им се заплатят дните, през които са стачкували.
nevena_kovacheva
Младши потребител

Мнениеот tochica » 04 Окт 2007, 15:45

стачкуващите, разбира се, нямат право на възнаграждение. това е уточнено в ЗУКТС, то иначе кой ще работи в тая страна :D . В закона си пише:
" Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работникът не получава трудово възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка е преустановил изпълнението на трудовите си задължения. ...."
tochica
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 04 Окт 2007, 17:10

И понеже не съм се задълбавала в материята, а явно тук има вещи хора, два въпроса и от мен, така на "прима виста".
1. Заплати не получават , а осигуровки? Ще се дължат ли, при положение ,че нямат трудов доход, но правоотношението си съществува?
2. Ами , ако някой пострада в трапаната в учителската стая, това трудова злополука ли ще се брои? :roll:
Ако ми остане време утре, ще се занимая с това.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tochica » 04 Окт 2007, 17:22

без да съм юрист, струва ми се, че би трябвало по време на стачки да се дължат осигуровки, защото в
чл. 18 (4) пише:(4) Времето на участие на работниците в законна стачка се зачита за трудов стаж.
tochica
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 05 Окт 2007, 10:19

Sunrise, тъй като напоследък ми се наложи да се "специализирам" в ЗУКТС, на въпросите:
1.Чл. 18, ал. 3 ЗУКТС
2.Чл. 14 ЗУКТС :wink:
fester1
Потребител

Назад към Трудово право