начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Няколко питания

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Няколко питания

Мнениеот ivanvazov » 26 Сеп 2007, 10:49

Здравейте! Накратко ще обясня каква е ситуацията ми, ако можете да помогнете ще съм много благодарен. Работя в една фирма от 3 месеца и малко. По обичайната практика работодателят ми ме осигурява на минималната заплата, но в същност ми плаща повече. Искам да изтегля кредит от банка, за което ми трябва справка-декларация за месечния доход, която трябва да се издаде от работодателя. Знам, че според чл. 128 от Кодекса на Труда имам право да получаизвлечение от ведомостите за заплатите (но не знам в какъв срок трябва да ми издаде справката). Въпреки това работодателят отказва да ми издаде справка за реалната заплата, а само за минималната, на която ме осигурява. Как мога да процедирам в такъв случай?
Второто ми питане е за осигуровките, които ми внася. В интернет намерих "Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и класове професии" Приложение №1 към чл.8 т.1 (но не знам точно за кое се отнася). Според него би трябвало да ме осигурява на 360 лева (защото длъжността ми е клас 3, според НКПД, а той ме осигурява за клас 9). Кодът по НКИД, записан в трудовият ми договор е 51.84. Въпросът ми е следният : Задължен ли е работодателят да ме осигурява според въпросното Приложение №1 към чл. 8 т.1 и ако "да", как мога да търся правата си?
Предварително благодаря на всеки отзовал се. Всяка допълнителна информация ще ми бъде от полза.
ivanvazov
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 26 Сеп 2007, 15:55

ЗДРАВЕЙТЕ!
Вашият случай е често срещан в практиката и е напълно обяснимо, че работодателят Ви отказва да Ви издаде справка за реално получените от Вас доходи, като в случая въпросът не опира толкова до срока, в който да Ви я издаде /такъв по КТ не е определен, но следва да се разбира като разумен срок, необходим за изготвяне на документите след поискването от страна на работника/, а до това, че при издаване на документ, в който фигурира реално получената от Вас заплата, а не тази, която формално е уговорена в ТД респ. изплащана според счетоводните документи във фирмата, за въпросния работодател могат да възникнат неприятности със съответните държ. органи (най-вече НАП и НОИ), защото пот ози начин всъщност се укриват данъци (а и вноски за осигуровки). Така че не очаквайте той да Ви издаде такъв документ.
Според мен вариантът Ви е да говорите с шефа си и ако той е съгласен да си сключите допълнително споразумение по чл.119 от КТ (или пък той "да Ви увеличи" едностранно заплатата - това може да го направи), но тогава първо ще Ви обясни каква част от "новото" Ви трудово възнаграждение ще отиват за данъци и осигуровки и съответно - каква част от тези осигуровки ще плащате Вие. Това е мотивът да се уговаря по-ниско възнаграждение по трудов договор, а да се изплаща по-високо - просто се плаща по-нисък размер за осигурителни вноски и за данъци (вкл. и от страна на работника). Ако искате направете това.

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот ivanvazov » 26 Сеп 2007, 18:35

Цялата картинка с откриването на данъци ми е пределно ясна. Въпросът е, че според КТ той е длъжен да ми издаде въпросната справка, а отказва да го направи. Какви са мотивите му за това, въобще не ме интересува. Въпросът ми е какъв е законният ред да си търся правата в този случай?
ivanvazov
Нов потребител

Re: Няколко питания

Мнениеот maria_mm » 27 Сеп 2007, 14:58

ivanvazov написа:работодателят ми ме осигурява на минималната заплата, но в същност ми плаща повече. Знам, че според чл. 128 от Кодекса на Труда имам право да получаизвлечение от ведомостите за заплатите .

А според Вас дори и да получите копие от ведомостите за заплати, какви заплати ще са начислени там?
Естествено заплатата на която Ви осигурява.
Т.нар. " вътрешни ведомости ", в които са отразени действително получените заплати, са черно счетоводство и са си само за консумация от работодателя. Който и проверяващ орган / НАП, ИТ.../ да отиде, ще получи за проверка ведомостите за заплатите на които сте осигурен.
А всъщност на колко места се подписвате като получавате заплата?
maria_mm
Младши потребител

Мнениеот maria_mm » 27 Сеп 2007, 15:09

Е, да де точно това имам предвид. Не може да докаже, че получава по-голяма заплата.
maria_mm
Младши потребител

Мнениеот rts » 27 Сеп 2007, 15:22

Искате да си търсите правата ... А като се подписвахте на трудовия си договор, не го ли прочетохте ? Вашите права са само тези, които произтичат от подписания трудов договор. (в противен случай, докато си търсите правата, можете да си навлечете обвинение за съучастие в престъпление, или да бъдете обвинен отделно за укриване на доходи и неплащане на дължими данъци и осигуровки)
rts
Активен потребител

Мнениеот ivanvazov » 27 Сеп 2007, 15:37

KCN_kg написа:Без значение е - може да се подписва и само на ведомостите за заплатите на които е осигурен , а за "черните " суми- изобщо да не се подписва !... И това е също абсолютна практика ...

точно там е разковничето. НЕ се подписвам на ведомостите за запалтите, а САМО за получените "Черни" суми. @rts, трудов договор НЕ съм подписвал. Предполагам, работодателят се е подписал вместо мен. Единствено подписах някакъв вътрешнофирмен документ, озаглавен "Предложение за работа", в който са описани реалните условия, на които съм назначен. Въпросният документ е подписан от работодателя. Трудовият договор ми беше предоставен три месеца след започване на работа и то защото аз си го поисках.
ivanvazov
Нов потребител

Мнениеот maria_mm » 27 Сеп 2007, 15:46

Какво занчи "реалните условия", в частта за заплащането?
maria_mm
Младши потребител

Мнениеот ivanvazov » 27 Сеп 2007, 17:55

maria_mm написа:Какво занчи "реалните условия", в частта за заплащането?

Основна заплата + бонусите към нея.
ivanvazov
Нов потребител

Назад към Трудово право