[[size=9]quote="policai"][quote="BaronaЗа 4 години не е възможно да добиеш дори и бегла представа за работата в "системата". Пък и това е повече от някаква работа, това е специфичен занаят и определено си е вид призвание и далеч не е за всеки, пък ако и да е завършил Сорбоната...[/quote][/size]
Нещо си се объркал....Абсурдно е да говориш за занаят и призвание.
1. Няма реално дознание, има пол. началници трупащи актив и картони и прокурори, които стоят по кабинетите.
2. Срещу отбора адвокати стои дознател ( често голобрадо момче или млада жена, която си гледа към часовника дали няма да закъснее да вземе детето от градината...) и прокурор, който е на държавна заплата и е от 9 до 17ч.
3.......и т.н и т.н.
Второ, за две години разследване на тежки престъпления добих съвсем реална представа за нещата. Да- в системата има кадърни оперативни, има хора, които ще останат приятели за цял живот. Но има и много издигнали се псевдополицаи, бивши инженери, физици, химици и пр. А системата толерира именно такива....
САЩ- прочети малко практика от дела водени в големите щати- Калифорния, Ню Йорк ( този дето е Сиатъл, за уточнение и т.н. ) Там има полицейско разследване, истинско, реално с водещ дедектив, а не уплашени дознатели, стресирани ППД и оперативни, които си носят пистолетите за украса и берат срам от унижението на мутри, политици и пр.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 20:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мотивация за работа в МВР ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
51 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Не знам каква е мотивацията на новопостъпващите дознатели.Сигурен с9ъм,че причините за това вариват от "няма къде другаде" до най-чисто желание да бъдеш полезен.Сигурен съм също така,че много скоро разбират какво ги чака и каква цена трябва да платят.За това,че битовите условия са на кота нула,че си купуват РС-тата,консумативите,че ги командват в повечето случаи,хора които разбират от право,точно толкова колкото глух по рождение от музика няма да говорим.
Дознателите,както цялата ни правна система е заложник на политиците.Имаме си наш опит,който според мен показа,че е ефективен-така както беше организирано Главно следствено управление към МВР.Следователите бяха обособени в самостоятелни отдели подчинени само на началник отдел "Следствен".Областният МВР началник имаше само дисциплинарна власт относно облекло,работно време.Но честно казано не знам някой следовател да е пострадалал затова.Районните началници пък нямаха никаква власт над тях.През следователите минаваха всички преписки преди образуването на дела.Те преценяха дали има смисъл да се обрават дела,достатъчно ли са материалите и ако да си образуваха делата.Имаха оперативна и процесуална свобода.Прокуратурата пак си беше ръководител на предварителното производство ,но следователите имаха по-голяма както казах процесуална свобода.Нека колегите дознатели само да си представят,че началници без юридическо образование няма как да им нареждат,че могат да изискват и ОР си попълват преписките с необходимите материали,че няма за най-малкото нещо да бягат до прокуратурата и т.н.Затова казвам,че моделът е ясен с едно допълнение.Тези хора да получават заплати като МАГИСТРАТИ,защото те са последни от полицейската верига и първи от съдебната.Те трябва да оправят всички бакии на полицаите и да смелят така материалите,че следващите без голям тормоз да могат да го преглътнат.
Политиците трябва да признаят,че са сбъркали и поправят грешката си.Не съм опитимист,че това ще стане.
Дознателите,както цялата ни правна система е заложник на политиците.Имаме си наш опит,който според мен показа,че е ефективен-така както беше организирано Главно следствено управление към МВР.Следователите бяха обособени в самостоятелни отдели подчинени само на началник отдел "Следствен".Областният МВР началник имаше само дисциплинарна власт относно облекло,работно време.Но честно казано не знам някой следовател да е пострадалал затова.Районните началници пък нямаха никаква власт над тях.През следователите минаваха всички преписки преди образуването на дела.Те преценяха дали има смисъл да се обрават дела,достатъчно ли са материалите и ако да си образуваха делата.Имаха оперативна и процесуална свобода.Прокуратурата пак си беше ръководител на предварителното производство ,но следователите имаха по-голяма както казах процесуална свобода.Нека колегите дознатели само да си представят,че началници без юридическо образование няма как да им нареждат,че могат да изискват и ОР си попълват преписките с необходимите материали,че няма за най-малкото нещо да бягат до прокуратурата и т.н.Затова казвам,че моделът е ясен с едно допълнение.Тези хора да получават заплати като МАГИСТРАТИ,защото те са последни от полицейската верига и първи от съдебната.Те трябва да оправят всички бакии на полицаите и да смелят така материалите,че следващите без голям тормоз да могат да го преглътнат.
Политиците трябва да признаят,че са сбъркали и поправят грешката си.Не съм опитимист,че това ще стане.
- vanvan
- Младши потребител
Мотивацията за постъпващите в МВР е само една - като няма къде другаде да ме вземат и като не ставам за нищо друго, що пък да не взема да стана милицай.
- Josif_Dzhugashvili
- Младши потребител
Josif_Dzhugashvili написа:Мотивацията за постъпващите в МВР е само една - като няма къде другаде да ме вземат и като не ставам за нищо друго, що пък да не взема да стана милицай.
Това, ако позволите, другарю Сталин /ако правилно чета ника Ви/, беше твърде остро! Но пък всеки има право на мнение ...
-
ianeva - Потребител
Явно всички милицаи са много заети да разкриват и разследват крупни и общественозначими престъпления, извършени от общественоизвестни и нагли злодеи. Всъщност, как можах да забравя, та ние всички злодеи сме ги вкарали в затворите и арестите, та затова вече ловим безсрамните експерти позволили си да изкажат експертното си мнение.
- Josif_Dzhugashvili
- Младши потребител
Стари вицове използвате, другарю! Едно време лафът беше "Който не става за таксиджия, отива милиционер".
- Gabi1
- Потребител
Josif_Dzhugashvili написа:Явно всички милицаи са много заети да разкриват и разследват крупни и общественозначими престъпления, извършени от общественоизвестни и нагли злодеи. Всъщност, как можах да забравя, та ние всички злодеи сме ги вкарали в затворите и арестите, та затова вече ловим безсрамните експерти позволили си да изкажат експертното си мнение.
Ако това е по повод на моя постинг, то дълбоко грешите! И ако сте такъв експерт, уважаеми генералисимус, вече щяхте да сте разбрали, че съм доста далеч от полицаите Както и да е ...
-
ianeva - Потребител
Gabi1 написа:Стари вицове използвате, другарю! Едно време лафът беше "Който не става за таксиджия, отива милиционер".
Да това е като "Защо са направили FIAT" отговор - "За да може и на OPEL да се казва кола"
- Clavdivs.
- Потребител
51 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Административно право
|
|