начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

комисионна на агенция

Казуси за недвижими имоти

комисионна на агенция

Мнениеот princesa » 20 Сеп 2007, 19:43

Здравейте, извинявам се за въпроса но имам следния проблем.
Подписала съм предварителен договор за покупка на имот в агенция.Оказа си , че агенцията не е проверила документите на продавачите, които се оказаха неизрадни, а аз съм платила капаро на продавача и капаро на агенцията/ за нищо/ . Сделката може би ще стане но след като ние в качеството си на продавачи си поготвихме нашите документи , а оказа се и продавача сам си е изготвял документите . Мога ли да си финализирам сделката без участието на агенцията , която за нищо не е свършила и длъжна ли съм да им дам остатъка от комисионната.
Благодаря ви предварително!
princesa
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 21 Сеп 2007, 09:00

Така никой нищо не може да Ви каже-трбява да отидете при адвокат и да покажете договора с агенцията който сте подписали за посредничеството.
Ако смятата, че са нарушили клаузи, то може да имате клауза за разваляне, неустойки и т.н. от които да се възползвате.
Според тези клаузи може да се прецени какво да правите и кое е най-добро за Вас.
Доколкото съм работил с агенции винаги поставят клауза, че щом се стигне до крайна сделка с тяхно посредничество то дължите комисионната. Все пак всичко казано дотук е от моя практика. Без договорът нищо не е окончателно.
Друго което се сещам е да искате намаляване на комисионната.
А да си сключите сделка без посредник можете, но винаги има клауза, че независимо от това пак дължите комисионната.
Консултирайте се с адвокат, за да отправите надлежен документ до агенцията, с който да поискате разваляне на договор или намаляване на дължимото. За разваляне не вярвам, че имате основания съдейки от прочетеното.
pitasht
Активен потребител

Re: комисионна на агенция

Мнениеот paradise » 21 Сеп 2007, 14:02

princesa написа:Здравейте, извинявам се за въпроса но имам следния проблем.
Подписала съм предварителен договор за покупка на имот в агенция.Оказа си , че агенцията не е проверила документите на продавачите, които се оказаха неизрадни, а аз съм платила капаро на продавача и капаро на агенцията/ за нищо/ . Сделката може би ще стане но след като ние в качеството си на продавачи си поготвихме нашите документи , а оказа се и продавача сам си е изготвял документите . Мога ли да си финализирам сделката без участието на агенцията , която за нищо не е свършила и длъжна ли съм да им дам остатъка от комисионната.
Благодаря ви предварително!

Интересно....само искам да ви предупредя, че ако сте сключили договор за поръчка с някоя от големите агенции, то вероятността да им търсите отговорност е почти нулева. Работила съм в такава и Ви уверявам, че страшно добре си изпипват договорите, независимо какви са...това че продавачите са неизрядни, не значи че агенцията не си е свършила работата, все пак трудно е да докажете, че брокерът Ви е знаел за нещо нередно и не Ви го е казал?! :lol: Не ви съветвам да заобикаляте агенцията, още повече когато има нещо нередно по документите....не че не можете да го направите, но...не е във Ваш интерес! Консултирайте се с адвокат, но не виждам какво толкова ще Ви каже...много от сделките,особено със старо строителство, са проблемни..но това не е болка за умиране :lol:
Успех!
paradise
Младши потребител

Назад към Имотни казуси