начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

болничен лист

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

болничен лист

Мнениеот veselina_nn » 09 Авг 2007, 14:25

Здравейте, имам следния проблем: имах бременна служителка, която не се яви на работа около седмица без никакво предупреждение. След около 10 дни се обади че е заминала за Англия и там ще остане да роди детето. Ние междувременно прекратихме договора й по взаимно съгласие. Но след още седмица тя изпрати нейни познати да ни уведомят че ще донесат болничен за 45 дни преди раждането и искат да го обработим и да изтегли болничните въпреки че не е в страната и болничният е фалшив.
Въпроса ми е следния как да постъпим, може ли да откажем да приемем болничния. Тя настоява че ще го изпрати и си иска болничните. От нои ни казаха че няма право на болничен щом не е в страната.
Моля посъветвайте ме.
Благодаря предварително.
veselina_nn
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 10 Авг 2007, 12:10

Болничните се изплащат по реда на КСО. Това не е тема за този форум , а във форума за осигурително право.
genius75
Потребител

Мнениеот genius75 » 10 Авг 2007, 12:11

Днес съм добър.
Обжалвайте болничния лист.
genius75
Потребител

Мнениеот pitasht » 10 Авг 2007, 15:18

Мисля, че има ред по който може да бъде обзсилен болничния лист. Може би напишете писмено до РУСО ,че Ви е известно, че лицето е в чужбина и имате съмнения за истинността на болничния. Май те правеха няккави проверки и обезсилваха болничния, но не съм много сигурен.
А и не забравяйте да прекратите трудовия й договор и да го регистрирате в НАП, за да нямате повече неприятности. Щом е прекратен трудовият договор тя ще има отношения с РУСО и няма да се налага да минава през вас. Така ще си осигурите спокойствие.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот genius75 » 10 Авг 2007, 15:53

обжалват се по реда на чл.112 от Закона за здравето. Ай от мен да мине.
genius75
Потребител

Рискове

Мнениеот kinshasa » 16 Сеп 2007, 12:13

lyutiyat написа:И кажете на шефовете си да си назначат юрисконсулт !

Форума не е благотворително дружество " за бизнесмени, които гледат да минат " тънко " !...

Това са рисковете на професията. Приятен ден колега.
kinshasa
Потребител

Re: болничен лист

Мнениеот prnedev » 16 Сеп 2007, 17:13

veselina_nn написа:Ние междувременно прекратихме договора й по взаимно съгласие.

Как става този номер? Чисто технологично питам... Тя в Англия и просто прекратявате ТД по взаимно съгласие. Тази служителка знае ли, че е "уволнена по взаимно съгласие"?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 18 Сеп 2007, 08:24

И защо болничният лист според Вас е фалшив? 45 дни преди термина , жената е нетрудоспособна. А и няма термин "фалшив" . Какъв документ е с невярно съдържание ли , неистински ли?
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право