начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос за наследници

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за наследници

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 04:02

Здравейте!
Интересува ме дали починалата съпруга се явява наследник на майката на починалия преди нея съпруг и ако е възможно да ми кажете къде в закона за наследството е опоменато това.
Също искам да знам дали съпругата на починалия си съпруг(която е жива) се явява негов наследник.
Какво трябва да се направи в случай, че живата съпруга е пропусната в акт за наследници?

Моля за бърз отговор!
Последна промяна barobgb на 16 Сеп 2007, 12:07, променена общо 1 път
barobgb
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Сеп 2007, 08:38

На първия въпрос - не, на втория - да, на третия - предполагам, че трябва да се поиска ново удостоверение за наследници, а ако се заинатят (което не ми се вярва), да се доказва с други средства, където е необходимо.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 11:14

Моля за извинение, просто трябва да знам в понеделник като отида в общината какво да им обяснявам
Благодаря за отговорите
Опитах да направя една схема, която да внесе малко яснота.

Изображение

Имотът е реституиран през 2000г. Кои от лицата в схемата се явяват наследници на Ласка?

Благодаря предварително.
barobgb
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Сеп 2007, 12:23

Според инфото, което си дал:
Наследник на Ласка е Кольо.
Наследници на Кольо са Кичка, Цонка, Огнян и Борко - първите двама имат по 1/3, а вторите двама - по 1/6.
Наследници на Кичка са Цонка с 1/2 и Огнян и Борко с по 1/4.
Дробите, които давам, се отнасят към наследството на прекия наследодател.
За земите на Ласка трябва да се получи, като преизчислиш, общо 1/2 за Цонка и по 1/4 за Борко и Огнян. Маргарита не играе. Тя е наследница на Минчо, но нито Минчо (защото е починал по-рано), нито Маргарита са наследници на Кольо.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 12:59

portokal написа:Според инфото, което си дал:
Наследник на Ласка е Кольо.
Наследници на Кольо са Кичка, Цонка, Огнян и Борко - първите двама имат по 1/3, а вторите двама - по 1/6.
Наследници на Кичка са Цонка с 1/2 и Огнян и Борко с по 1/4.
Дробите, които давам, се отнасят към наследството на прекия наследодател.
За земите на Ласка трябва да се получи, като преизчислиш, общо 1/2 за Цонка и по 1/4 за Борко и Огнян. Маргарита не играе. Тя е наследница на Минчо, но нито Минчо (защото е починал по-рано), нито Маргарита са наследници на Кольо.

В нотариалния акт Ласка е собственик на имотите. При положение, че Кольо е починал преди Кичка, Кичка наследник ли е на Ласка? Защото Маргарита е в абсолютно същото положение, но не получава нищо? (в схемата съм написал кой кога е починал - изглежда че това също е от значение)
barobgb
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Сеп 2007, 13:06

Изобщо не е в същото положение.
Мъжът на Маргарита е починал преди наследодателя си, от когото би получил нивите, а мъжът на Кичка - след.
Мъжът на Кичка е наследник на Ласка, мъжът на Маргарита не е наследник на Кольо (нито на Ласка).
Кичка наследява Кольо. В това число и онова, което Кольо би получил като наследник на Ласка.
Маргарита наследява Минчо, но Минчо НЕ Е наследник на Ласка и Кольо.
В това е разликата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 13:40

portokal написа:Изобщо не е в същото положение.
Мъжът на Маргарита е починал преди наследодателя си, от когото би получил нивите, а мъжът на Кичка - след.
Мъжът на Кичка е наследник на Ласка, мъжът на Маргарита не е наследник на Кольо (нито на Ласка).
Кичка наследява Кольо. В това число и онова, което Кольо би получил като наследник на Ласка.
Маргарита наследява Минчо, но Минчо НЕ Е наследник на Ласка и Кольо.
В това е разликата.

мерси за информацията
barobgb
Нов потребител

Назад към Имотни казуси