Имам въпросче, касаещо приложението на два нормативни акта, които си противоречат:
Съгласно чл. 8, ал. 1 от Инструкция 2 / 29.07.1994, която най-кратко се отнася до правоспособността на учителите директорите могат да сключват трудови договори с неправоспособни учители, но само при условие, че са срочни и до явяване на правоспособен кандидат. Дотук добре обаче възникават следните въпроси, на които аз предлагам свое си тълкуване:
1.Такова животно като "явяване на правоспособен кандидат" като основание за прекратяване на трудов договор не съществува в КТ. Според мен тогава договорите следва да се сключват при условията на чл. 68, ал. 4 КТ и да се прекратяват по чл. 325, т. 3 КТ.
2.Това добре, обаче може да се окаже, че правоспособен кандидат не се явява повече от три години, а директорът междувременно е сключил срочен трудов договор. Тогава имаме нарушение на чл. 68, ал. 1, т. 1 КТ. Ако пък всяка учебна година е сключван договор за срок от по една година пак има нарушение, защото с учител не могат да се сключват повече от два поредни срочни договора. Аз смятам , че в случая трябва да се приложи КТ, така както е указано в чл. 15, ал. 3 от Закона за нормативните актове. Ясно, че това ще означава да се сключи безсрочен договор с нередовен учител в нарушение на Инструкция 2, обаче май няма друго решение...
Вие как мислите???
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
противоречие между КТ и Инструкция 2
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
ми да си припомним как се подреждажа по сила нормативните актове в РБ - май беше Конституция, закон, подзаконов НА....
Успехи
Успехи
-
hasplu - Потребител
Според мен, при положение, че не се е явил правоспособен кандидат, срочния договор с друго лице може да сключи на основание чл.67, ал.1, т.2 вр. чл.68, ал.1, т.2 от КТ-срочен договор до завършване на определената работа (в случая: приключване на учебната година за съответните класове, на които ще предава неревдовният учител). По този начин няма проблем за всяка учебна година (ако не се яви правоспособен кандидат) да се сключи нов такъв договор и няма да има толкова голямо противоречие с инструкцията.
- rts
- Активен потребител
Да, обаче чл. 68, ал. 1, т. 2 предполага извършването на конкретна работа, която да бъде ЗАВЪРШЕНА в определен период от време, след което договора да се прекрати. А работата на учителите няма сезонен, временен или краткотраен характер.
- fester1
- Потребител
колега, проблимът на наредбата е, че е писана 1994 г. и още не е променяна, последната редакция на чл. 68 (4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) просто изключва приложението на наредбата.
До преди да вкарат тази алинея просто беше масова практика да се подписват срочни договори година за година в училища, театри и други държавни инситуции с някаква сезонна форма на дейност и то от чисто репресивни причини (изпитвал съм го на гърба си, ако не слушкаш няма да ти се поднови договора), именно това беше и смисъла за приемането на тази алинея. Деиствайте си смело съобразно ЗНА и не би трябвало да има проблем.
До преди да вкарат тази алинея просто беше масова практика да се подписват срочни договори година за година в училища, театри и други държавни инситуции с някаква сезонна форма на дейност и то от чисто репресивни причини (изпитвал съм го на гърба си, ако не слушкаш няма да ти се поднови договора), именно това беше и смисъла за приемането на тази алинея. Деиствайте си смело съобразно ЗНА и не би трябвало да има проблем.
-
hasplu - Потребител
Даааа проблема с Инструкцията е доста съществен.
Fester1 споделям Вашата позиция действително следва да се приложат резпоредбите на КТ като нормативен акт с по-висок ранг.
Но все пак си мисля, че може и да има и едно малко по-различно развитие на казуса напр. сключване на договор по чл.68, ал.4 КТ- минимум една година по изключение с неправоспособен учител.
След изтичане на срока на договора по силата на спец. разпоредба на ЗНП - обявяване на мястото за свободно в БТ - нова процедура и назначаване на нов кандитат.
Но друго смущава - не съм наясно за какъв конкурс става въпрос обикновено в средното образование не правят конкурси по КТ или поне аз не съм се сблъсквала с разпоредба на нормативен акт, която обявява мястото на учител за конкурсно. Ако беше така трябва да се сключва не трудов договор, а споразумение по чл.107 КТ
Fester1 споделям Вашата позиция действително следва да се приложат резпоредбите на КТ като нормативен акт с по-висок ранг.
Но все пак си мисля, че може и да има и едно малко по-различно развитие на казуса напр. сключване на договор по чл.68, ал.4 КТ- минимум една година по изключение с неправоспособен учител.
След изтичане на срока на договора по силата на спец. разпоредба на ЗНП - обявяване на мястото за свободно в БТ - нова процедура и назначаване на нов кандитат.
Но друго смущава - не съм наясно за какъв конкурс става въпрос обикновено в средното образование не правят конкурси по КТ или поне аз не съм се сблъсквала с разпоредба на нормативен акт, която обявява мястото на учител за конкурсно. Ако беше така трябва да се сключва не трудов договор, а споразумение по чл.107 КТ
- nat
- Потребител
Мислил съм за този вариант и може би той е единственото разумно решение в подобни случаи. Но ако следваме инструкцията договора с неправоспособния се прекратява само след като се яви правоспособен кандидат и ако в рамките на срока на договора на неправоспособния не се яви правоспособен трябва да се поднови договора за още година.
Но какво пък, ако договора е за една година - прекратяване на основание чл. 325, т. 3 КТ и обявяване на мястото за заемане по безсрочен договор и ако няма правоспособен кандидат се сключва срочен договор и толкоз...
Законодатели, какво да ги правиш...
Но какво пък, ако договора е за една година - прекратяване на основание чл. 325, т. 3 КТ и обявяване на мястото за заемане по безсрочен договор и ако няма правоспособен кандидат се сключва срочен договор и толкоз...
Законодатели, какво да ги правиш...
- fester1
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|