Доста интересен случай.Съдебна делба на ниви-земеделски земи.Общия брой на сънаследниците е 5,като първите трима ще действуват заедно в качеството си на ищци.
До тук добре.Но се установи,че през 2006 год.единия от ответниците си е издал на наследствен имот - къща с дворно място нотариален по обстоятелствена проверка.
Попрочетох съдебна практика и установих,че има възможност иска по чл.431,ал.2 от ГПК да се съедини обективно с делбения за нивите.
Но самото "съединяване" не ми е съвсем ясно - чудя се как да го направя.Дали да изчакам І-во с.з за допускането на делбата и тогава да го предявя,или още сега,като посоча за особено искане така предявения иск да се допусне за разглеждане като обективно съединен с иска по чл.278 от ГПК в образуваното вече дело за съдебна делба ?
И още нещо ме интересува.При обективното съединяване на исковете необходимо ли е и тримата ищци да предяват иска по чл.431,ал.2 от ГПК или е достатъчно само единия от тях да го е предявил ?
Благодаря на всички ,които ще се отзоват с мнение по въпроса.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И делба,и чл.431 от ГПК.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
- sarbijanac
- Активен потребител
Има и мнение, според което отмяната по чл. 431(2) не е предмет на отделен иск, а е последица от уважаването на иск за собственост срещу този с неправилно издадения нотариален акт. На мен лично то повече ми харесва.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Има и мнение, според което отмяната по чл. 431(2) не е предмет на отделен иск, а е последица от уважаването на иск за собственост срещу този с неправилно издадения нотариален акт. На мен лично то повече ми харесва.
Напълно съм съгласен.Искът по чл.431 ,ал.2 от ГПК задължително се предявява с иск по чл.97 от ГПК,чл.108 от ЗС или чл.278 от ГПК.Из
четох практиката,но не знам от практическа страна как да го направя.
- sarbijanac
- Активен потребител
Още сега включете в делбената маса и спорния имот.
Така съдът ще бъде длъжен да се произнесе първоначално по този въпрос и с решението си да допусне или да не допусне делбата му .
Достатъчно е в писмен вид да заявите, че желаете включването на имота , с преписи за всички участници по делото !...
Това е предвидено изрично в делбената процедура .
УСПЕХ !
Чудесно !Но няма ли съда да отхвърли мзолбата ми,поради това,че нотариалния акт не е отменен и понастоящем дава собственически права само на един от съделителите ?
Това за мен е най-удобния и изгоден вариант между другото !
- sarbijanac
- Активен потребител
Но няма ли съда да отхвърли молбата ми,поради това,че нотариалния акт не е отменен и понастоящем дава собственически права само на един от съделителите ?
Не, обратно - установяването, че собственици са и ищците, а не само този с нотариалния акт, ще доведе до отмяната на нотариалния акт.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря на колегите.Това означава ,че в първо с.з си внасям с молбичката нот.акт за включванието на имота в делбената маса,и на практика предявявам като обективно съединен и иска по чл.431,ал.2 от ГПК.
- sarbijanac
- Активен потребител
mi_lena написа:Югослав (ако си ти ), не разбрах дали въпросния имот е включен в първоначалната ИМ.
Ако не е - включи го в преклузивния срок по чл.278 ал.2 ГПК с писмена молба (може и преди І с.з.), както ти казаха колегите. Обоснови се, защо считаш имота за съсобствен и подлежаш на делба. Произнасянето на съда по неправилността на констатациите по охранителния акт от който съделителят черпи права е инцидентно
Не бях го включил в исковата молба за делбата на нивите,защото го открихме много късно.А и първото съдебно заседание не е минало още.
Ще се обоснова разбира се,макар,че съда ще ми изиска писмени доказателства в последствие.
Днес бях при нашия нотариус да видя нотариалното дело и той от девет извора вода ми изкара,само и само да ме убеди....че няма пречки за такъв акт и,че същият .....няма да го отмени съда !Но дали е прав или не ще се разбере в последствие !
- sarbijanac
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|