начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Едно питане ...

Казуси за недвижими имоти

Едно питане ...

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 10:11

Здравейте, колеги. Искам да ви попитам какво мислите по следния въпрос, защото нещо се пообърках!
ЕТ "Х" е купил доста апетитен имот в центъра на София и през 1998 г. продава 1/2 ид. ч. на Y. В нотариалния акт като продавачи са посочени ЕТ "Х" и съпругата му. ЕТ "Х" и Y са отдали под наем имота на Z. Сега ЕТ "Х" и съпругата му обаче са рзведени и всеки един от тях си иска частта от наема. Трябва ли Z да плаща и на съпругата???
helene
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2007, 10:46

Какво пише в нотариалния акт за продажбата, че продават ЕТ и съпругата му? Това ме се вижда доста странно. Съпругът продава като в качеството си на собственик на ЕТ , а жена му като съсобственик в СИО :shock: Уточнете подробности, ако искате точен отговор.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 11:05

Точно така пише: ЕТ и съпругата му продават на Y притежаваната от тях 1/2 ид. ч. .....
helene
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2007, 12:23

Когато го е купувал, като ЕТ ли го е купил? Въпросът е дали е СИО имота и оттам ще се определи дали дължи наем на бившата съпруга или не.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 12:59

Да, купил е имота като ЕТ. Проблемът идва оттам, че до 2001 г. нотариусите изискваха и присъствието на съпруга при разпореждане с недвижими имоти от ЕТ поради СИО. Но с тълкувателното решение от 2001 г. предприятието на ЕТ се отдели от режима на СИО. От една страна, сега би трябвало да се прилага ТР от 2001, но пък в нот. акт като съсобственик е включена и съпругата. Какво става с тоя нот. акт??? От друга страна, ТЗ не е променян и не може и дума да става за прилагане на закона по време. Абе изобщо яко се оплетох :lol:
helene
Потребител

Мнениеот d_d » 14 Сеп 2007, 13:15

Навремето нотариусите гледаха да си вържат гащите и затова викаха и съпрузите. Но имота си е бил само на едноличния. Така че той ще взема целия наем
d_d
Потребител

Мнениеот kolman » 14 Сеп 2007, 13:38

helene написа:Да, купил е имота като ЕТ. Проблемът идва оттам, че до 2001 г. нотариусите изискваха и присъствието на съпруга при разпореждане с недвижими имоти от ЕТ поради СИО. Но с тълкувателното решение от 2001 г. предприятието на ЕТ се отдели от режима на СИО. От една страна, сега би трябвало да се прилага ТР от 2001, но пък в нот. акт като съсобственик е включена и съпругата. Какво става с тоя нот. акт??? От друга страна, ТЗ не е променян и не може и дума да става за прилагане на закона по време. Абе изобщо яко се оплетох :lol:

В кой нотариален акт съпругата е включена като съсобственик?
kolman
Потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 13:52

В този нот. акт, с който ЕТ продава на Y 1/2 ид. ч. от имота.
Съгласна съм с d-d. И аз така мисля, но какво ще стане с тоя нот. акт ???
helene
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2007, 14:38

Ами нищо няма да стане с акта според мен. И не е необходимо да се предприема каквото и да е деаствие в тази насока. това , че е страна по акта, без да е била съсобственик, не я прави занапред такъв. Правото си на собственост тя би извела от акта с който съпругът в качеството си на собственик на ЕТ е закупил имота. А тя такъв там явно не е . А иначе съм виждала колеги , които и досега изискват участ5ието на съпруг. Дори еди искаше и декларация от съпруга по чл.33 от ЗС. Хора разни!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zoom » 14 Сеп 2007, 15:40

И за да бъдем коректни, какво пише в договора за наем? Защото облигационното отношение е едно, а правото на собственост съвсем друго. Наемателят трябва да плаща наем на своя наемодател, без да се интересува от факта на собствеността. Собствеността лежи в съвсем друга плоскост от облигационното отношение за наем.
Колегите горе малко са навлезли в чужди води.
zoom
Потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 16:02

Всички присъстват в договора за наем- ЕТ, съпругата му и Y, даже договорът е нотариално заверен и вписан в СВ.
helene
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2007, 16:11

"Собствеността лежи в съвсем друга плоскост от облигационното отношение за наем.
Колегите горе малко са навлезли в чужди води."

Колега, правото е система от норми/това го обясняват още в ОТП-то, и нормите му наистина се намират във връзка, а не лежат на разни плоскости. Това,че сте го учили като отделни дисциплини, не значи ,че нямат връзка.Странно, че според Вас, когато човек сключва договор за наем , не трябва да се интересува , чий е имота и със собственика ли договаря? И какво ще стане с Вашия наемател ,ако имотът беше СИО, прекратено чрез развода? Ще каже:"а, не ти си от друга плоскост!" :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zoom » 14 Сеп 2007, 17:00

Helene, консултирайте се с адвокат в такъв случай. Тук няма да Ви дадат компетентен и изчерпателен съвет или поне няма да е разбираем за Вас. Виждам, че нещата се насочват в посока дай да видим кой е по-космат и кой повече разбира от право, така че аз съм до тук. Ако искате съвет от мен, пишете ми на лична, но най - вероятно ще трябва да изпратите текста на договора.
Sunrise - не мисля, че отговора ми е некоректен и отдавна не чета ОТП. Не искам да споря с псевдоколеги и когато давам мнение стоя зад него, за разлика от повечето тук празнодумци. Не обичам да бъда поправян, особено по този некоснструктивен начин. Уверявам Ви, че знам какво говоря.
Успех!
zoom
Потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 17:32

Аз също съм юрист :) Консултирала съм се с доста мои колеги извън форума, но не получавам еднозначен отговор. Просто това са последиците от противиречивата практика - пълна каша. Надявах се някой колега тук да се е сблъскал с подобен случай.
Иначе напълно те разбирам, zoom. Това беше първото нещо, което ми мина през ума. Ама договорът за наем си е напълно стандартен. Предполагам, че нотариусът е настоял да присъства и съпругата при сключването на договора за наем, след като е видял нот. акт, та така и тримата са посочени като наемодатели. Ако в договора за наем като наемодател беше само ЕТ или Y, нямаше да има проблем. Z си плаща на посочения в договора наемодател, пък той да си разпределя наема. Това вече не е проблем на Z. Но не е такъв случая!
helene
Потребител

Мнениеот zoom » 14 Сеп 2007, 18:18

Вашият проблем в случая е, че очевидно трябва наемната цена да се плаща на всички наемодатели по равно, а не с оглед на това дали са собственици и на каква част. Това следва от облигационното отношение, ако друго не е уредено. Проблем ще е и ако досега сте плащали само на един от наемодателите, защото другите не са получили нищо. Ако не е уредена някакъв вид солидарност - т.е. да плащате само на един, тя не може да се предполага, но тук могат да се тълкуват клаузите на договора...
Ако става дума за сериозен интерес и си струва воденето на дело, можете да заведете установителен иск срещу тримата наемодатели, за да изясните правоотношението. Естествено винаги е най - добре да говорите със страните и да се опитате да постигнете някакъв компромис, примерно анекс, че ще внасяте цялата сума по определена банкова сметка.
zoom
Потребител

Мнениеот kolman » 14 Сеп 2007, 18:48

zoom написа:Вашият проблем в случая е, че очевидно трябва наемната цена да се плаща на всички наемодатели по равно, а не с оглед на това дали са собственици и на каква част. Това следва от облигационното отношение, ако друго не е уредено. Проблем ще е и ако досега сте плащали само на един от наемодателите, защото другите не са получили нищо. Ако не е уредена някакъв вид солидарност - т.е. да плащате само на един, тя не може да се предполага, но тук могат да се тълкуват клаузите на договора...
Ако става дума за сериозен интерес и си струва воденето на дело, можете да заведете установителен иск срещу тримата наемодатели, за да изясните правоотношението. Естествено винаги е най - добре да говорите със страните и да се опитате да постигнете някакъв компромис, примерно анекс, че ще внасяте цялата сума по определена банкова сметка.

Защо толкова сложно? Собствеността е на ЕТ. Следователно може да се сключи договор за наем за остатъка от наемния срок само с ЕТ - без съпругата. Ако иска, съпругата нека да развали стария договор и да иска отстраняване на наемателя от имота - мисля, че не може да стане.
kolman
Потребител

Мнениеот d_d » 14 Сеп 2007, 20:14

helene написа:Всички присъстват в договора за наем- ЕТ, съпругата му и Y, даже договорът е нотариално заверен и вписан в СВ.

Съпругата не е собственик, но е наемодател - има право да получава част от наема.
d_d
Потребител

Мнениеот kolman » 14 Сеп 2007, 20:24

d_d написа:
helene написа:Всички присъстват в договора за наем- ЕТ, съпругата му и Y, даже договорът е нотариално заверен и вписан в СВ.

Съпругата не е собственик, но е наемодател - има право да получава част от наема.

Докога ще бъде наемодател? А освен това дали е наемодател?
Аз съм наемател и наемам до 31.08.2007 гд. всичко и си плащам. След това идва собствменика и ми казва - ще плащаш само на мен, бившата - ....... Съгласявам се и подписвам нов договор за наем - само със съпруга. Какво ще направи съпругата? Ще ме съди? - добре - как - с привличане на бившия за помагач? Айде бе.
kolman
Потребител

Мнениеот monteskio » 14 Сеп 2007, 20:50

zoom написа:И за да бъдем коректни, какво пише в договора за наем? Защото облигационното отношение е едно, а правото на собственост съвсем друго. Наемателят трябва да плаща наем на своя наемодател, без да се интересува от факта на собствеността. Собствеността лежи в съвсем друга плоскост от облигационното отношение за наем....

Здравейте,

Колегата е прав.

Отдаването под наем е действие на управление, а не на разпореждане. В тази връзка може да се отдава под наем и от несобственик. Наемателят може да защитава своето държане дори и срещу собственика, ако му бъде отнето по скрит начин или насила.

Относно това как и на кого следва да се плаща в конкретния казус - може да се даде отговор само след запознаване с конкретните клаузи на договора за наем. Това е така защото е налице множество на кредиторите, но поне досега в тази тема не е обяснено по какъв начин е формулирано задължението на наемателя за плащане на наемното възнаграждение.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 20:59

Явно ще се води дело, защото доброволно нищо няма да стане. Бившите съпрузи са в доста лоши отношения. Но ми е чудно как съпругата като несобственик е наемодател :shock: Няма връзка! Няма пречка съсобственик на имота да не присъства в договора за наема като наемодател, но несобственик да е включен като наемодател, е повече от абсурдно :shock: Проблемът според мен идва от нот. акт. Но ще видим какво ще правим с него. Договорът за наем е за срок от 10 години. Проблемът е, че Z не знае какво да прави, защото който плаща зле, плаща 2 пъти, а сумите не са изобщо малки. Няма никакъв интерес и да развали договора, на всяка ценя трябва да се запази!
Благодаря ви, колеги! Помогнахте ми много да си подредя мислите в главата!
helene
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси