начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Вила - купуване на държавна земя

Казуси за недвижими имоти

Вила - купуване на държавна земя

Мнениеот pamir » 13 Сеп 2007, 17:38

Здравейте,

Имам вила построена върху държавна земя. Имам разрешение за строеж от 60-те години издадено от Горско стопанство и нотариален акт.

В момента се потготвя устройствен план на района.

Имам ли право след влизането в сила на този план, да подам молба за купуване на земя около вилата? Или трябва първо да имам учредено право на строеж - то различно ли е от разрешението за строеж?

Мерси предварително за отговорите
pamir
Нов потребител

Re: Вила - купуване на държавна земя

Мнениеот pamir » 13 Сеп 2007, 18:43

Право на строеж е различно от строителното разрешение !...
Описанието Ви , за Вас дори и да е пълно , за специалистите е неяйсно и неточно ...
Трябва да се уточни основанието , за да Ви се разреши да строите, документите за строителството , съдържанието на нотариалния акт , собствеността на земята - държавна или общинска е понастоящем и т.н. и т.н.

Благодаря за отговора, не знаех че общинска и държавна земя е различно. Земята е на горското стопанство, а документите ми са само три:

1. Нотариален акт за покупко-продажба на вила-сграда, в който не пише за право на строеж - с него само купувам сградата
2. Разрешение за строеж от горското сторанство
3. Архитектурен проект

На практика подобна е ситуацията на почти всички вили в района, а в общината казаха да изчакам официално да излезе устройствения план.

Наистина може да се консултирам с адвокат, но се чудя дали може да се предприеме нещо преди да е утвърден плана, и въобще дали е възможно да се купи земя в такава ситуация?
pamir
Нов потребител

Мнениеот pamir » 14 Сеп 2007, 11:03

За питащия - за да сте сигурен, вземете си необходимите документи и / ще цитирам един колега :wink: / при адвокат.
НО, за мен отговора на въпроса Ви е НЕ, ако едва сега сте се сетили да оправите този проблем.
Съжалявам, но сроковете определени в параграф 123 на Закона за горите.... изтекоха. А Вашия случай / за мен/ е точно такъв.

По този параграф 123 от закона за горите не знам дали бих могъл по-рано да се вместя, защото там пише "ако строежите са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове" - а то такъв план едва сега се подготвя.

Добре, в такъв случай, какво ще стане в двата варианта:
- ако в новия план се окаже че земята е общинска - може ли да се правят постъпки за учредяване право на строеж - това ли е първата стъпка?
- ако се окаже че земята е върната на някой собственик - той може ли да ме накара да съборя сградата?

Имотът е в община Белово.
pamir
Нов потребител

Мнениеот pamir » 14 Сеп 2007, 13:00

Взимате си документите, които имате в наличност и при адвокат, но такъв който се занимавал с такива процедури.

Добре като казваш да отида при адвокат значи все пак има варианти за купуване на земята така ли? Защото преди малко писа че "отговора е НЕ"?...
pamir
Нов потребител

Мнениеот pamir » 14 Сеп 2007, 18:03

Мерси много за съветите, един последен въпрос - препоръчително ли е да се консултирам с адвокат от района (в случая Пазарджик където ме насочихте) или може и от София?
pamir
Нов потребител

Назад към Имотни казуси