начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

уволнена съм дисциплинарно

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнена съм дисциплинарно

Мнениеот mila_ot_mars » 06 Сеп 2007, 01:14

Уволнена съм дисциплинарно защото отказах да работя извънреден труд.Заповед за дисциплинарно уволнение не съм получила.Задържат ми и трудовата книжка повече от месец.
Това законно ли е?
И след като съм уволнена работодателя длъжен ли е да ми изплати последното възнаграждение (в случая платения годишен отпуск след който бях уволнена)?
mila_ot_mars
Нов потребител

Re: уволнена съм дисциплинарно

Мнениеот donna » 06 Сеп 2007, 08:53

mila_ot_mars написа:Уволнена съм дисциплинарно защото отказах да работя извънреден труд.Заповед за дисциплинарно уволнение не съм получила.Задържат ми и трудовата книжка повече от месец.
Това законно ли е?
И след като съм уволнена работодателя длъжен ли е да ми изплати последното възнаграждение (в случая платения годишен отпуск след който бях уволнена)?

Щом не ви е връчена запод за дисциплинарно уволнение значи няма такова,тъй като то се счита наложено от от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка .
Трудовата книжка трябва да ви се върне .Ако не ви я върне можете да търсите отгооврност на работодателя по 226 от КТ .
При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя .
За изплащане на трудовато възнаграждение и платения годишен отпуск не мога да ви отговоря на тоя етап ,нямате дисциплинарно уволение щом няма връчена заповед ,а кокво са ви писали в трудовата книжка не зная.
Напишете една жалба по случая до инспекцията по труда.
donna
Старши потребител

Мнениеот mila_ot_mars » 06 Сеп 2007, 14:47

благодаря Ви за отговора,но изкам да попитам възможно ли е тази заповед за уволнение да ми я връчат със задна дата (в слу4ея са минали 40 дена)или в трудовата книжка да пише ,че съм уволнена без да съм разписвала никаква заповед.

Ако подам жалба в ИТ. за задържане на трудова книжка може ли да се размине на работодателя да ми плати обещетение?
mila_ot_mars
Нов потребител

Мнениеот dask » 06 Сеп 2007, 15:20

Връчването на какъвто и да било докумен, в това число и акт за прекратяване на трудово правоотношение, е възможно само в един определен момент-този на връчването. В този смисъл "връчване със задна дата" е оксиморон.
Прочетете внимателно отговора на donna, защото той е изчерпателен.
А що се отнася до обезщетението по чл.226 КТ то се дължи при наличие на определените в разпоредбата предпоставки, които подлежат на доказване, и не е обвързано с евентуална админастративна санкция, наложена от Д"ОИТ".
dask
Потребител

дисциплинарно уволнение

Мнениеот mimi_77 » 13 Сеп 2007, 15:15

Тъй като темета вече е започната затова се включвам направо в нея.
Става дума за следното: Работник отправя молба до работодателя за отпуска, но същия отказва под претекст че има поръчка която трябва да се изпълни и след това работника може да излезе в отпуска. На следващия ден работника се явява на работа и продължава да работи , но след още1 ден спира да идва на работа. Това се случва на 15 август.Минава една седмица но работника не се появява и работодателя му праща искане на обяснения с писмо с обратна разписка която работника получава на 20 август. Появява се при работодателя и му заявява че няма да му даде никакви обясненияи като толкова иска работодателя да го уволни дисциплинарно. Естествено работодателя му пуска заповед за дисциплинарно уволнение и въз основа на нея заповед за прекратяване на тр.правоотношение. Заповедта за наказанието е от 3 септ., а за прекратяване на договораот 4 септември.
Въпросът е как трябва да му се водят дните в които не е бил на работа и ще му се плати ли дължимата отпуска за 2006 и 2007г. която не е ползвал. Защото обещетението което дължи работника е в размер само на една заплата тъй като договора е постоянен.
Аз мисля, че дните в които не е бил на работа от 15 август до датата на заповедта за прекратяване би трябвало да се водят като самоотлъчка и да не се плащат и за тях да не се внасят осигуровки. А пък колкото до отпуските смятам че са дължими така или иначе.
Вие как мислите??
mimi_77
Младши потребител

Мнениеот taniadikova » 14 Сеп 2007, 13:06

и аз така мисля.Дните в които не е идвал на работа са самоотлъчки, за тях не се начисляват осигуровки и не се признават за трудов стаж, после това се отблязва и в трудовата книжка на лицето.
Начилява се дължимото обещетение и полсе се начисляват и отпуските, и накрая обикновено пак се получваа сума с отрицателен знак ; за възъстановяване
taniadikova
Младши потребител

Мнениеот mimi_77 » 14 Сеп 2007, 14:48

да наистина фирмата която работя няма адвокат и всичко се върши от сметоводната фирма дори и трудовите договори. И тъй като това се случи с мой колега и ги виждам че не знаят какво да правят ми стана интересно какво се прави в такива случаи. Дано да нямам подобни проблеми но бъдете сигурни че аз лично наистина бих се обърнала към адвокат, въпреки че заплатата не ми е кой знае колко висока. Все пак по добре да си платя за компетентно мнение на човек който разбира. Колкото до конкретните случаи, сблъсквам се ежедневно с хора които имат такива проблеми и тъй като този сайт ми е известен реших че тук бих могла да науча малко повече за действията които се предприемат в такива ситуации. не съм искала да обидя никой или да получа безплатен съвет. Просто виждам че се обменят мнения и затова. Извинявам се ако съм засегнала някой. Но все пак човек не може да знае всичко. тази материя е такава , че дори и да получи човек някакъв съвет в този форум, то ако му се наложи неизбежно се стига до адвокатска помощ.
mimi_77
Младши потребител

Мнениеот rumeto » 22 Окт 2007, 13:18

Във връзка с последния казус бих искала да попитам следното: задължително ли е при връчването на заповедта за дисциплинарното наказание - уволнение, да се връчи и заповед за прекратяване на трудовия договор?
rumeto
Нов потребител

Назад към Трудово право