Здравейте!
Имам следния казус:
Служител във фирма е назначен със срочен трудов договор за 1 година, който изтича на 31 август. Служителят представя болничен лист, от който е видно, че той трябва да се яви на работа на 5 септември. От кога се счита за прекратен трудовият договор - от 1 или от 5 септември. Какво би се случило, ако служителят представи нов болничен лист от 5 септември?
Възможно ли е в това време (на болничния) да бъде назначен друг служител на същото работно място? Какви са евентуалните последствия за него?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на срочен договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
1.Ползването на болничен не е пречка да бъде прекратен срочен трудов договор поради изтичане на срока. Кодексът на труда не предвижда закрила по чл. 333 в такива случаи. От 1.09. лицето не е в трудови правоотношения на основание чл. 325, т. 3 КТ.
2.По отношениое на евентуалното ползване на втори болничен разрешението е в чл. 42, ал. 2 от Кодекса за социално осигурвяне: когато временната неработоспособност е настъпила до 2 месеца от прекратяване на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 75 календарни дни.
3.Естествено, че може и трябва да се назначи заместник на отсъстващ по болест служител. Но в посочения случай не виждам смисъл да се назначава заместник на служител с прекратен договор. По -скоро Ви трябва нов човек за длъжността.
2.По отношениое на евентуалното ползване на втори болничен разрешението е в чл. 42, ал. 2 от Кодекса за социално осигурвяне: когато временната неработоспособност е настъпила до 2 месеца от прекратяване на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 75 календарни дни.
3.Естествено, че може и трябва да се назначи заместник на отсъстващ по болест служител. Но в посочения случай не виждам смисъл да се назначава заместник на служител с прекратен договор. По -скоро Ви трябва нов човек за длъжността.
- fester1
- Потребител
Re: Прекратяване на срочен договор
EkaIn написа: Здравейте!
Имам следния казус:
Служител във фирма е назначен със срочен трудов договор за 1 година, който изтича на 31 август. Служителят представя болничен лист, от който е видно, че той трябва да се яви на работа на 5 септември. От кога се счита за прекратен трудовият договор - от 1 или от 5 септември ?
Здравейте,
Съгласно чл. 325 т.3 КТ трудовият договор се прекратява без предизвестие, когато изтече уговорения срок / при срочен трудов договор, както е в конкретния случай/.
Според 335 т.3 КТ трудовият договор се счита за прекратен от момента, в който е получено изявлението за прекратяване. Спазвайки принципа за изискване на писмена форма на трудовия договор, както и на ред други разпореди в КТ, се налага извода, че прекратяването следва да се извърши също чрез писмен акт.
Във връзка с горното, този срочен трудов договор, ще се счита за прекратен не от 01. 09. или 05.09., а от момента, когато работника получи писменото изявление на работодателя за настъпването на този факт. Само по този начин, лицето осигуряващо работа на своя служител ще засвидетелства своето противопоставяне срещу продължаването на този договор. Това от друга страна, ще бъде пречка работника да се ползва от хипотезата уредена в чл. 69 ал. 1 КТ.
EkaIn написа:Какво би се случило, ако служителят представи нов болничен лист от 5 септември?
Възможно ли е в това време (на болничния) да бъде назначен друг служител на същото работно място? Какви са евентуалните последствия за него?
Ако е изпълнена процедурата по-горе, след момента на получаване на изявлението за прекратяване не е налице валидно трудово правоотношение. Независимо от това, работника има право на обезщетение за временна неработоспособност до 75 дни след прекратяване на договора.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Прекратяване на срочен договор
Здравейте!
Благодаря за изчерпателните отговори. Всъщност, аз бях в ситуацията на новия служител. Особено ме притесняваше момента с втория "болничен" лист, поради постановката в КТ в Чл. 69, ал.1. Но днес (5 септември) е издирена предишната слижителка и й е връчено уведомление за прекратяване на трудовия договор от 1 септември. Тя е отказала да го подпише, но е имало свидетели.
Впоследствие измениха моя договор - вече не по заместване, а за определено време. Интересувам се дали (и какви) евентуални последствия би могло да има за мен.
Отново благодаря!
Благодаря за изчерпателните отговори. Всъщност, аз бях в ситуацията на новия служител. Особено ме притесняваше момента с втория "болничен" лист, поради постановката в КТ в Чл. 69, ал.1. Но днес (5 септември) е издирена предишната слижителка и й е връчено уведомление за прекратяване на трудовия договор от 1 септември. Тя е отказала да го подпише, но е имало свидетели.
Впоследствие измениха моя договор - вече не по заместване, а за определено време. Интересувам се дали (и какви) евентуални последствия би могло да има за мен.
Отново благодаря!
- EkaIn
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|